Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΟΧΙ στο δικομματισμό, ΝΑΙ στο ΚΚΕ

Να βάλουν τη σφραγίδα τους στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του λαϊκού κινήματος, ψηφίζοντας το ΚΚΕ, που στηρίζει τους αγώνες τους, κάλεσαν, χτες το βράδυ, από τη μεγαλειώδη προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος τους Καρδιτσιώτες, ο Χ. Φλωράκης που χαιρέτισε και ο Β. Μπούτας επικεφαλής των υποψηφίων στο νομό

Ισχυρό μήνυμα νίκης του ΚΚΕ και καταδίκης του δικομματισμού έστειλε χτες το βράδυ η Καρδίτσα των αγώνων και των κινητοποιήσεων.Στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε μια πρωτόγνωρη σε όγκο και παλμό προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, δείχνοντας πως η έκβαση αυτής της εκλογικής μάχης θα είναι νικηφόρα και πως ο νομός αυτός θα στείλει κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή. Το μήνυμα αυτό υπογράμμισαν στις ομιλίες που έκαναν χτες βράδυ ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, και ο επικεφαλής των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στο νομό, Βαγγέλης Μπούτας.

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν διπλάσια σε μέγεθος από εκείνη των εκλογών του 1993 και κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των ευρωεκλογών του 1994. Η μαζική συμμετοχή των Καρδιτσιωτών, άρχισε να φαίνεται από τις προσυγκεντρώσεις που έγιναν νωρίτερα στο 5ο Σχολείο, στο Παυσίλυπο και στη διασταύρωση Φαναρίου - Τρικάλων. Από εκεί μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό πορεύτηκαν προς την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Αντεπίθεση λαέ τώρα με το ΚΚΕ", "ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό" και "Βουλευτής κομμουνιστής απ' την Καρδίτσα". Τα συνθήματα αυτά κυριάρχησαν σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης και διέκοπταν πολλές φορές τους ομιλητές Χαρίλαο Φλωράκη και Βαγγέλη Μπούτα.

Παίρνοντας το λόγο, μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι ζητωκραυγές και τα συνθήματα υπέρ του Κόμματος, ο Χαρίλαος Φλωράκης μετέφερε το μήνυμα αισιοδοξίας για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, ενώ απαντώντας στο βασανιστικό ερώτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι "μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση που διαμόρφωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ" τόνισε:

Πολλά μπορούν να αλλάξουν και θα εξαρτηθεί αυτό από το πού θα δοθεί η ψήφος. Αν δοθεί στα κόμματα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ που κυβέρνησαν τη χώρα 22 χρόνια και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, τότε οι εκλογές αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το ομολογούν οι ίδιοι, θα είναι πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και υποτέλειας σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ, θα είναι πολιτική πιο σκληρή, πιο αντιλαϊκή απ' αυτήν που γνωρίσαμε. Αυτό ζητούν, άλλωστε, ΣΕΒ και Βρυξέλλες.

Ευθύνη των ψηφοφόρων

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη του κάθε ψηφοφόρου. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ σημαίνει συνέχιση της ίδιας πολιτική. Δε φθάνει όμως η καταδίκη του δικομματισμού και της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας τους. Χρειάζεται ταυτόχρονα να ενισχυθεί το ΚΚΕ για την ενίσχυση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και για περισσότερες δυνατότητες σε νέες ανακατατάξεις στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Και αφού εξήγησε πως, για να απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς της υποτέλειας και την πολιτική που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης του ΚΚΕ, κάλεσε "κάθε πατριώτη να πει ΟΧΙ στα κόμματα του δικομματισμού και ΝΑΙ στο ΚΚΕ, στη δύναμη που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου και κατέληξε: Ολη η ιστορία του, οι αγώνες και οι θυσίες του το εγγυώνται". Καταλήγοντας ο Χαρίλαος Φλωράκης εξέφρασε την πίστη του πως "η Καρδίτσα με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, τους στενούς δεσμούς της με το εργατικό και αγροτικό κίνημα θα ανταποκριθεί σ' αυτή τη μάχη και θα στείλει και κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή.

Στην αρχή του χαιρετισμού του ο Χ. Φλωράκης εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς το νου κατέκλυσαν μνήμες των παλιότερων χρόνων και αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης.

Με ήσυχη συνείδηση...

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Βαγγέλης Μπούτας, για να τονίσει ανάμεσα στα άλλα: "Το ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του, όπως βρίσκεται όλο το χρόνο μαζί σας στα καθημερινά προβλήματα, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των επαγγελματιών. Μπορούμε να στεκόμαστε μπροστά σας με το κεφάλι ψηλά, με ήσυχη τη συνείδηση ότι υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα του λαού της Καρδίτσας και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν, με τους αγώνες μας".

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Β. Μπούτας σημείωσε: "Οι βουλευτές του νομού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξάντλησαν τη δραστηριότητά τους στα ρουσφέτια και στη δικαιολόγηση της πολιτικής του Μάαστριχτ και της νέας ΚΑΠ, λέγοντας ότι δήθεν αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Τα "κατάφεραν" καλά στο ρόλο που είχαν αναλάβει, να ψηφίζουν από τη μια όλα τα αντιαγροτικά νομοσχέδια και όταν έμπαιναν στα "σύνορα" του νομού, φορούσαν τη μάσκα του φιλοαγρότη, του φιλοεργάτη και εξαπατούσαν τον απλό αγρότη, εργάτη, επαγγελματία ότι τάχα ενδιαφέρονταν για το νομό και τους κατοίκους του. Δε χρειάστηκε, όμως, να περάσει πολύς καιρός και ο λαός της Καρδίτσας κατάλαβε πια τον ρόλο τους και την πολιτική που ακολουθούν". Και κατέληξε: "Γι' αυτό φωνάζουμε στο λαό να βάλει και με την ψήφο του τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Και αυτές οι εκλογές να γίνουν μετερίζι αγώνα για μια νέα πορεία με την ανάδειξη του ΚΚΕ σ' έναν ισχυρό πόλο αντιπολίτευσης μέσα κι έξω από τη Βουλή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον Χαρίλαο και τον ΔΣΕ στη Σέκλιζα(2022-05-28 00:00:00.0)
Η «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών απαιτεί λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα(2018-06-05 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τον Χαρίλαο Φλωράκη(2015-05-17 00:00:00.0)
Ερώτηση για το Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαος Φλωράκης»(2012-04-04 00:00:00.0)
Στο ξέφωτο του Αϊ - Λια(2007-05-22 00:00:00.0)
Ομιλίες του Χ. Φλωράκη(1996-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ