Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
"Θέρισε" το χαλάζι

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στον κάμπο της Χρυσούπολης Καβάλας, από το χαλάζι που χτύπησε χτες την περιοχή και ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων.

Οι αγρότες από τα χωριά Νέος Ξεριάς, Αβραμηλιά, Διαλεχτό, Γέροντας και Ζαρκάδια έχουν μείνει άναυδοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Τα μποστάνια, τα αμπέλια, οι ντομάτες, τα καπνά, τα σιτηρά, οι ελιές, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και οι άλλες μικρότερης έκτασης καλλιέργειες, καταστράφηκαν σχεδόν κατά 100%.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε άμεσα χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τάσο Ζουρνατζίδη.Στο Νέο Ξεριά η εικόνα είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι λαμαρίνες από ελενίτ έχουν γίνει κόσκινο. "Τέτοια καταστροφή δεν ξανάδα στα 68 χρόνια της ζωής μου. Τις λαμαρίνες τις έριξε όλες κάτω. Κυριολεκτικά τις μάζευα μες στη χούφτα", λέει ο Μ. Ευστρατίου.

Πεπόνια και καρπούζια, που σε λίγες μέρες θα τα μάζευαν από τα χωράφια για να τα διαθέσουν στην αγορά, τώρα έχουν γίνει κομματάκια. Ο κόπος, τα έξοδα και οι ελπίδες μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν χαμένες. Μέχρι το μεσημέρι μάζευαν το χαλάζι με τα φτυάρια μέσα από τα χωράφια. Ο Δ. Μαρκάκης πασχίζει ακόμα να καθαρίσει τους κορμούς των λιόδεντρων από το χαλάζι για να μπορέσει να σώσει τα δέντρα. Με τη σειρά του ο Γ. Αντωνίου σημειώνει: "Χρειάζεται να γίνει άμεσα και αντικειμενικά η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθεί η παραγωγή".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα καταθέσει Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση της καταστροφής, καθώς και για τη χωρίς καθυστέρηση αποζημίωση της παραγωγής.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε και ο νομάρχης Καβάλας, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ