Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολα συντείνουν σε μια νέα ερήμωση

Δράμα.Το όνομα από μόνο του είναι ικανό να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο νομός και οι κάτοικοί του. Την κατάσταση στην οποία τον οδήγησε η αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, όχι μόνο των τελευταίων χρόνων. Μια πολιτική που ευθύνεται για τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, για τα ποσοστά ανεργίας - ρεκόρ, για την εξαθλίωση στην οποία οδηγήθηκαν οι αγρότες.

Μια πολιτική που αφού διέλυσε την παραγωγική βάση του νομού, αφού συρρίκνωσε την αγροτική του οικονομία και εκτίναξε την ανεργία στα ύψη (υπολογίζεται κοντά στο 18%), αντιπροτείνει τώρα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης ως το φάρμακο για την "ασθένεια" που η ίδια δημιούργησε, αντιπροτείνει στην ουσία παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εκχώρηση όσων δικαιωμάτων και όσης αξιοπρέπειας τούς απέμεινε.

Μόνο την πενταετία 1990 - 1995 χάθηκαν πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας, πολλές από τις επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Μεταξύ αυτών ο "Καραολάνης" που απασχολούσε 100 εργαζόμενους, η "Μπλατζίν" με 800, η "Σάρον" με 850 κ.ά. Πρόσφατα τελείωσαν και οι εργασίες στο φράγμα της ΔΕΗ στο Θησαυρό και οι 850 εργαζόμενοι πήραν το δρόμο της ανεργίας. Η κατάσταση αυτή θα επιβαρυνθεί, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κλείσιμο της "Σόφτεξ", αφού η επιχείρηση με τον κύκλο εργασιών γύρω απ' αυτήν προσφέρει δουλιά σε περίπου 4.000 ανθρώπους.

Οι λιγοστές επιχειρήσεις που απέμειναν παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στον κλάδο του ιματισμού οι πληρωμές καθυστερούν δύο και τρεις μήνες και δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών δε γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στη Δράμα, το μοναδικό μεγάλο σούπερ μάρκετ είναι ο "Μαρινόπουλος",που βέβαια βρήκε "πεδίο δόξης λαμπρόν" για να εφαρμόσει τη μερική απασχόληση, ενώ δεν πληρώνει τις υπερωρίες και είναι πολλές οι μέρες που οι εργαζόμενοι απασχολούνται ως τις 10 το βράδυ!

Από μία άποψη, η Δράμα βιώνει και πάλι συνθήκες μετανάστευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ