Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο εξωφρενισμός των ΕΚΑΣ

Σύγχηση έχουν προκαλέσει σε πολλούς συνταξιούχους του ΙΚΑ οι προϋποθέσεις για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Πολλοί δεν το δικαιούνται διότι υπερβαίνουν το όριο των 1.400.000 και 1.800.000 δραχμών ακόμη και κατά ένα χιλιάρικο το μήνα.

Ενας απ' αυτούς που αδίκως δεν το δικαιούται έχει ετήσιο εισόδημα, από κύρια και επικούρική σύνταξη, 1.350.000 δραχμές το χρόνο. Το Μάρτη του 1995έλαβε από το επικουρικό του Ταμείο αναδρομικά εφτά χρονων αναδρομικά 220.000 δραχμών. Το ετήσιο εισόδημά του για το 1995, δηλαδή, ανέβηκε στις 1.570.000 δραχμές.

Είναι, λοιπόν, ή δεν είναι άδικος ο νόμος που δεν χορηγεί στο χαμηλοσυνταξιούχο το επίδομα κατ' εξαίρεση. Ο "Ρ" επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι "ο νόμος έχει βάλει γενικά ένα όριο εισοδήματος και αυτό ισχύει για όλους. Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιοι διαχωρισμοί".

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ιωαννίνων καταγγέλει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "για όσα επικαλείται για τα φιλοδωρήματα κοροϊδίας προς τους συνταξιούχους αφού οτε ένας στους χίλιους δεν παίρνει τα ψίχουλα".

"Οι συνταξιούχοι δεν τρώνε κουτόχορτο - συνεχίζει η ανακοίνωση. Δεν παλεύουν για φιλοδώρημα. Αγωνίζονται για την επαναφορά της σύνταξης στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ που εσείς καταψηφίσατε και τώρα σαν κυβέρνηση τους εφαρμόζετε κατά γράμμα. Τώρα κάνετε εκλογές για να αρπάξετε ξανά τη ψήφο των συνταξιούχων, των εργατών, των αγροτοκτηνοτρόφων. Να είστε σίγουροι πως θα πάρετε την απάντηση. Ηρθε η ώρα τώρα να πάτε σπίτι σας γιατί δεν θα αντέχουν άλλο οι αδικημένοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, η νεολαία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ