Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΖΑΝΕΙΟ
Ανεπαρκής υποδομή και έλλειψη προσωπικού

Περιοδεία του Σπύρου Στριφτάρη στο νοσοκομείο

Τη γνωστή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας, σε ακόμα χειρότερη έκδοση μάλιστα, διαπίστωσε χτες κατά την επίσκεψή του στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανεπαρκέστατη υποδομή, χώροι ασφυκτικοί, που δεν ανταποκρίνονται ούτε σε στοιχειώδεις ανάγκες για την παροχή της νοσοκομειακής περίθαλψης και, κυρίως, μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε βαθμό που το προσωπικό να υποχρεώνεται να εργάζεται σε συνθήκες μεσαιωνικές, επί πολλές ώρες. Οπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι τον Σπ. Στριφτάρη και την αντιπροσωπεία του Κόμματος, είναι μόνιμο το φαινόμενο μία και δύο νοσηλεύτριες να υποχρεώνονται να παρέχουν νοσηλεία σε 30 και 40 αρρώστους σε ολόκληρες βάρδιες, πέραν όλων των άλλων.

Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων έχει γίνει μόνιμο, ενώ τα νέα κτίρια που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν, προϋπολογισμού άνω των 10 δισεκατομμυρίων βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και κινδυνεύουν να χαθούν και κάποια χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί το 1997, αν δεν ξεκινήσουν οι μελέτες άμεσα! Καθώς, λοιπόν, το έργο δεν προχωρεί, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υποχρεώνονται να εργάζονται σε χώρους εντελώς ακατάλληλους σ' ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ στους χώρους των πλυντηρίων και του ιματισμού, όπου ελάχιστοι εργαζόμενοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, γυναίκες και άνδρες, υποχρεώνονται να εργάζονται εξουθενωτικά, σε μικρούς υπόγειους χώρους, χωρίς στοιχειώδη εξαερισμό και με θερμοκρασίες 50 και 60 βαθμούς, όπως μας είπαν. Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με το ακτινολογικό τμήμα. Οι εργαζόμενοι εκεί, γιατροί ακτινολόγοι και τεχνολόγοι ακτινολόγοι, ανησυχούν σοβαρά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επίδραση της ακτινοβολίας τόσο στους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες του τμήματος. Σχετικά, ανέφεραν, υπάρχει πλήρης συσκότιση, με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, για την κατάσταση και την ποιότητα των εγκαταστημένων μηχανημάτων. Μάλιστα, έχουν φθάσει στο σημείο να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να γίνει έρευνα σχετικά...

Εκεί, βεβαίως, που η κατάσταση γίνεται εντελώς απαράδεκτη, είναι με την Παιδιατρική - Μαιευτική κλινική η οποία λειτουργεί ξεκομμένα και μακριά από το νοσοκομειακό χώρο του Τζάνειου, σε χώρους εντελώς ανεπαρκέστατους. Η κλινική δεν έχει, ούτε υποτυπώδη εργαστηριακή υποστήριξη με αποτέλεσμα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια και οι ίδιοι οι ασθενείς να κινδυνεύουν, σε περίπτωση που παρουσιαστούν έκτακτες ανάγκες. Καρδιολόγο δεν έχει η κλινική, ούτε ΩΡΛ, ούτε οφθαλμίατρο, ενώ λείπει ακόμα και η Αιμοδοσία! Είμαστε μια κλινική που εξυπηρετεί τεράστιες ανάγκες παιδιατρικής νοσοκομειακής περίθαλψης και Γυναικολογική κλινική που λειτουργούμε χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή, όπως ένα Κέντρο Υγείας, μας είπαν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί. Η κλινική λειτουργεί ουσιαστικά χάρη στη φιλοτιμία του νοσηλευτικού προσωπικού! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά υποχρεώνονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα,σε συνθήκες εξαντλητικές.

Από τις συζητήσεις των νοσοκομειακών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - εκτός από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - προέκυψε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο Αντι-ΕΣΥ του Κ. Γείτονα, που ξεθεμελιώνει και ό,τι απέμεινε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η υπόθεση της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης πρέπει να αναδειχτεί ως γενικότερο λαϊκό πρόβλημα που αφορά όλο το λαό, που πρέπει μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό να κινητοποιηθεί για να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Ωστόσο, προβάλλει και η ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και γενικότερα. Πάντως, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, όπως φάνηκε, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν και συμφωνούν με όσα υπογραμμίζει το ΚΚΕ ότι χρειάζονται συντονισμένοι αγώνες που θα χτυπάνε στη ρίζα της την αντιλαϊκή πολιτική και, έτσι, μπορούν να λυθούν και τα επιμέρους προβλήματά τους.

  • Ο Σύλλογος προσωπικού του Τζανείου κάνει σήμερα δίωρη στάση εργασίας (10 πμ - 12 μ) διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλία(2020-11-13 00:00:00.0)
Η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης θα μεγαλώσει τα προβλήματα(2012-08-21 00:00:00.0)
Επιχείρηση ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα(2008-11-12 00:00:00.0)
Οξύνονται διαρκώς τα προβλήματα(2004-10-07 00:00:00.0)
Αδειάζουν οι υπηρεσίες Υγείας(2004-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ