Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Πλημμύρισε στα κόκκινα το νησί

Με τη μεγαλύτερη από ποτέ προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, οι κάτοικοι της Λέσβου σφράγισαν χτες το βράδυ την απόφασή τους όχι μόνο να επανεκλέξουν τον κομμουνιστή βουλευτή, μα και να αναδείξουν το ΚΚΕ, πανελλαδικά, πιο ενισχυμένο

Στολισμένη στα κόκκινα, έτσι όπως ταιριάζει στο ΚΚΕ, ντυμένη χαμόγελα πλατιά, σα να 'χε μόλις βγει από καλή ψαριά, γιομάτη φως και τραγούδι, σαν σε πανηγύρι νικητήριο, με την αρμύρα της χαραγμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων της, με την περηφάνια ενός νησιού που λέει: Κοίτα φορτωμένες που είναι οι ελιές, πέρα ως πέρα, η Λέσβος του μόχθου και των αγώνων και μαζί της η Λήμνος και ο Αη Στράτης, έστειλαν χτες το βράδυ το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα, να αγκαλιάσει τα ανάλογα των άλλων περιοχών της χώρας, που έχουν ήδη πάρει θέση στο λαϊκό μέτωπο της αντεπίθεσης που σαλπίζει το ΚΚΕ.

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο: Αντεπίθεση λαέ, τώρα με το ΚΚΕ!

Από την Αγιάσο,ως το Μανταμάδο,απ' την Ερεσό μέχρι τη Συκαμιά,απ' το Πλωμάρι ως την Καλλονή,απ' το Πολύχνιτο ως απέναντι στην Αγρα,απ' τα χωριά Γέρας ως την Κλειώ και τα άλλα χωριά, η διαβεβαίωση ήταν μία: Η Λέσβος ψηφίζει ΚΚΕ.

Από νωρίς στο λιμάνι της Μυτιλήνης κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η βραδινή συγκέντρωση του ΚΚΕ. Οσοι είχαν έρθει με δικά τους αυτοκίνητα απ' τα χωριά, έφερναν την είδηση: Θα κατέβουν όλοι!

Κι όταν στις 8.20 η πρώτη προσυγκέντρωση ξεκίνησε απ' την Πυροσβεστική, για να φτάσει στο λιμάνι. Ξέραμε πια με βεβαιότητα πως, ναι, παλιές δόξες ζωντανεύουν. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νησί το 1981, που πέρασε με τον όγκο της στην ιστορία, έδινε τη σκυτάλη στη συγκέντρωση του κόμματος το 1996. Η σύγκριση γινόταν και με τα παναγροτικά συλλαλητήρια της Ανοιξης. Οταν πια κατέβηκαν από τη βόρεια πλευρά της πόλης και τ' άλλα χωριά με πρώτο το Μανταμάδο. Ηταν πολλοί αυτοί που έλεγαν πως το ΚΚΕ έκανε την έκπληξη με τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση, που έγινε τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Οταν ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας, παρουσίασε στους συγκεντρωμένους τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και τον υποψήφιο Σταύρο Σκοπελίτη,οι συγκεντρωμένοι αναγνώρισαν ήδη σ' αυτούς δύο δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους είχαν, ήδη, δώσει μαζί αρκετές μάχες.

Κι όταν ο Στρατής Κόρακας δήλωνε από το βήμα: "Διατρανώνουμε την απόφασή μας να δώσουμε σ' αυτήν την εκλογική μάχη όλες μας τις δυνάμεις, με αυταπάρνηση. Να κάνουμε τη νύχτα - μέρα, ώστε να φτάσει παντού το τιμημένο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ", η συμφωνία των συγκεντρωμένων είχε ήδη εκφραστεί με το σύνθημα: ΚΚΕ ψηφίζουμε, ψήφο δε χαρίζουμε.

Μ' έναν απολογισμό δουλιάς, μακρύ, όσο και οι πάμπολλες παρεμβάσεις του Κόμματος υπέρ των συμφερόντων του νησιού, ο Στρατής Κόρακας έκλεισε την ομιλία του, καλώντας τους συγκεντρωμένους να μην αφήσουν άνθρωπο που να μην του δώσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Απόφασή μας, είπε, είναι να φτάσει παντού αυτό το τιμημένο ψηφοδέλτιο. Απόφασή μας είναι η Λέσβος των ξωμάχων, όσων νέων έμειναν, της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, να ξαναβρεί το χρώμα της: το κόκκινο της φωτιάς.

Με την παραλία της πόλης να δονείται διαρκώς από τα συνθήματα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας ότι πράγματι το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ, τώρα ΚΚΕ", ταιριάζει απόλυτα στον αγωνιζόμενο λαό των τριών νησιών. Τονίζοντας, επίσης, το γεγονός ότι το ΚΚΕ στάθηκε σταθερά μπροστά στους αγώνες των κατοίκων του νησιού, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, διεξοδικά στις πολιτικές που συγκρούονται σ' αυτήν την εκλογική μάχη.

Το τέλος της συγκέντρωσης έκανε ξανά καθαρή τη βεβαιότητα: Η Λέσβος όχι μόνο θα εκλέξει κομμουνιστή βουλευτή, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά(2022-02-08 00:00:00.0)
Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης(2020-02-14 00:00:00.0)
Τοπικοί άρχοντες - στήριγμα στους αγώνες του λαού(2002-06-28 00:00:00.0)
Παλλεσβιακή στήριξη στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών(1999-09-14 00:00:00.0)
Κόκκινο γλέντι(1996-10-01 00:00:00.0)
Ηταν τα κόκκινα ρυάκια...(1996-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ