Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζικά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ
  • Τη Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον υπουργό Κ. Γείτονα
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών που στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πήραν μαζικά μέρος στην πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας, που άρχισε χτες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου υγείας και την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Κι ενώ μέχρι και χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ για συνάντηση, αργά χτες το βράδυ κλείστηκε συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ τη Δευτέρα, ώρα 5 μμ.

Στο μεταξύ για τη Δευτέρα η ΕΙΝΑΠ καλεί σε σύσκεψη, ώρα 11 πμ, στα γραφεία της, Μάρνη 30, τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και τις συνταξιουχικές οργανώσεις με θέμα την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Χτες το μεσημέρι συνήλθε η Απεργιακή Επιτροπή και εκτίμησε ως θετική τη συμμετοχή στην απεργία. Ειδικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ειδικευόμενων στην απεργία, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ειδικευομένων Αθήνας - Πειραιά. Τα ποσοστά συμμετοχής των ειδικευομένων έφτασαν από 60 έως 80%.

Για την Τρίτη η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και καλεί τους φορείς να πάρουν μέρος σ' αυτή.

Ανάγκη συντονισμού

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ και υπογραμμίζει ότι με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών στο σύστημα αποτελεί σήμα κινδύνου για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Τέλος το σωματείο των εργαζομένων στο "Αλεξάνδρα" υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού τόσο για την απόκρουση όσο και για την προώθηση μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επίσης ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας Πειραιά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

  • Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία όμως δε ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων κάνουν από χτες πενθήμερη απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο σαν κι αυτό της ΕΙΝΑΠ.

Αγωνιστικός χαιρετισμός των συνταξιούχων

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας με τηλεγράφημά της προς την ΕΙΝΑΠ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας επισημαίνοντας: "Είμαστε και μεις καθώς και τα Ταμεία μας κατά του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου γιατί θα δεχτούμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα". Επίσης σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των συνταξιούχων του ΙΚΑ τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση οδηγεί στην κατεδάφιση του ΕΣΥ ως βάση του για το σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ υπογραμμίζει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου καταργεί κάθε δημοκρατική διαδικασία και τον ουσιαστικό διάλογο με τους υγειονομικούς φορείς και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων και των Ταμείων.

Οι συνταξιούχοι ζητούν τη συνεχή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών υγείας, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του "εδώ και τώρα" και τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων των αγωνιζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιτροπή της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά επισκέφθηκε χτες την Απεργιακή Επιτροπή του Τζάνειου Νοσοκομείου και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο κείμενο που παρέδωσαν στους γιατρούς οι συνταξιούχοι επισημαίνουν: "Στα σωματεία μας έχουμε μέλη με βεβαρημένη υγεία και ιδιαίτερα αναπηρίες βαριές. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει παραπέρα στην επιδείνωση της υγείας των, ήδη, καταταλαιπωρημένων συνταξιούχων, αλλά και των άλλων ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διήμερη απεργία στα νοσοκομεία(1998-05-29 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής(1997-07-16 00:00:00.0)
Συνέχεια με πενθήμερη απεργία(1997-07-03 00:00:00.0)
Για κλιμάκωση του αγώνα αποφασίζουν σήμερα(1997-07-02 00:00:00.0)
Πενθήμερη απεργία των γιατρών(1997-06-20 00:00:00.0)
Στάση εργασίας αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ(1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ