Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιστροφή της "παραμύθας"

"Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ πέρσι ήταν 940 εκατ. δραχμές. Υπέβαλε ένα αίτημα για 2 δισ. δραχμών και κάτι. Δεν μπορώ εγώ ως αρμόδιος υφυπουργός και κανένας υπουργός Οικονομικών να δει πώς είναι δυνατόν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός μέσα σε ένα έτος, χωρίς να υπάρχει μια θεμελιωμένη πρόταση για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προγραμμάτων, κατά 1 δισ. δραχμές. Είπαμε, 940 εκατ. δεσμευτήκαμε στη Βουλή και αυξήσαμε κατά 340 εκατ. δραχμές και τον φτάσαμε στο 1,3 δισ. δραχμές. Θα τους καλέσω να κουβεντιάσουμε".

Αυτά δήλωσε χτες ο αρμόδιος επί των ναρκωτικών υφυπουργός Μ. Σκουλάκης στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ" και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς δε σηκώθηκαν τα μικρόφωνα να τον χτυπήσουν.

***

Εν πρώτοις το πρόγραμμα κατατέθηκε στο υπουργείο - το υπενθύμισε άλλωστε και προχτές στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς - από τον Ιούλη του 1996 "βάσει σχεδιασμού", όπως είπε. Επίσης ο προϋπολογισμός κοινοποιήθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα.

  • Στις 16.11.1996 το ΚΕΘΕΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το πρόγραμμά του: Ζήτησε λοιπόν για το 1997 επιχορήγηση τριών δισ. δραχμών, εκ των οποίων με τα δύο δισ. θα λειτουργούσε τις ήδη (18) υπάρχουσες δομές του και με το ένα δισ. θα προχωρούσε στην ανάπτυξη οχτώ νέων προγραμμάτων.
  • Στις 9.4.1997, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα, τέθηκε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το αίτημα του ΚΕΘΕΑ και εκείνη τη μέρα προστέθηκαν τα 340 εκατ. δραχμές.

***

Αλλά ανάμεσα στα νέα προγράμματα που ματαίωσε το ΚΕΘΕΑ είναι και δυο στεγνά προγράμματα στην Πάτρα και την Κρήτη. Κι αν το ΚΕΘΕΑ τα προγραμμάτισε χωρίς σχεδιασμό - και για αυτό δεν του δόθηκαν τα χρήματα - τότε ποιο σχεδιασμό έκανε ο ΟΚΑΝΑ και πήρε τις γερές επιχορηγήσεις; Ηταν απρογραμμάτιστο το ΚΕΘΕΑ, που θα τα λειτουργούσε εντός του 1997 ή το υπουργείο που θα τα λειτουργήσει εντός του προσεχούς εξαμήνου;

Αν ο υφυπουργός προσπαθεί με τέτοια απαράδεκτα επιχειρήματα της στιγμής να παρακάμψει τα σοβαρά προβλήματα - που μεταφράζονται σε αμείλικτα ερωτήματα - των θεραπευτικών κοινοτήτων, τότε οι συνεχείς εκκλήσεις του περί συστράτευσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή - και αντιστροφή - της "παραμύθας"!

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ