Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Φουρτουνιασμένο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι

Η μεγαλύτερη Μαραθώνια Πορεία των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα

Την επιθυμία τους να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό, την απόφασή τους να υπερασπιστούν το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της ειρήνης, και να αποτρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που έχουν μετατρέψει τα Βαλκάνια σε "μπαρουταποθήκη", διαδήλωσαν την Κυριακή χιλιάδες λαού, που πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Ηταν η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, με κυρίαρχη τη συμμετοχή της νεολαίας.

Η αφόρητη ζέστη και τα 42 χιλιόμετρα της απόστασης δεν πτόησαν κανένα, το "παρών" τους έδωσαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, μικρά παιδιά. Στις 8 το πρωί, τα πρώτα πούλμαν που μετέφεραν τους μαραθωνοδρόμους έφτασαν στον τύμβο του Μαραθώνα. Λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτή και απέριττη εκδήλωση στον Τύμβο

Δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τις ιδέες τους

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γρ. Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, χαιρέτισε τους χιλιάδες διαδηλωτές που έφτασαν στον Μαραθώνα για να πορευτούν στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, τονίζοντας ότι οι δολοφόνοι του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τις ιδέες του. "Δεκάδες χιλιάδες Λαμπράκηδες ξεπήδησαν μέσα από το δικό του παράδειγμα συνεχίζοντας το δικό του έργο. Ολοι μαζί σήμερα, είπε, θα στείλουμε μήνυμα αντίστασης στη νέα τάξη του πολέμου".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης: "Τιμάμε και φέτος, είπε, τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη με την ανυποχώρητη πάλη μας στον ιμπεριαλισμό, με την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του αλβανικού λαού, και με όλους τους άλλους ανθρώπους που σήμερα αντιστέκονται στη "νέα τάξη"". Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Λ. Απολλωνάτος και ο συνοδοιπόρος του Γρ. Λαμπράκη Μπ. Παπαδόπουλος.

Ξεκινάμε

Ωρα εννέα παρά τέταρτο και πέφτει το σύνθημα: Ξεκινάμε! Συγκροτημένα, η πορεία των οδοιπόρων της ειρήνης παίρνει το δρόμο για τη λεωφόρο Μαραθώνος, κρατώντας πικέτες, κόκκινα λουλούδια και χαμογελώντας με αισιοδοξία και ελπίδα.

Στην κεφαλή της, τέσσερις νέες κρατούν τη σημαία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ακριβώς πίσω τους το κεντρικό πανό της ΕΕΔΥΕ και ακολουθούν τα πανό δεκάδων Επιτροπών Ειρήνης και "Νεανικών Δράσεων για την Ειρήνη", με συνθήματα ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης, της συνεργασίας και της φιλίας των λαών.

"Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών", "Κίνημα ειρήνης βαλκανικό, αντίσταση στον πόλεμο και τον εθνικισμό", "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία", είναι μερικά από τα συνθήματα που αντηχούν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής ως τη Νέα Μάκρη, όπου γίνεται η πρώτη στάση. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα εκατοντάδες συγκεντρωμένοι υποδέχονται τους ειρηνοδρόμους διαδηλωτές.

Πολλά περισσότερα από την κούραση μιας μέρας

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία από τον τύμβο του Μαραθώνα, μιλήσαμε μ' έναν συνταξιούχο και δύο μικρά παιδιά που συμμετείχαν στην πορεία. Οι παρουσίες τους ήταν ξεχωριστές, αφού τα 83 χρόνια του πρώτου δεν τον εμπόδισαν να διανύσει ως το τέλος την απόσταση των 42 χιλιομέτρων, ενώ οι δεύτεροι ήταν παιδιά μόλις 11 χρόνων το καθένα.

Ο Αγγελος Ηλιόπουλος μάς λέει ότι έχει πορευτεί πάμπολλες φορές τη διαδρομή και σημειώνει ότι για την ειρήνη αξίζει να προσφέρει κανείς πολλά περισσότερα από την κούραση μιας μέρας. "Ηρθαμε σήμερα εδώ, συμπληρώνει, για να διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας γι' αυτούς τους "κυρίους" νεοτεριστές, που έχουν βάλει στο στόχαστρο το μεγαλείο της ειρήνης, πορευόμαστε στα βήματα του Λαμπράκη για την εδραίωσή της σε όλο τον κόσμο".Η Βαγγελιώ Πέτρου είναι μόλις 11 χρόνων κι όμως ήξερε πολύ καλά γιατί βρισκόταν εκεί, όπως μας είπε, "ήρθαμε γιατί θέλουμε να πούμε ότι η ειρήνη είναι πολύ καλύτερη από τον πόλεμο, κι ότι πρέπει να την υπερασπίσουμε ενωμένοι όλοι οι άνθρωποι". Δίπλα της ο 11χρονος Λεοντής Τσιμπόγλου συμπληρώνει: "Δε θέλουμε τον πόλεμο, θέλουμε να ζήσουμε σ' έναν ειρηνικό κόσμο, γι' αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ, αλλά και για να τιμήσουμε τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα του για έναν ειρηνικό κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ