Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μπει τέρμα στον ιμπεριαλιστικό κλοιό

"Ορκο στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί". Μ' αυτό το σύνθημα το ατέλειωτο καραβάνι της ειρήνης φθάνει στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής στις 5.30 το απόγευμα. Τους ειρηνοδρόμους υποδέχονται με χειροκροτήματα χιλιάδες συγκεντρωμένοι, στην τελευταία στάση πριν τον τερματισμό.

"Πορευόμαστε στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη για μια καλύτερη ζωή. Παλεύουμε για να μπει ένα τέρμα στον ιμπεριαλιστικό κλοιό. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του φιλειρηνικού κινήματος, ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων", επισημαίνει στο χαιρετισμό του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μανωλάκος.

"Εμείς οι γυναίκες δε θέλουμε να γεννάμε παιδιά για το στρατό και τον πόλεμο, αλλά για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή του εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία και την Αλβανία και την καλούμε, να φέρει πίσω τα παιδιά μας, απ' αυτό εδώ το βήμα", τόνισε η Καίτη Τσακίρογλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

"Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία", τόνισε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Και συνεχίζει: "Οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους και προκειμένου να πετύχουν τις επιδιώξεις τους για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, δε διστάζουν να μεταβάλουν σε πυριτιδαποθήκη την περιοχή των Βαλκανίων και η ελληνική κυβέρνηση σε μια έκρηξη υποτέλειας και δουλοφροσύνης απέναντι στους ΝΑΤΟικούς, στέλνει Ελληνες φαντάρους στη Βοσνία και την Αλβανία. Το φιλειρηνικό κίνημα δεν υποτάσσεται και δεν εκτελεί τις ΝΑΤΟικές εντολές. Ο αγώνας μας δυναμώνει για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πόλεμο. Η ειρήνη θα νικήσει", καταλήγει.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας στέλνει από το βήμα της Αγ. Παρασκευής τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του άτυχου εργάτη που δούλευε στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής και έχασε τη ζωή του στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, με την ελπίδα ότι θα είναι και το τελευταίο θύμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Χαιρετισμό προς τους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης απηύθυνε και ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Στ. Κώτσης.

Στη στάση αυτή, των Μαραθωνοδρόμων της ειρήνης, μπαίνει στην πορεία και συμμετέχει μέχρι το τέλος η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Το πολύβουο ποτάμι των ειρηνοδρόμων ξεκινά για τον τερματισμό. Εχει φουσκώσει πλέον επικίνδυνα, το μήκος του απλώνεται σε χιλιόμετρα. "Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές - σχολειά και κατοικίες εργατικές", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο - Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία - Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία ". Μ' αυτά τα συνθήματα χιλιάδες φίλοι της ειρήνης κάνουν τη Μεσογείων να αντιλαλεί, ενώ συνεχίζουν την πορεία τους προς το Πεδίον του Αρεως.

Σημαντική στιγμή στη Μαραθώνια Πορεία, όταν αυτή πλησιάζει στην αρχή της Λ. Αλεξάνδρας, είναι η στιγμή που ενώνονται με την πορεία τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και δεμένοι χέρι - χέρι πορεύονται μέχρι το Πεδίον του Αρεως. Είναι και ένας συμβολισμός, που όμως έχει ήδη βρει την εκπλήρωσή του, αφού το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και συντονίζει τη δράση του.

Με τα συνθήματα "Βαλκάνια - Αιγαίο ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά", "Καμία επέμβαση στη Βαλκανική, το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί" και "Κίνημα ειρήνης δυνατό, απάντηση στον πόλεμο και τον εθνικισμό", οι οδοιπόροι της ειρήνης φθάνουν στις οχτώ παρά δέκα στον τερματισμό, όπου τους υποδέχονται χιλιάδες κατενθουσιασμένου κόσμου με παρατεταμένα χειροκροτήματα, πολλά "μπράβο" και τη συγκίνηση να κυριαρχεί απ' άκρου σ' άκρον και στους οδοιπόρους και στους συγκεντρωμένους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ