Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΒΣΑ - ΕΟΠ
Υποταγή ζητά το υπουργείο

Αντί για λύση εκβιάζει τους εργαζόμενους το υπουργείο Υγείας

"Οταν σταματήσετε τις κινητοποιήσεις, τότε θα λύσουμε το πρόβλημά σας", διαμήνυσε χτες, εκβιάζοντας ορθά - κοφτά τους εργαζόμενους του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ) και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Π. Αποσκίτης, απαιτώντας ταυτόχρονα να στείλουν και έγγραφο στο υπουργείο που θα αναφέρει ότι σταματάνε οι κινητοποιήσεις!

Οι εργαζόμενοι του ΙΒΣΑ εδώ και δέκα περίπου μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, ζητώντας να συμπεριληφθεί και ο κλάδος τους στις διατάξεις του νέου μισθολογίου, από τις οποίες επιλεκτικά τους εξαιρεί το υπουργείο Υγείας. Η συνέπεια αυτού είναι να χάνουν οι εργαζόμενοι από την 1/1/97, το επίδομα παραγωγικότητας, ύψους 35.000 δραχμών μηνιαίως.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων να εξομοιωθούν με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, το υπουργείο Υγείας κωφεύει συστηματικά και τους υπόσχεται κατά περιόδους ότι θα δώσει κάποια "λύση". Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠ, αφού ως προνοιακά ιδρύματα υπάγονται στις ίδιες διατάξεις.

Ωστόσο το υπουργείο δεν κινείται στα πλαίσια εξεύρεσης μιας ουσιαστικής λύσης, αλλά προσπαθεί να φέρει σε ρήξη τους γονείς των παιδιών με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, αφού τους χαρακτηρίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ, που πραγματοποίησαν 4ωρη στάσης εργασίας, με δύο δυναμικές πορείες από τα κεντρικά της Δροσοπούλου οι πρώτοι και από την Υπατίας οι δεύτεροι, με συνθήματα όπως "η πρόνοια δεν είναι φιλανθρωπία, είναι υποχρέωση της πολιτείας", "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" και "όχι άλλες αναβολές, τώρα λύσεις οριστικές", έσμιξαν τις φωνές τους έξω από το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας από κοινού να ικανοποιηθεί οριστικά το αίτημά τους.

Οταν τα ΔΣ των εργαζομένων του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, η απάντηση που πήραν ήταν ότι ούτε ο υπουργός και ο υφυπουργός μπορεί να τους δεχτεί, αλλά μόνο ο γγ του υπουργείου, Π. Αποσκίτης.

Τελικά έπειτα από σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων αποφάσισαν να επισκεφτούν τον Π. Αποσκίτη, για να πάρουν τις αόριστες υποσχέσεις ότι "κάτι κινείται για την επίλυση του προβλήματος", πλην όμως να εισπράξουν τον ξεκάθαρο εκβιασμό του, ότι "δε σας μένει και πολύς καιρός για να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις, (σσ τα ιδρύματα κλείνουν στα μέσα Ιούλη) σταματήστε τις για να το δούμε καλύτερα"...

Αρχικά ο Π. Αποσκίτης αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιου για τα μισθολογικά θέματα. Στην επιμονή των εργαζομένων ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Υγείας, ο γγζήτησε και άλλη πίστωση χρόνου(η προηγούμενη που είχε ζητήσει λήγει στο τέλος Ιούνη), "διαβεβαιώνοντάς" τους ότι πιστεύει πως "μέχρι τα μέσα του Ιούλη να έχει βρεθεί κάποια λύση"... και πως νομίζει ότι "ίσως από τον Αύγουστο να πληρώνεστε με το νέο μισθολόγιο".

Στην ενημέρωση των εργαζομένων από τα ΔΣ για όσα τους είπε ο Π. Αποσκίτης, οι εργαζόμενοι με μια φωνή απάντησαν "αγώνας - αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας".

Παρ' όλα αυτά όμως δεν έλειψε ο εμπαιγμός από πλευράς του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, αφού με εκ των υστέρων ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου φαίνεται ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης να λέει ότι το πρόβλημα των εργαζομένων είχε λυθεί μια μέρα πριν από την κινητοποίηση (σσ γιατί άραγε να μην τους το ανέφερε ο κ. Αποσκίτης) και ότι η καταβολή των χρημάτων είναι θέμα ημερών.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του ΙΒΣΑ και καταγγέλλει την απόφαση του υφυπουργού Πρόνοιας και της διοίκησης του ΙΒΣΑ, να επιβάλλουν στους γονείς των παιδιών "πρόσθετο χαράτσι έως και 14.000 δραχμές το μήνα (αύξηση μέχρι 40%) για τη φύλαξη των παιδιών". Στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ, παραβρέθηκε για συμπαράσταση το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ