Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νικητές και τροπαιούχοι στη μάχη με τον ήλιο

Καταμεσήμερο και οι οδοιπόροι της ειρήνης κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη με τον ήλιο. Δείχνουν, μάλιστα, να τον περιφρονούν επιδεικτικά, να μην τον υπολογίζουν. Μία και τριάντα λεπτά ακριβώς και οι μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης φθάνουν, τηρώντας με ακρίβεια το πρόγραμμά τους, στο Πικέρμι, όπου αποτίουν φόρο τιμής στο μνημείο των νεκρών της Αντίστασης '41 - '44, καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι. Σύντομο χαιρετισμό απευθύνει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος, με αφορμή το παράδειγμα της θυσίας των αγωνιστών της Αντίστασης, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Επιτροπών Ειρήνης, κυρίως από τη νεολαία, και τη στήριξη του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Μετά και από τον χαιρετισμό που απευθύνει στους μαραθωνοδρόμους ο παπα - Ηλίας Κωνσταντόπουλος,τηρείται ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Τα τρία τέταρτα που διαρκεί η ανάπαυση των μαραθωνοδρόμων φαίνεται ότι είναι αρκετά για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, παρά τη μεγάλη ζέστη. Λίγο νερό και αρκετή σκιά από τα λιγοστά δέντρα δίνουν τις απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης και έτσι στις 2.15 η πορεία ξεκινά με επόμενο προορισμό την Παλλήνη. Η ανηφορική διαδρομή δεν πτοεί τους μαραθωνοδρόμους, που συνεχίζουν με σχετικά καλό ρυθμό και μαχητική διάθεση. Δε λείπουν τα συνθήματα, που ακούγονται κυρίως από το μπλοκ των ΠΚΣ. Μερικά από αυτά προκαλούν δικαιολογημένα την προσοχή όλης της πορείας: "Πόσοι; Κανένας. Πόσοι; Κανένας. Πόσοι; Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", αλλά και "Πόσοι; Ενας. Πόσοι; Ενας. Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός".

Εδώ κάθισε ο πατέρας σου

Η πορεία, το πολύχρωμο ποτάμι της ειρήνης ξεχύνεται στο δρόμο. Ολο και περισσότερο φουσκώνει με ορμή και θέληση αγώνα για την ειρήνη, για τη ζωή. Τα συνθήματα εναλλάσσονται με τα τραγούδια. Πρωταγωνιστές, οι νέοι κάτω από τα πανό της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Αλλά και όλες οι ηλικίες έχουν τη δική τους παρουσία. Φαίνονται όλοι βιαστικοί, ούτε ο ήλιος ούτε τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει από το πρωί τούς έχουν πτοήσει. Η Παλλήνη είναι ο επόμενος σταθμός.

Η ώρα είναι 3.15 μ.μ. Οι διαδηλωτές φθάνουν στην πόλη ένα τέταρτο πριν τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα. Οι μνήμες από εκείνη την ιστορική και πρώτη πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 21 Απρίλη του 1963,είναι ακόμα ζωντανή. Σε ένα καφενείο της Παλλήνης, πλησιάζει ο ιδιοκτήτης τον γιο του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου Γρηγόρη. "Εδώ κάθισε τότε ο πατέρας σου, για να ξεκουραστεί και να πιει καφέ". Χώρος υποδοχής των σημερινών ειρηνοδρόμων, το γήπεδο Παλλήνης, στην είσοδο του οποίου έχει στηθεί το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

"Σήμερα οι αξίες για τις οποίες θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι πιο επίκαιρες από ποτέ". Αυτό τονίζει ο αντιδήμαρχος Παλλήνης Παν. Γιακουμής, χαιρετίζοντας εκ μέρους της δημοτικής αρχής τη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στη διάρκεια της στάσης των οδοιπόρων της ειρήνης στην Παλλήνη μπροστά στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζει ότι "καταδικάζουμε τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, που με ωμές παρεμβάσεις επιχειρούν να εξανδραποδίσουν τους λαούς. Παλεύουμε ενάντια στο μέτωπο της "νέας τάξης πραγμάτων", που επιδιώκουν να επιβάλουν και απέναντι σ' αυτό αντιτάσσουμε τους αγώνες μας για ελευθερία και ειρήνη, που δε χαρίζονται, αλλά καταχτιούνται".

Ο Β. Δανέζης,εκπροσωπώντας το ΕΚΑ, τονίζει ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και πως "είμαστε εδώ δηλώνοντας ότι οι θυσίες των αγωνιστών της ειρήνης δεν πήγαν χαμένες". Επίσης, καταγγέλλει τις κυβερνητικές επιλογές να παίζει η Ελλάδα το ρόλο του πράκτορα των οικονομικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και υπογράμμισε ότι "οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν να σπαταλιούνται αστρονομικά ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα και την ίδια στιγμή ο λαός να βιώνει την αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης".

Το αισιόδοξο μήνυμα που αποτελεί για το φιλειρηνικό κίνημα η παρουσία των νέων ανθρώπων και στη φετινή πορεία ειρήνης υπογραμμίζει ο γιος του Γρ. Λαμπράκη Γρηγόρης,ενώ ο Γιώργος Λαμπράκης,μεγαλύτερος γιος του αγωνιστή, επισημαίνει: "Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για ειρήνη. Να επιστρέψουν άμεσα οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία και την Αλβανία".

Συγκινητικός είναι και ο σύντομος χαιρετισμός της μαθήτριας του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης Ι. Αθανασοπούλου, που, μεταξύ άλλων, δηλώνει κατηγορηματικά, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, ότι "οι νέοι αρνούμαστε να κληρονομήσουμε ένα μέλλον με πολέμους και βία, αρνούμαστε να παίξουμε το παιχνίδι των όπου Γης ιμπεριαλιστών, στο οποίο με ευθύνη της συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση". Στη συνέχεια, καταθέτουν στεφάνι σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στον Γρ. Λαμπράκη και τηρείται ενός λεπτού σιγή για τον ίδιο και για την Δ. Πουλή που χρηματοδότησε το μνημείο, ενώ μαθητές από την Παλλήνη χορεύουν δημοτικούς χορούς.

Στις 4.20 μ.μ. το φουσκωμένο ποτάμι μπαίνει στην "κοίτη" του και αρχίζει να κυλάει αφήνοντας πίσω την Παλλήνη. Μετά από λίγα χιλιόμετρα, μπαίνει στη Μεσογείων. Είναι η μεγάλη ευθεία που οδηγεί στην Αθήνα. Η ζέστη έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Η κούραση και η όρεξη, όμως, όχι. Λίγη ανηφόρα πριν τη Μεσογείων προσπεράστηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή. Σε λίγο, αρχίζει ο κατηφορικός δρόμος. Η ορμή των διαδηλωτών "κόβεται" στο ύψος της πλατείας της Αγίας Παρασκευής.Οι ειρηνοδρόμοι γίνονται δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα από το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί και που αργότερα εντάχθηκε στον κορμό της πορείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ