Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος: Ενταση της εξαπάτησης - άμβλυνση των διαφορών

Εμφανή προσπάθεια τόνωσης της εικόνας της προς τα έξω, αλλά και αναζητώντας διαύλους διαφυγής από τις εσωτερικές αναταράξεις που προκαλούνται στους κόλπους της (ελληνοτουρκικά, "κοινωνικός διάλογος", Φλοίσβος, "νόμος Πεπονή" κλπ.) αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης φέρεται να επιλέγει, πέραν της "σκληρής" ή "ήπιας", κατά το δοκούν, γραμμής απέναντι στους αμφισβητίες του, την τακτική της... "ενασχόλησης με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" ως ένα ακόμα δείγμα ότι η "ηγεμονία του δεν απειλείται", με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι "διαφωνούντες" σαν... υποπερίπτωση, στα πλαίσια της συνολικής λειτουργίας του ως πρωθυπουργού.

Πάντως, τα υπαρκτά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Προσπάθεια είναι να επιτευχθεί άμβλυνση στον τρόπο που εκδηλώνονται και αυτό θα επιδιώξει η ηγεσία του κόμματος. Τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Εσωτερικών (όπου θα συζητηθεί η τροπολογία για τους έκτακτους υπαλλήλους στους δήμους, που προκάλεσε την πρόσφατη αναταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ), όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Σημίτη με τα μέλη του ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας (τη μεθεπόμενη Τετάρτη), όπου συμμετέχουν αρκετοί εκ των 32 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για τα ελληνοτουρκικά.

"Κεντροαριστερά"με... γιοφύρια

Εκεί όμως που βρίσκεται το μέγιστο πρόβλημα για την κυβέρνηση, είναι το πεδίο της κοινωνίας. Η τελευταία θα επιχειρηθεί να εξαπατηθεί με ποικίλους τρόπους οι οποίοι σχεδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διευκολύνεται το έργο του περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθέρμανση της περί "Κεντροαριστεράς" συζήτησης ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο "κλίμα" ενόψει της"μάζωξης" σοσιαλδημοκρατών που ετοιμάζεται για τα τέλη του επόμενου μήνα.Εκεί η κυβέρνηση "θα αναζητήσει το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς, σε συνεργασία με τους συντρόφους της"..., όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου... Το ζητούμενο είναι να δοθεί "ενιαία απάντηση στα προβλήματα", συνεχίζουν, για να προσδιορίσουν τι εννοούν:

Πρώτον,θα ζητηθούν "συμβουλές" από Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους σοσιαλδημοκράτες περί του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο εκείνοι έχουν προηγηθεί... Δεύτερον,το περιβόητο "αριστερό Μάαστριχτ", για το οποίο μιλά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι τέτοιο που ούτε καν τη "διασταλτική ερμηνεία" των κριτηρίων για την είσοδο στην ΟΝΕ, δε θα ζητήσει η κυβέρνηση, εφόσον δεν προηγηθούν άλλοι...

Πριν τον... εισαγόμενο "κεντροαριστερισμό", η κυβέρνηση προετοιμάζει περιοδείες παροχολογίας, όπως στην Ηπειρο, στα τέλη Μάη. Εκεί ο πρωθυπουργός, αναμένεται να "τάξει" στη φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μεγάλα έργα, ενεργειακά έργα και ασφάλεια των συνόρων, εμπλουτισμένα με "φιλοαγροτικά" κηρύγματα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ