Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ειρήνη δε θέλει πολλούς, μας θέλει όλους

Στις 9.30 περίπου, η πορεία φτάνει στη Νέα Μάκρη. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές, περιμένουν στην πλατεία της πόλης τούς ειρηνοδρόμους για να προστεθούν μαζί τους. Τους υποδέχονται με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα. O πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Μάκρης Βαγγέλης Αναγνώστου αναφέρει στο χαιρετισμό του: "Οσο τα γκρίζα σύννεφα της Νέας Τάξης Πραγμάτων πυκνώνουν, όσο η μανία των πολεμοκάπηλων αυξάνεται, τόσο αντίστοιχα το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να θεριεύει και να φράζει το δρόμο τους. Η ειρήνη, συναγωνιστές, δε θέλει πολλούς, μας θέλει όλους".

Αμέσως μετά η πορεία - ακόμη μεγαλύτερη σε όγκο - ξεκινάει. Επόμενος σταθμός η Ραφήνα. Ο ήλιος έχει ήδη αρχίσει τη δικιά του επίθεση. Η Ευαγγελία Παπάζογλου,φοιτήτρια του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής, μας λέει, κρατώντας με τους συμφοιτητές της ένα μεγάλο πανό: "Η φετινή πορεία είναι πολύ σημαντική λόγω των όσων γίνονται στην Αλβανία. Βλέπουμε ότι οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, γι' αυτό και η συμμετοχή κάθε νέου σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη". Οι μικρότεροι μαραθωνοδρόμοι, παιδιά του δημοτικού σχολείου, δίνουν το δικό τους χρώμα στην πορεία. Ο 9χρονος Δημήτρης Ταρτάρης μας λέει: "Από αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και ακούμε και στο σχολείο, φοβάμαι τον πόλεμο. Γι' αυτό ήρθα και στην Πορεία Ειρήνης. Εύχομαι του χρόνου να έρθουν όλοι οι συμμαθητές μου".

Στις δώδεκα παρά είκοσι το Καραβάνι της Ειρήνης φτάνει στη Ραφήνα. Στη σύντομη στάση που γίνεται εδώ, απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ανδρέας Κεχαγιόγλου,ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας, Ν. Μάκρης και Περιχώρων και η Βάλια Ψυτακίδου πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ της περιοχής.

Ο Α. Κεχαγιόγλου, παίρνοντας το λόγο, αναφέρει ότι "τέτοιες Πορείες Ειρήνης τις χρειάζεται όλος ο κόσμος και πολύ περισσότερο οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, που έχουν μεγάλη ανάγκη την ειρήνη".

Ο Ν. Στεφανίδης καλωσορίζει τους μαραθωνοδρόμους "στο σημείο αυτό, όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχτηκε την πρώτη τραμπούκικη επίθεση από παρακρατικούς φασίστες της περιοχής" και συνεχίζοντας καλεί την κυβέρνηση να φέρει πίσω τα στρατεύματα από τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, καθώς και να μην ξαναβγεί κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Τελευταία το λόγο παίρνει η Β. Ψυτακίδου, όπου απαιτεί να φύγει αμέσως το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να αλλάξει πολιτική η ελληνική κυβέρνηση και να φέρει πίσω τους Ελληνες φαντάρους, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να εγγυάται την ανεξαρτησία της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ