Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΚΚΕ: Ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας
  • Η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ
  • Θέλουν να σηκώσουν την αμερικανική σημαία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
  • Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • Ο λαός πρέπει να φοβάται την αυτοδυναμία

"Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη", τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε χτες στη Μυτιλήνη.

Στην αρχή της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα διλήμματα, που, ενόψει των εκλογών, προβάλλει το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης και σημείωσε ότι η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ, ενώ η συκοφάντηση της ιστορίας των αγώνων στον τόπο μας θρέφει το δικομματισμό. Ενώ για την ΠΟΛ.ΑΝ., το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που ζητούν την ενίσχυσή τους, για να επιβάλουν, δήθεν, τους όρους τους στα δύο μεγάλα κόμματα, σημείωσε ότι "με τη συναίνεσή τους ή τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, σχήματα, η πολιτική τους θα γίνει χειρότερη, πιο αλαζονική απέναντι στο λαό".

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να γεμίσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος με αμερικανικές σημαίες", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

"Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, και ενισχυθεί το ΚΚΕ, υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν το λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και μοιρολατρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη:

Ηρωικές παραδόσεις

"Χαιρετίζουμε με συγκίνηση το λαό της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου. Δεν ξεχνάμε τις ηρωικές παραδόσεις τους.

Το ΚΚΕ ξεσκέπασε την αντιαγροτική πολιτική της Κοινότητας, όταν όλα τα άλλα κόμματα έλεγαν ότι η αγροτιά μας πρέπει να δεχτεί τις περίφημες αναδιαρθρώσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εντολή, να παράγουμε λιγότερα προϊόντα από αυτά που χρειαζόμαστε και που μπορούμε να εξάγουμε, και να φυτεύουμε αρωματικά φυτά, πρασινάδα ή να καλλιεργούμε σαλιγκάρια.

Το ΚΚΕ χαιρέτισε και στήριξε, με όλη τη δύναμή του, τους αγώνες των κτηνοτρόφων, των καλλιεργητών γεωργικών προϊόντων, τους ψαράδες, χαιρέτισε τους αγώνες των ανέργων και των απολυμένων. Ξεσκέπασε την υποκρισία όλων των κομμάτων που καλούσαν την αγροτιά να κάνει αγώνα του σαλονιού, με υπομνήματα και επιτροπές διαλόγου.

Ξεσκέπασε όλους εκείνους που θέλουν το λαό να διαμαρτύρεται, να κλαίει και να οδύρεται στους 4 τοίχους του σπιτιού, αλλά να μην ξεσηκώνεται στα χωράφια και τους τόπους δουλιάς".

Κρίσιμα ερωτήματα

"Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους του μόχθου, γυναίκες και άνδρες, σε εκείνους που τη δεκαετία του '70 ως το 1981 παλέψαμε από κοινού, αγωνιστήκαμε για τη δικαίωση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Θυμίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τα συνθήματα, που από κοινού λέγαμε, όπως "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "Εξω τώρα οι Αμερικάνοι", "Εξω οι βάσεις του θανάτου", "Εξω τα πυρηνικά από την Ελλάδα". Θυμίζουμε εκείνο το λαϊκό κύμα κινητοποιήσεων, που ξέσπασε μετά την πτώση της χούντας. Απευθυνόμαστε στους λαϊκούς αγωνιστές εκείνης της περιόδου που φώναζαν συνθήματα αλλαγής και έλεγαν "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες", καθώς είχαν νωπό στη μνήμη τους το ρόλο του αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα στο χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που έφερε και την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θυμίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις της αγροτιάς, όταν φωνάζαμε από κοινού: "Θέλουμε τιμές Αθηνών και όχι τιμές Βρυξελλών".

Ας σκεφτούν ότι οι όποιες κατακτήσεις είχε ο λαός μας στα 22 χρόνια μετά το 1974, ήρθαν με τον αγώνα τους πριν απ' όλα.

Πότε άρχισαν αυτές οι κατακτήσεις να χάνουν τη δυναμική τους και, στη συνέχεια, να παίρνονται πίσω; Οταν οι αγωνιστές της αλλαγής πίστεψαν ότι οι κατακτήσεις τούς χαρίστηκαν, τούς παραχωρήθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οταν άνθρωποι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα πίστεψαν ότι η ΝΔ μπορεί να βάλει μυαλό.

Πότε άρχισαν να χάνονται οι κατακτήσεις; Οταν οι άνθρωποι αυτοί δεν είδαν έγκαιρα ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν πραγματοποίησε τις διακηρύξεις της, αλλά τις εγκατέλειψε σταδιακά. Το ΚΚΕ από το 1983 άρχισε να προειδοποιεί το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κάνει αλλαγή, αλλά γύρισε την πλάτη του σε όλους τους στόχους που είχε προβάλει στα προγράμματά του, προεκλογικά και μη.

Θυμηθείτε, πότε άρχισαν να χάνονται οι κατακτήσεις. Οταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να χρησιμοποιεί πιο ανοιχτά τα εκβιαστικά διλήμματα: "Κάθε ψήφος που πάει στο ΚΚΕ ευνοεί τη ΝΔ"".

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ

"Πότε άρχισαν τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνονται χειρότερα; Οταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ της 8ετίας άρχισε τα προγράμματα λιτότητας, με πρωταγωνιστή και αρχιτέκτονα τον κ. Σημίτη, πράγμα που έδωσε πανιά στη ΝΔ να δημαγωγεί και να εμφανίζεται "φιλολαϊκή".

Ποιος κράτησε ψηλά τα ποσοστά της ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική του έθρεφε τα πλαστά διλήμματα και ευνοούσε λαϊκά στρώματα να παγιδεύονται στις κινητοποιήσεις κατσαρόλας της ΝΔ.

Πότε ο λαός είχε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποσπά κάποιες, έστω μικρές, παραχωρήσεις; Οταν το λαϊκό κίνημα ήταν ισχυρό, όταν το ΚΚΕ είχε μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή η αλήθεια δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Οταν υπήρχε το αντίβαρο του σοσιαλιστικού συστήματος και η δύναμη του κομμουνιστικού κινήματος ήταν ισχυρή, τότε ακριβώς οι λαοί της Ευρώπης είχαν ορισμένες κατακτήσεις, εισοδηματικές ή στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.

Πότε άρχισε η μεγάλη επιδρομή, παγκόσμια, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Οταν χάθηκε ή μειώθηκε αυτό το αντίβαρο. Η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ, η συκοφάντηση της ιστορίας των αγώνων στο τόπο μας θρέφει το δικομματισμό.

Να, γιατί καταδικάζουμε το σύνθημα που ξανάριξε ο κ. Σημίτης "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά". Οχι γιατί εμείς δε γνωρίζουμε την ιστορία της δεξιάς παράταξης στη χώρα μας, τη γνωρίζουμε καλά, ακόμα καλύτερα από τον ίδιο τον κ. Σημίτη. Το σύνθημα, όμως, αυτό, και στο παρελθόν και σήμερα, χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει και να κρύψει τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, που προ πολλού έχει γίνει, έρχεται να συγκαλύψει το σύστημα εναλλαγής δύο κομμάτων, που δεν έχουν πια διαφορές μεταξύ τους. Και τα δύο στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Και τα δύο ξεσπούν στην πλάτη του λαού μας για να κερδοσκοπούν τα μονοπώλια".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουμε τη δράση μας για να δυναμώσει ο αγώνας(2010-08-25 00:00:00.0)
Καταδίκη σε όσους σας πρόδωσαν(2009-09-18 00:00:00.0)
Προς τι η εκλογολογία;(2009-06-30 00:00:00.0)
«Κυριακάτικη» ...ΠΑΣΟΚίτιδα(2006-04-11 00:00:00.0)
Αδιάφοροι και επικίνδυνοι(1997-05-15 00:00:00.0)
Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ(1996-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ