Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δωρεές οργάνων" με αμοιβή

Καταγγελίες στο Διεθνές Συνέδριο της Βαρκελώνης για τις μεταμοσχεύσεις

Στην Ινδία μεταβαίνουν Ελληνες νεφροπαθείς, για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού, αφού έχουν έρθει σε απόγνωση περιμένοντας το σωτήριο μόσχευμα. Την Ινδία επισκέπτονται για τον ίδιο σκοπό και άλλοι Ευρωπαίοι βαριά ασθενείς, που πληρώνουν αδρά, προκειμένου να αγοράσουν ένα νεφρό, παρότι οι ινδικές αρχές έχουν τυπικά καταργήσει το νόμο που επιτρέπει την πώληση οργάνων. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι απ' όσους υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού στην Ινδία επιστρέφουν με σοβαρές λοιμώξεις.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις εργασίες του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις μεταμοσχεύσεις που γίνεται στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με Ελληνες και ξένους γιατρούς, οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι μεταμοσχεύσεις στην Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν "εθελοντές" δότες οργάνων, αφού υπάρχει η νομική κάλυψη, ακόμη και για "δωρεά" νεφρού με αμοιβή. Μάλιστα, ο καθηγητής Χειρουργικής του Κέμπριτζ Ρ. Κελν είπε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι σχετικά εύποροι Ευρωπαίοι νεφροπαθείς κάνουν εικονικούς γάμους με Ινδές για να μπορούν να πάρουν το νεφρικό μόσχευμα.

Σύμφωνα με τον Τ. Λέβενχαλ, ειδικό συντονιστή του Κέντρου Πληροφοριών των ΗΠΑ, τις μεταμοσχεύσεις ουσιαστικά κατέστρεψε η έντονη φημολογία περί εμπορίου οργάνων που ταξίδεψε μέσω των διεθνών πρακτορείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ