Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα βήματά του

Στην πρώτη γραμμή της πορείας ο συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία το 1963 Μπάμπης Παπαδόπουλος και οι γιοι του Γιώργος και Γρηγόρης Λαμπράκης.Κάποια στιγμή τους ρωτήσαμε για το νόημα της δικής τους συμμετοχής στην τωρινή πορεία.

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος,συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη,τόνισε στο "Ρ": "Τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν απ' την αλησμόνητη εκείνη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, περπατώντας πλάι στον επιστήμονα, στον αθλητή, στον άνθρωπο, στον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα μου μείνει αλησμόνητη εκείνη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που αν και πέρασαν 34 χρόνια εγώ νομίζω ότι ήταν χτες. Εχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου και δε θα σταματήσω λεπτό, όσο αντέχουν τα πόδια μου, να περπατάω για την ειρήνη στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Για ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας, για τις νέες γενιές που 'ρχονται. Ευχάριστο γεγονός είναι πως στη σημερινή πορεία τριπλασιάστηκαν από πέρσι οι νέοι. Αυτό το γεγονός μαρτυρεί ότι οι νέοι τραβούν το δρόμο τους μπροστά. Δε θέλουν τους προστάτες. Δε θέλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Θέλουν ειρήνη. Θέλουν να είναι αφέντες στο σπίτι τους".

Ο Γιώργος Λαμπράκης τόνισε: "Η σημερινή πορεία ειρήνης απέδειξε το σαφή αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος ειρήνης. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην επιβολή της "νέας τάξης" που προωθούν οι ιμπεριαλιστές. Η σημερινή πορεία και όλες που έγιναν στη χώρα στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης απέδειξαν ότι το κίνημα ειρήνης περνά σε μια φάση αντεπίθεσης και τελικά θα επιβάλει τη θέληση του λαού μας για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία".

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης τόνισε: "Εγώ μπορεί να έχω το όνομα Λαμπράκης, αλλά όλοι αυτοί που βλέπετε είναι Λαμπράκηδες. Ετσι ήρθα και εγώ μαζί με αυτούς και όχι σαν όνομα, γιατί θέλω την ειρήνη, ειδικά τώρα που ο πόλεμος είναι δίπλα μας με την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία. Νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι πρέπει να πυκνώσει το κίνημα ειρήνης, γιατί αν γίνει τίποτα κακό εμείς οι νέοι θα την πληρώσουμε. Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε γιατί η ειρήνη μάς θέλει όλους. Εμείς φωνάζουμε: "Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία, κανένας φαντάρος στην Αλβανία και του χρόνου όλοι οι φαντάροι να είναι στην πορεία"".

Ο Γρ. Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε: "Είναι η καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, σημασία έχει η παρουσία της νεολαίας, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" δίνει ένα ουσιαστικό κι αγωνιστικό "παρών", ενώ σημαντικό είναι και ότι μαζί μας περπατάνε κι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φιλειρηνικών κινημάτων. Η αυξημένη συμμετοχή του κόσμου δείχνει τη διάθεσή του να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί την ειρήνη που κινδυνεύει από τις επιλογές της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Σήμερα ο αγώνας για την ειρήνη είναι ζωτικά αναγκαίος και επίκαιρος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ