Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αποκλεισμένο και το Αγρίνιο

Οι αγρότες του νομού με τα τρακτέρ κατέλαβαν τη γέφυρα του Εύηνου όπου και παραμένουν

Κλειστός παραμένει από χτες και ο δρόμος Αντίρριου - Ιωαννίνων από τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που χτες πραγματοποίησαν νομαρχιακό συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους μηχανήματα μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Ενωσης Αγρινίου - Βόνιτσας και Αστακού.

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί σε τρία σημεία, στον Αγ. Δημήτριο Αγρινίου, στη Συκιά Μακρύνειας και στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού με τα τρακτέρ τους και από κει με φάλαγγα εκατοντάδων τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων πήγαν και έκλεισαν τη γέφυρα του Εύηνου, "κόβοντας" τη συγκοινωνιακή σύνδεση Αντίρριου - Γιάννινων, με τα τρακτέρ παραταγμένα πάνω στο δρόμο, παραμένοντας όλη τη νύχτα εκεί. Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι έκλεισε και η γέφυρα Μπάντα και, έτσι, έκλεισε κάθε δίοδος προς τα Γιάννενα.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που κατεβαίνουν στους δρόμους κλείνοντας τη συγκοινωνία για πολλοστή φορά φέτος, καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό για τα καπνά και ζητούν να παρθούν μέτρα για την προστασία της ντόπιας παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος κόντρα στις επιλογές της ΕΕ σε βάρος των αγροτών.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης κατάγγειλε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, που επισκέφθηκε τους αγρότες στο σημείο της κατάληψης της γέφυρας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγρότες, τους κάλεσε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση επιτέλους να πάρει μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και να αντιδράσει στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ αντί να τις υλοποιεί πειθήνια, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι επαγγελματοβιοτέχνες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους αλλά και από το Εργατικό Κέντρο και άλλους μαζικούς φορείς του νομού.

Και στη Θήβα

Στον αγώνα για την επιβίωση μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Βοιωτίας. Ετσι, στις 10 το πρωί πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας, κατεβαίνοντας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Θηβών.

"Αιτήματα των αγροτών, όπως μας είπε ο Ξ. Μελισσάρης μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής του πετρελαίου, του ρεύματος και του ΦΠΑ από 18% σε 8% σε εφόδια και μηχανήματα. Μείωση των τιμών σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μέτρα για την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής συν το παραγωγικό κέρδος. Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή και τον φόρο συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι και η ενίσχυση να δίνεται απ' ευθείας στον παραγωγό. Προστασία των αγροτικών προϊόντων από τα εισαγόμενα ομοειδή. Τριπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων του ΟΓΑ και τέλος ζητάμε, σημειώνει ο συνδικαλιστής, η φορολόγηση να γίνεται με μοναδικό συντελεστή επί των τιμολογίων".

Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά

Παναγροτική κινητοποίηση πραγματοποιούν από χτες και οι αγρότες της Πέλλας με τη σύμπραξη των εμπόρων και των επαγγελματιών του νομού. Η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η ΕΑΣ Γιαννιτσών στις 10 το πρωί στο 20ό χιλιόμετρο της οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε σε παναγροτική κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με 60 τρακτέρ που γρήγορα ξεπέρασαν τα 200, χωρίς, τελικά, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου. Αποφάσισαν, ωστόσο, να κλείσουν το δρόμο σήμερα από τις 9 ως τις 2 το μεσημέρι και να ακολουθήσει είσοδος στην πόλη. Νωρίτερα, αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, την Εφορία και το Δημαρχείο.

Οι αγρότες του Ν. Πέλλας ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών, να μην ισχύσουν οι τελευταίες προτάσεις για το βαμβάκι και τα ροδάκινα, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ελεγχθούν οι τιμές στα εφόδια.

Στην Ηλεία

Σήμερα πραγματοποιούν παναγροτικό συλλαλητήριο - συγκέντρωση στον Πύργο και οι αγρότες της Ηλείας που θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στο κέντρο της πόλης. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ΟΑΣ του νομού που καλεί τους αγρότεςνα αντισταθούν και να παλέψουν για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ