- Χωρίς το επίδομα των 35.000 δρχ. φαίνεται να μένουν τελικά οι 7.000 ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η προσημειωμένη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Αλ.... - 1996-08-29 00:00:00.0"/> - Χωρίς το επίδομα των 35.000 δρχ. φαίνεται να μένουν τελικά οι 7.000 ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η προσημειωμένη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Αλ.... - 1996-08-29 00:00:00.0" /> Χωρίς επίδομα οι ειδικευόμενοι! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς επίδομα οι ειδικευόμενοι!
  • Ασαφής η υπουργική απόφαση
  • Με κινητοποιήσεις και μέσα στην προεκλογική περίοδο απειλεί η ΟΕΝΓΕ
  • Προσπάθεια "διόρθωσης" των δηλώσεων Παπαντωνίου για περικοπές στα νοσοκομεία απ' τον Αν. Πεπονή

Χωρίς το επίδομα των 35.000 δρχ. φαίνεται να μένουν τελικά οι 7.000 ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η "προσημειωμένη" κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Αλ. Παπαδόπουλου και Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, που αναφέρεται στο παραπάνω επίδομα αφήνει το θέμα στην ερμηνεία της απόφασης.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάρει τον αριθμό 768 Β/ 22.8.1996 για το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που προβλέπει ο νόμος 2430/10.7.1996. Η απόφαση αναφέρει ότι πέρα απ' τους άλλους εργαζόμενους των νοσοκομείων, το επίδομα αυξημένης ευθύνης χορηγείται στον κλάδο του ΕΣΥ. Το παραπάνω επίδομα έπρεπε να είχε χορηγηθεί και στους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' την 1.8.1996, και η κυβέρνηση σπεύδει ασμένως να το χορηγήσει κουτσουρεμένα με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η διατύπωση αυτή της υπουργικής απόφασης, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" στις 23.8.1996, αποκλείει τους ειδικευόμενους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. Και τούτο γιατί ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης που έστειλε στο υπουργείο Υγείας, ανέφερε ρητώς ότι απ' το επίδομα των 35.000 εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι γιατροί. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής, με τη σειρά του απάλειψε την εξαίρεση των ειδικευόμενων γιατρών και άφησε τη συμπλήρωση της απόφασης στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών.

Φαίνεται, λοιπόν, τελικά ότι η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου, οριστικοποίησε την απόφασή της διά της ασάφειας για τη χορήγηση του επιδόματος στον "κλάδο ΕΣΥ", που προβλέπει ο νόμος. Οπως εκτιμούσαν συνδικαλιστές, η διατύπωση αυτή στην ουσία ακυρώνει τη χορήγηση του επιδόματος στους ειδικευόμενους και θα χρειαστεί η δικαστική οδός, η οποία - κατά την εκτίμησή τους - θα είναι θετική αλλά και, ταυτόχρονα, χρονοβόρος.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει ότι "μετά την έντονη φημολογία για τον αποκλεισμό των ειδικευομένων γιατρών του ΕΣΥ από τη χορήγηση του επιδόματος των 35.000 δραχμών, εκτιμά ότι η οποία επιβεβαίωση του γεγονότος θα σημάνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται τη διάλυση του ΕΣΥ και τη διάσπαση του Νοσοκομειακού Κινήματος, επιβάλλουν την πολιτική τους".

Πρόκειται για μια διατύπωση εξ απαλών ονύχων, όταν είναι γνωστό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" ότι η υπουργική απόφαση είναι αρνητική για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Πάντως η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει αυτή την πολιτική και "δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην περάσει και εάν υπάρξει αποκλεισμός των ειδικευομένων θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο".

Ο αποκλεισμός πάντως των ειδικευομένων απ' το επίδομα, έδωσε την ευκαιρία και σε ορισμένους πολέμιους των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών να έρθουν στην επιφάνεια. Ετσι, ο Σύλλογος των Ειδικευομένων Ιατρών Αθηνών -Πειραιώς, που όχι μόνο δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και διά του προέδρου τους, Γ. Πατούλη, καταφέρθηκαν κατά των κινητοποιήσεων, με χτεσινή τους ανακοίνωση διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό των ειδικευομένων.

Ο Σύλλογος των Ειδικευομένων Αθήνας και Πειραιά, παρότι έτυχε προνομιακής μεταχείρισης σε επίπεδο συζήτησης απ' το υπουργείο Υγείας, εντούτοις εξαιρέθηκε απ' το επίδομα των 35.000 δραχμών. Ετσι αποδεικνύεται η ορθότητα των συλλόγου των ειδικευόμενων της Θεσσαλονίκης που συντάχτηκε με τους συλλόγους των ειδικευμένων γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων.

  • Εκτός απ' το Σύλλογο των Ειδικευομένων Αθήνας - Πειραιά, χτες εμφανίστηκε και έτερος προστάτης των ειδικευομένων. Μιλάμε για την Πολιτική Ανοιξη, που με ανακοίνωσή της πήρε υπό την προστασία της τους ειδικευόμενους γιατρούς προσδοκώντας προφανώς στην ψήφο τους.
Προσπάθεια ανασκευής

Το δημόσιο σύστημα υγείας μπαίνει για καλά στο προεκλογικό παιχνίδι.

Ετσι χτες ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής, προσπάθησε να διασκεδάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που το βράδυ της εξαγγελίας των εκλογών δήλωσε στο "Μέγκα Τσάνελ" ότι θα υπάρξουν περιστολές στα νοσοκομεία.

Ο Αν. Πεπονής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χτες: "Δεν είναι στα σχέδια της νέας κυβέρνησης η μείωση των κοινωνικών παροχών. Κατανοούμε τις προσπάθειες που γίνονται για περιστολή δαπανών εφόσον θέλουμε τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ. Αλλά τα όποια σχέδια δεν πρέπει να υπακούουν στη λογική των αριθμών, αλλά της ανθρωπιάς". Και όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Υγείας, η πολιτική της μέλλουσας κυβέρνησης υπακούει στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι άλλωστε ειλημμένη απόφαση των υπουργών που συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση του Παρισιού στις 2.2.1995 για την κοινωνική προστασία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι περικοπές οδηγούν στην εξαθλίωση(1998-11-08 00:00:00.0)
Κινητοποιηθείτε κατά των περικοπών(1998-01-29 00:00:00.0)
Χιονοστιβάδα λιτότητας στα νοσοκομεία(1997-09-17 00:00:00.0)
Στάση εργασίας αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ(1996-09-05 00:00:00.0)
Χωρίς αναφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς(1996-09-03 00:00:00.0)
Χωρίς επίδομα οι ειδικευόμενοι γιατροί(1996-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ