Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εργασία" μακριά απ' την απεξάρτηση

Χτεσινή πασαρέλα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον ΟΚΑΝΑ, μακριά απ' τα προβλήματα απεξάρτησης των μονάδων του ΕΣΥ

Μια "επίσκεψη εργασίας" στον ΟΚΑΝΑ αλλά μακριά απ' τα ουσιαστικά προβλήματα της απεξάρτησης των νέων που έπεσαν στο "λούκι" των ναρκωτικών, πραγματοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας διά του υπουργού Αν. Πεπονή και του υφυπουργού Θ. Κοτσώνη.

Η χτεσινή επίσκεψη στον ΟΚΑΝΑ φαίνεται ότι υπάκουε περισσότερο στην τηλεοπτική πασαρέλα παρά και σε αυτές ακόμα τις προδιαγραφές του προγράμματος των υποκαταστάτων που εφαρμόζει ο ΟΚΑΝΑ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν ευεπίφορη μόνο στις τηλε - ερωτήσεις και υπερτόνιζαν την καθυστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αν. Πεπονής δήλωσε: "Πρόκειται για μία επίσκεψη εργασίας για να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες για τον ΟΚΑΝΑ, ότι στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. 500 χρήστες έκαναν αίτηση, 265 επιλέχθηκαν, 15 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα προ 2μήνου, 50 αποβλήθηκαν γιατί έκαναν παράλληλη χρήση ηρωίνης, 200 συνεχίζουν το πρόγραμμα".

Στην ερώτηση αν πρόκειται να υπάρξει επέκταση του προγράμματος στις φυλακές, ο υπουργός απάντησε ότι δεν "κρίθηκαν ώριμες οι συνθήκες" και ότι "υπάρχει μελλοντική προοπτική" ενώ παρέπεμψε στις προεκλογικές εξαγγελίες για "ιατρεία στις φυλακές με συνεργασία ΕΣΥ".

Επίσης ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι "το Σεπτέμβρη θα βγουν τα αποτελέσματα του προγράμματος και θα αξιολογηθούν για επέκταση προγράμματος σε όλη τη χώρα".

Την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί των προγραμμάτων υποκατάστασης, παρέμενε έκθετη σε σχέση με τις μονάδες υποκατάστασης που λειτουργούν μέσα στο ΕΣΥ. Ετσι μένει μετέωρη η προσφορά των 33 εργαζομένων στο περίπτερο "18 Ανω", των οποίων η οχτάμηνη σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη του 1996.

Να θυμίσουμε ότι χρειάστηκε η διακομματική έγκριση - μετά από πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Πρόνοιας Μ. Σκουλάκη - για τη συνέχιση του έργου αυτών των ανθρώπων, που εργάζονται, κυρίως, σε εθελοντική βάση. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για άλλες μονάδες απεξάρτησης του ΕΣΥ, εκτός Αθήνας.

Και όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση αρέσκεται σε προεκλογικές πασαρέλες αντί της ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων απεξάρτησης, των μονάδων του ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ