Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Ζητάει την αναγνώριση του ΠΑΣΟΚ

Αναγνώριση από το ΠΑΣΟΚ για τα όσα έχει προσφέρει στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και εμμέσως πλην σαφώς τη βοήθειά του για να επιβιώσει, ζητάει ο ΣΥΝ. Συγκεκριμένα με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο Λ. Κύρκος θύμισε ότι ο πολιτικός του χώρος λειτούργησε - και συνεχίζει να λειτουργεί - ως πηγή έμπνευσης και παραγωγός ιδεών, που το κυβερνητικό κόμμα αξιοποίησε για τον εγκλωβισμό και την καθυπόταξη των λαϊκών μαζών. Ακόμη ανέλαβε να δικαιώσει και να δώσει προοδευτικό άλλοθι στις συντηρητικές επιλογές της οικονομικοπολιτικής ολιγαρχίας του τόπου και δε δίστασε να επαναλάβει ότι η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας σημειώνοντας ότι σ' αυτή τη σύγκλιση θα πάρουν μέρος και δυνάμεις της ΝΔ.

Να εκβιάζει ...αλλά τους άλλους

Παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ λανσάρει το σύνθημα "όποιος δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη Δεξιά", ο Λ. Κύρκος σημείωσε: "Θέλω να πιστεύω ότι αποδέκτης αυτής της φράσης δεν είναι ο Συνασπισμός, όμως η γενικότητα της έκφρασης μέσα στη γενική εξόρμηση για αρπαγή ψήφων περιλαμβάνει και τον ΣΥΝ"... Ξεχνώντας δε ότι το κόμμα του στα λόγια ισχυρίζεται πως επιθυμεί να μπουν όλα τα μικρά κόμματα στη Βουλή για να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, ο Λ. Κύρκος δε δίστασε να προτείνει στο ΠΑΣΟΚ - με απερίγραπτο μάλιστα κυνισμό - ότι το παραπάνω σύνθημα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, τουλάχιστον, εις βάρος του κόμματος του Τσοβόλα: "Καταλαβαίνω - λέει - π. χ. το άγχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΔΗΚΚΙ, που είναι τμήμα του κόμματος που αποσπάστηκε και που σήμερα καλεί τούτο το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει τις αμαρτίες του χτεσινού ΠΑΣΟΚ... επομένως ας μιλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα για το ΔΗΚΚΙ, που κατά το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τον κίνδυνο παρεμπόδισής του προς την εξουσία ".

Κι ενώ αναγνώρισε δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να εκβιάζει τα άλλα κόμματα, για το δικό του κόμμα ο Λ. Κύρκος ζήτησε εξαίρεση: "Ο ΣΥΝ - είπε - δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από την ίδια "ομπρέλα", γιατί ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς με άκρα συνέπεια μάχεται στην έπαλξη ορισμένων ιδεών, οι οποίες τώρα με μέγιστη ευκολία λεηλατούνται".Χωρίς βέβαια να προβληματιστεί καθόλου που οι ιδέες του κόμματός του γίνονται με τόση ευκολία αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ - λεηλατούνται λέει ο ίδιος - αρκέστηκε να τις καταγράψει και να ζητήσει την αναγνώριση του κυβερνητικού κόμματος: "οτιδήποτε προοδευτικό - σημειώνει - προχωρημένο ή ριζοσπαστικό ακούγεται σήμερα στην πολιτική σκηνή έχει από κάτω μιαν υπογραφή: ανανεωτική Αριστερά. Θες εκσυγχρονισμός να ' ναι αυτός, θες ευρωπαϊκός προσανατολισμός, διεύρυνση δημοκρατίας, τα πάντα. ".Και συμπλήρωσε: "δε θα 'πρεπε για παράδειγμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πει σήμερα ότι απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς έχει μια μεγάλη οφειλή; "!!!

Σύγκλιση και με δυνάμεις της ΝΔ

Αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, στο ζήτημα της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Λ. Κύρκος σημείωσε ότι το θέμα είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας και πρόσθεσε ότι "είναι αδύνατο να προχωρήσει η Ευρώπη" και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως της ανεργίας, της ανάπτυξης, του εκδημοκρατισμού, του περιβάλλοντος, "αν δε συνευρεθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις".Διευκρινίζοντας δε ακόμη περισσότερο τις σκέψεις του για το θέμα ξεκαθάρισε ότι σ' αυτή τη... συνεύρεση και δυνάμεις της ΝΔ που δεν ταυτίζονται "με το προφίλ, τις πολιτικές ιδέες και τις πρακτικές του κ. Εβερτ"!!! μπορεί να υπάρξει. Τέλος αναφερόμενος σε άλλο σημείο στην "Ενωμένη Ευρώπη", δίνοντας προοδευτικό άλλοθι στα μααστριχτικά κόμματα σημειώνει: "Το να μην υπερασπίζεται και να μάχεται κάποιος το όραμα της ενωμένης Ευρώπης είναι μια δεξιά συντηρητική πολιτική"!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ