Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κοινή δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Με την απόφαση για κοινή δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ψήφιση κειμένου κοινής διακήρυξης με τις προτεραιότητες των φιλειρηνικών κινημάτων των χωρών της Ευρώπης, έληξαν το Σάββατο το βράδυ οι εργασίας της Πανευρωπαϊκής Διάσκεψης των Κινημάτων για την Ειρήνη που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ως περιφερειακός συντονιστής Ευρώπης εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στη διάσκεψη αυτή πήραν μέρος 13 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Κινημάτων Ειρήνης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας εξάμηνης διάρκειας, μέχρι το τέλος του 1997, σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και με αίτημα τη διάλυσή του.

Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρος, Μεξικό, Πορτογαλία, Ρωσία.Πήρε μέρος επίσης και ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ρομές Σάντρα.

Μετά από γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης υιοθέτησαν κείμενο στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία και η αγωνία τους για την πορεία των εξελίξεων από την ιμπεριαλιστική πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων" και ως εκ τούτου ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών αποκτά ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα.

Το πλήρες κείμενο, που αποτελεί τη Διακήρυξη της Διάσκεψης, έχει ως εξής:

"Εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για την πορεία των εξελίξεων στον κόσμο ολόκληρο.

Η επιθυμία των λαών για μια ειρηνική και δίκαιη κοινωνία προσκρούει στη Νέα Παγκόσμια Τάξη που επιβάλλεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας, της ανεργίας, του ρατσισμού, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ασφάλεια και η ειρήνη αντιμετωπίζονται με προγράμματα στρατιωτικοποίησης, στρατηγικής επεμβάσεων, ηγεμονισμό και επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εσωτερικές τους υποθέσεις, προσπαθεί να υποδουλώσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών.

Γι' αυτό το σκοπό συγκροτεί τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει παντού. Γι' αυτό το σκοπό αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών μας μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση.

Οι προτεραιότητες του αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος για τις οποίες καλεί και τους λαούς να κινητοποιηθούν είναι:

- Η διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών και όχι επέκτασή τους.

- Η απομάκρυνση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

- Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οξυτάτων κοινωνικών προβλημάτων.

- Το σταμάτημα των επεμβάσεων στα Βαλκάνια και οπουδήποτε αλλού, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες που βρίσκονται, η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και χωρίς την κηδεμονία των ισχυρών.

- Η επαναφορά των διεθνών οργανισμών ΟΗΕ, ΟΑΣΕ στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και όχι η συνεχής μετατροπή τους σε όργανο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Από την Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, μιας βαλκανικής, ευρωπαϊκής χώρας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας και της Αλβανίας που αποτέλεσαν πεδίο εφαρμογής της Νέας Τάξης Πραγμάτων και τόπο εκπαίδευσης των σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγωνιζόμενους λαούς της Μέσης Ανατολής,της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής, ώστε να αποφευχθεί μια νέα "τύπου Ντέιτον" επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Συμπαραστεκόμαστε στο δράμα των λαών της Αφρικής,στους αγωνιζόμενους λαούς της Ασίας και της Αμερικής,στον ηρωικό αγώνα της Κούβας κατά του εμπάργκο και των αποκλεισμών".

Στο μεταξύ χτες συνήλθε στην Αθήνα, σε πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της στο συνέδριο του Μεξικού, η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.Οι εργασίες της συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα(2012-04-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ραντεβού στη Λισαβόνα(2010-11-14 00:00:00.0)
«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»(2009-03-27 00:00:00.0)
Η ΕΕΔΥΕ στη Διεθνή Διάσκεψη του Βελιγραδίου(2009-03-21 00:00:00.0)
Σταθερή ανοδική αντιιμπεριαλιστική πορεία(2001-04-01 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού και κοινής δράσης(1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ