Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ

Τα μάθατε τα νέα; Το κεντρικό σύνθημα που θα λανσάρει το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο για τα οικονομικά είναι το εξής: "Ούτε παροχές ούτε λιτότητα. Ναι στις πραγματικές αυξήσεις των εργαζομένων". Αυτός είναι - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας - ο άξονας οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Αυτή την αλήθεια για την οικονομία, θα πουν στο λαό ο πρωθυπουργός και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την ψήφο τους, τονίζοντας, βέβαια, ότι η δύσκολη κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει παροχές, αλλά, αντίθετα επιβάλλει συνέχιση της σημερινής πολιτικής και σκληρή προσπάθεια για να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της "σύγκλισης" και μείνει εκτός ΟΝΕ.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική, τόσο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όσο και για την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Μια πρώτη αλήθεια είναι πως, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει μέτρα - "σοκ" για την οικονομία και τους εργαζόμενους. Το προεκλογικό σύνθημα - ότι μετά τις εκλογές δεν έχει "ούτε παροχές ούτε λιτότητα, αλλά μόνο πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους" - είναι ψευδεπίγραφο. Μ' αυτό το σύνθημα, επιχειρείται να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ, σαν το υπεύθυνο κόμμα, που λέει, δήθεν, την αλήθεια στο λαό και, παράλληλα, δείχνει σεβασμό στην ηγεσία του ΣΕΒ, που αξιώνει να μοιράζονται προεκλογικές παροχές. Η αλήθεια, όμως, είναι πως - αν αποσπάσει τη λαϊκή ψήφο και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση - το προεκλογικό σύνθημα "ούτε παροχές ούτε λιτότητα" θα το εφαρμόσει την επομένη των εκλογών, με τη μορφή "κόβουμε τις όποιες παροχές έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, επιβάλλουμε σκληρότερη λιτότητα και μειώνουμε παραπέρα τους πραγματικούς μισθούς και τις συντάξεις". Κάτι ανάλογο, με τις "ακόμη καλύτερες μέρες", που υποσχόταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια το ΠΑΣΟΚ το 1985 και, αφού κατάφερε να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, την επομένη των εκλογών, εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με το προκλητικό επιχείρημα ότι "ο λαός μάς ψήφισε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας", δηλαδή να του αλλάξουμε τα φώτα!

Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι και η ΝΔ, αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα ξεχάσει τις κάλπικες υποσχέσεις, που απλόχερα μοιράζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ. Εν γνώσει του ότι οι υποσχέσεις δε στοιχίζουν, αλλά μόνο ψήφους μπορούν να φέρουν στη συντηρητική παράταξη, ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε: Αύξηση των αγροτικών συντάξεων, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και του άδικου συντελεστή (35%), γενναία μείωση της φορολογίας στους αγρότες κλπ. Οι υποσχέσεις αυτές θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων στις 23 Σεπτέμβρη και όσοι ξεγελαστούν και ψηφίσουν τη ΝΔ, την επομένη των εκλογών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, ανάλογο με εκείνο του 1990. Οπως τότε η ΝΔ επέβαλε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με το επιχείρημα ότι "στα ταμεία του κράτους δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις" και ότι αυτό επιτάσσει η "πορεία προς το 1992 και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά", έτσι και τώρα, θα επικαλεστεί την "κακή οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ" και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύγκλιση της Ελλάδας με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια τρίτη αλήθεια είναι ότι ο δικομματισμός κάνει κακό και στον τόπο και στους εργαζόμενους. Το έχουν δείξει τόσα χρόνια που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα το ξαναδείξουν και στις 23 Σεπτέμβρη, αν βγουν ενισχυμένα σε ψήφους, με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν την επομένη των εκλογών. Και στην εφαρμογή της νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων, θα έχουν τις "πλάτες", τόσο του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών (με διάφορες εκθέσεις του, που θα συνιστά νέα μέτρα), όσο και όλων εκείνων που θεωρούν πανάκεια τη "σύγκλιση" και την Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι, για τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η Συνθήκη του Μάαστριχ θεωρούνται το ..."Οικονομικό Σύνταγμα της Ελλάδας".

Μια τέταρτη αλήθεια είναι πως, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, προσπαθούν να κρύψουν από το λαό ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Μια άλλη οικονομική πολιτική - σαν κι αυτή που υποστηρίζει το ΚΚΕ - που θα επιδιώκει την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και την ανάπτυξη, με μέτρα που θα προστατεύουν και θα ενισχύουν τα λαϊκά εισοδήματα (πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κλπ.) σε βάρος των χρυσοκάνθαρων του πλούτου. Μόνο που αυτά τα μέτρα απαιτούν αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και ουσιαστικές ρήξεις με το κατεστημένο και την ολιγαρχία του πλούτου. Κάτι που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γιατί έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κάτι που επίσης αποκρύπτουν ή θολώνουν τα νερά για τις πραγματικές θέσεις τους προεκλογικά, ενώ τις έχουν εντάξει στα προγράμματά τους τα υπόλοιπα μικρά κόμματα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την οικονομία και με βάση αυτή την αλήθεια θα πρέπει να ψηφίσουν στις 22 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι, όλοι εκείνοι που πληρώνουν τις θυσίες των γαλαζοπράσινων προγραμμάτων λιτότητας.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Η αλήθεια για την οικονομία είναι πως ο δικομματισμός κάνει κακό και στον τόπο και στους εργαζόμενους. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το έχουν δείξει τόσα χρόνια που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Θα το ξαναδείξουν και στις 23 Σεπτέμβρη, αν τα δύο κόμματα βγουν ενισχυμένα σε ψήφους, με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν την επομένη των εκλογών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ