Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαύρα" μαντάτα για τους βαμβακοπαραγωγούς

θα κληθούν να πληρώσουν για τη φετινή παραγωγή 131 δραχμές το κιλό πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ενώ η προκαταβολή δε θα ξεπεράσει τις 185 δραχμές το κιλό

"Μαύρα" είναι τα μαντάτα για τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι ήδη έχουν αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 5 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, αφού για τη φετινή παραγωγή θα χάσουν τουλάχιστον άλλες 50 δραχμές το κιλό, εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι.

Σύμφωνα και με τους ίδιους τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας η ελάχιστη τιμή παραγωγού για τη φετινή παραγωγή υπολογίζεται στις 183,28 δραχμές/κιλό, από 244 που ήταν πέρυσι,ενώ η προκαταβολή που θα εισπράξουν, στην καλύτερη περίπτωση, δε θα ξεπερνά τις 185 δραχμές/κιλό.Η φετινή παραγωγή που δηλώθηκε στην Κοινότητα ανέρχεται σε 1.220.000 τόνους,η οποία με την προσαύξηση του 15% για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, φτάνει τους 1.403.000 τόνους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η παραγωγή της Ισπανίας εμφανίζεται φέτος αυξημένη, καθώς δηλώνεται ότι θα ανέλθει στους 264.376 τόνους και με την προσαύξηση σε 304.028 τόνους. Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται ότι η συνυπευθυνότητα που θα κρατηθεί από τους παραγωγούς θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τα 42,201 ECU/κιλό, δηλαδή 131,5 δραχμές, έναντι 67,5 δραχμές που ήταν για την περσινή παραγωγή.

Οσο για την τελική τιμή που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί για τη φετινή παραγωγή, με βάση την παραγωγή 1.220.000 που δήλωσαν στην Κοινότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, δε θα ξεπερνά τις 210 δραχμές το κιλό.Παραγωγή, που όμως εκτιμάται να φτάσει στα επίπεδα τις περσινής, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας εκτιμούν ότι φέτος καλλιεργήθηκαν 100.000 στρέμματα λιγότερα από πέρσι (4.300.000 στρέμματα). Αυτό σημαίνει ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πάρουν 50 δραχμές λιγότερες σε σχέση μεπέρσι και αν υπολογιστεί με βάση την προπέρσινη παραγωγή, τότε η απώλεια φτάνει τις 100 δραχμές το κιλό!

Τα παραπάνω έρχονται να ξεσκεπάσουν πλήρως την πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς, η οποία ενώ ψήφισε τα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι στις Βρυξέλλες, επιδόθηκε στην κοροϊδία υποστηρίζοντας ότι δε θα μειωθεί η τιμή στο βαμβάκι, αλλά οι παραγωγοί θα πάρουν 300 - 310 δραχμές το κιλό! Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ, που ενώ ήταν υπέρμαχος της αναθεώρησης του καθεστώτος στο βαμβάκι και το 1992 δέχτηκε πρώτη την επιβολή πλαφόν, τώρα δημαγωγεί υποκριτικά. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργούσαν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για το προϊόν, τονίζοντας ότι η τιμή του θα μειωθεί κατά 100 δραχμές και καλεί τους αγρότες σε μαζικούς ενωτικούς αγώνες προκριμένου να ανατραπούν οι ολέθριες αποφάσεις των επιτελείων των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Βάμβακος καταγγέλλει τρία κορυφαία αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιους βουλευτές (Ν. Λιόλιο. Ι. Σούρλα και Β. Ζαρκινό) για τις δημαγωγικές δηλώσεις τους ότι τα προβλήματα στο βαμβάκι οφείλονται αποκλειστικά στις απάτες και τα διπλοζυγίσματα. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Βάμβακος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η διαφορά των 35.000 τόνων που υπήρχε ανάμεσα στην εκτίμηση και την παραγωγή βαμβακιού, να παρουσιάζεται ως ατασθαλίες 200.000 τόνων. Ακόμα επισημαίνει ότι η τακτική και οι δηλώσεις αυτές, καθώς και οι υποσχέσεις για 300 δρχ. το κιλό στο βαμβάκι αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τη μικροπολιτική τακτική που ακολουθούν σε βάρος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ