Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
"Ναι σε όλα", Σημίτη - Εβερτ στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ούτε καν κουβεντιάζουν οποιοδήποτε δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, αποδέχονται όλες τις αξιώσεις των βιομηχάνων

"Ναι σε όλα", είπαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στις αξιώσεις των βιομηχάνων για περισσότερες παροχές και νέα κίνητρα. Οι νέες απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών υποβλήθηκαν σε συναντήσεις που είχαν χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας διαδοχικά με τον Κ. Σημίτη και τον Μ. Εβερτ. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Ν. Ευθυμιάδης, οι δύο αρχηγοί του δικομματισμού δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν - και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 200 ημερών - το σύνολο των "προτάσεων" των βιομηχάνων για την ελληνική βιομηχανία που ταυτίζονται με όλα εκείνα τα μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ετσι για μια ακόμα φορά με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο γίνεται σαφές ότι η οικονομική πολιτική της "σύγκλισης", που περιφρονεί και αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αντέχει, ικανοποιεί και "πάραυτα" υιοθετεί κάθε είδους αξίωση για κίνητρα και παροχές προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για χάρη των οποίων εφαρμόζονται οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας.

Οι βιομήχανοι χωρίς προσχήματα διατύπωσαν τις απαιτήσεις τους και ζήτησαν "δέσμευση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σε ένα χρονοδιάγραμμα περιορισμένου χρονικού ορίζοντα" θα προχωρήσει στην "άρση των αντικινήτρων". Με δυο λόγια αξιώνουν μεγαλύτερα και περισσότερα οικονομικά κίνητρα και τσάμπα χρήμα, νέες φορολογικές απαλλαγές, νέες μορφές ενισχύσεων της λεγόμενης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" κ. ο. κ.

Τα αιτήματα, τα οποία οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν έτοιμοι να ικανοποιήσουν απ' την επομένη των εκλογών χρεώνοντας τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού, ιεραρχούνται ως εξής:

  • Συνοπτικές διαδικασίες από την κεντρική διοίκηση για τη μεταφορά κονδυλίων και ενισχύσεων στις επιχειρήσεις.
  • Ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
  • Περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, με την επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και με μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Δημιουργία από το κράτος υποδομής, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους.
  • Αντιμετώπιση της παραοικονομίας που ανθίζει στους διάφορους τομείς και δημιουργεί προβλήματα στη βιομηχανία.

Στα παραπάνω προστίθενται ειδικά αιτήματα για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως επιδότηση ποσοστού 6% του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων στο Ν. Κιλκίς, καθώς και ομαλοποίηση του ρυθμού εκταμίευσης των επιδοτήσεων του κόστους εργασίας στη Θράκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προχτεσινές προεκλογικές εξαγγελίες του Μ. Εβερτ για παροχές προς τους αγρότες και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, Ν. Ευθυμιάδης τάχθηκε "κατά των παροχών χωρίς αντιστάθμισμα", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ειδικότερα για τις ελαφρύνσεις των αγροτών παραδέχτηκε μεν ότι χρειάζονται, ωστόσο διευκρίνισε ότι από μόνες τους δε λύνουν κανένα πρόβλημα και ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν μόνο εάν συνδυάζονται με μέτρα για αναβάθμιση της παραγωγής. Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα με δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος τόνισε ότι οι παροχές που προκύπτουν απ' τις εξαγγελίες του Μ. Εβερτ δεν είναι κακές, εάν τα ποσά που απαιτούνται καλύπτονται απ' τον προϋπολογισμό.

Τέλος, υπαγορεύοντας στην ουσία την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ότι στόχος θα πρέπει να είναι η "επίτευξη των όρων ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, με παράλληλη στήριξη και ενίσχυση της εθνικής οικονομικής δομής, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της γενικευμένης πλέον αποβιομηχάνισης, να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή πορεία και να συγκρατηθεί το κύμα της μετεγκατάστασης, σε άλλες χώρες, μεγάλων πολυεθνικών εταιριών". Πρότειναν, δηλαδή, συνέχιση της ίδιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας απ' τη μια και μονόπλευρων παροχών απ' την άλλη που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός τόσο απ' τους γαλάζιους εκφραστές του κεφαλαίου όσο και απ' τους πράσινους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ