Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επεισοδιακή συναυλία

Αφορμή για σοβαρά επεισόδια μεταξύ της κυπριακής αστυνομίας και Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών στη Λευκωσία, που συνεχίζονταν μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, αποτέλεσε η, υπό την κάλυψη του ΟΗΕ, κοινή συναυλία εντός της "πράσινης γραμμής" του Σάκη Ρουβά και του Τούρκου "ομολόγου" του Μουράτ Κουτ.

Η κυπριακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει από το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου νεαρούς, οι οποίοι απαιτούσαν να τους επιτραπεί να προχωρήσουν προς το χώρο, όπου δινόταν η συναυλία Ρουβά - Κουτ για να διαδηλώσουν εκεί την αντίθεσή τους. Προτού γίνει η ρίψη των δακρυγόνων, σημειώθηκαν συμπλοκές και ακολούθησε πετροπόλεμος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροτραυματισμοί. Είχε προηγηθεί αντικατοχική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, από όπου οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς την αποκλεισμένη από την αστυνομία περιοχή του Μουσείου και συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 4.000 άτομα, ανάμεσά τους η σύζυγος του Τάσου Ισαάκ, οι γονείς του και οι συγγενείς του Πέτρου Κακκουλή.

Στο μεταξύ, από την άλλη πλευρά πενιχρή ήταν η προσέλευση και η συναυλία άρχισε μέσα σε πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας γύρω στις 22.00 στο γήπεδο Ταξίμ (Διχοτόμηση) στη νεκρή ζώνη κοντά στο "Λήδρα Πάλας". Λόγω της μειωμένης προσέλευσης, η έναρξη της συναυλίας καθυστέρησε μισή ώρα. Για αποτροπή επεισοδίων, η αστυνομία και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που προσήλθαν στο χώρο της συναυλίας υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Η αστυνομία κατέγραψε τα ονόματα όλων όσων πέρασαν και σφράγισε τα εισιτήριά τους.

Στην κατεχόμενη Λευκωσία, οι αστυνομικοί του ψευδοκράτους περιπολούσαν στην περιοχή, ενώ μέλη της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" εμπόδισαν Τουρκοκυπρίους να προσέλθουν στη συναυλία.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο δημιουργούν το κλίμα για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς υπό την αιγίδα του νέου ΓΓ του ΟΗΕ.Οι σημαντικότατες αυτές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, έστω κι αν δεν έχει εξευρεθεί ούτε πρόκειται - όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι - κοινό έδαφος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διεξαγωγή της συναυλίας, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπαιξε η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη που διέθεσε τρεις χιλιάδες προσκλήσεις για τους Ελληνοκύπριους και τρεις χιλιάδες για τους Τουρκοκύπριους. Μεταξύ των θεατών περιλαμβάνονταν διπλωμάτες ξένων χωρών, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε στη συναυλία. Επίσης κανένας πολιτικός αρχηγός κυπριακού κόμματος δεν παρευρέθηκε σ' αυτήν. Το ΑΚΕΛ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ν. Ρολάνδη, ωστόσο, εκπροσωπήθηκαν με ανώτερα στελέχη τους. Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Μ. Χριστοφίδη, χαιρέτισε τη συναυλία, λέγοντας ότι σκοπός τηςείναι να δοθεί το μήνυμα του εφικτού της συμβίωσης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η συναυλία, που είχε οργανωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, φιλοδοξούσε να φέρει κοντά τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους και να βοηθήσει την αλληλογνωριμία μεταξύ τους. Το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεκτο το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί από γνωστές καταστάσεις που πολεμούν την επαναπροσέγγιση, τόσο στην ελληνοκυπριακή, όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι ο πόλεμος κατά της συγκεκριμένης συναυλίας άρχισε από τον Ντενκτάς, την τρομοκρατική οργάνωση ΤΝΤ και τους "Γκρίζους Λύκους", με στόχο τη ματαίωσή της. Ο θόρυβος και οι αντιεκδηλώσεις, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, έχουν στόχο τούτη την ιδέα της επαναπροσέγγισης και αντικειμενικά καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ