Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις για συντηρητική αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανακινούν το θέμα κάνοντας μνεία του "συναινετικού κλίματος", που επικράτησε στη σχετική επιτροπή της προηγούμενης Βουλής

Ξαναήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είχε σταματήσει μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι συζητήσεις που είχε κάνει τότε αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το θέμα ανακινήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη της ΝΔ, ενώ χτες στην υπόθεση παρέμβαση έκαναν και διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι η σχετική συζήτηση θα κινηθεί πάλι στην κατεύθυνση της επί το συντηρητικότερον αναθεώρησης του Συντάγματος μέσω της "συναινετικής" πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως φάνηκε και στις εργασίες της προηγούμενης επιτροπής. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν την "προσαρμογή" του Συντάγματος στις "σημερινές εξελίξεις", δηλαδή εκχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στα υπερεθνικά διευθυντήρια, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και χτύπημα των όποιων κατακτήσεων είχαν κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, για το οποίο τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη Βουλή ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, προφανώς για να παραδοθούν τα πανεπιστήμια στους σχολάρχες.

Αλλωστε, το ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους τα δύο κόμματα θα συμπέσουν στις προτεινόμενες αλλαγές επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις τόσο του Ε. Βενιζέλου όσο και του Πρ. Παυλόπουλου. Ο μεν πρώτος είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει σε πολλά σημεία με την πρόταση της ΝΔ, οδηγώντας σε μία - όπως την ονόμασε - "συναινετική διαδικασία αναθεώρησης", ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι στην προηγούμενη επιτροπή υπήρξε συναίνεση, υπευθυνότητα και αρκετά σημεία επαφής, "με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας στο θέμα της αναθεώρησης".

Προς το παρόν η συζήτηση εξαντλείται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος" η κυβέρνηση προτείνει για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία να μη χρειάζονται 180 ψήφοι αλλά απλώς και μόνο 150 +1 των ψήφων της "θητεύουσας Βουλής". Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όταν δε συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι. Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή ο Γ. Βαρβιτσιώτης (που είναι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ) δήλωσε χτες στον 9,84 ότι στόχος της είναι η απογύμνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιβολή "κομματικού Προέδρου Δημοκρατίας". Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση "Ανω Βουλής ή Συμβουλίου Δημοκρατίας" με αποστολή την άρση της ασυλίας βουλευτών, την παραπομπή στη Δικαιοσύνη υπουργών και τη λύση των αμφισβητήσεων που υπάρχουν για την ερμηνεία συνταγματικών διατάξεων.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις θέσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ