Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Η ιστορία της γράφεται από το λαό

Από τις έξι και μισή το απόγευμα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Πεδίον του Αρεως. Περίμεναν με αγωνία τους μαραθωνοδρόμους που πορεύτηκαν στα βήματα του αγωνιστή Λαμπράκη.Είκοσι λεπτά πριν τις οχτώ, οι συγκεντρωμένοι ξεχύθηκαν στο δρόμο, για να δουν την πορεία να τερματίζει. Η πορεία πλησίαζε στο Πεδίον του Αρεως. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή. Η συγκίνηση έντονη. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι","ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός",βροντοφώναζαν οι μαραθωνοδρόμοι που ενώθηκαν στις 7.50, με το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία και το οποίο χειροκροτούσε ασταμάτητα την είσοδό τους στο Πεδίον του Αρέως. Στη σκηνή ανέβηκε ο Γ. Θωμόπουλος με το συγκρότημά του και τραγούδησε. Από κάτω νέοι, γέροι, γυναίκες παιδιά να ακολουθούν, να χορεύουν και να φωνάζουν: "Ειρήνη, Φιλία Βαλκανική συνεργασία, έξω η ΝΑΤΟική κυριαρχία".Παρά την κούραση, όλοι έμειναν εκεί. Κανείς δεν έφευγε. Δήλωναν αποφασισμένοι, σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν, να παλέψουν ακόμα περισσότερο για την Ειρήνη! Χαιρετισμοί

Πρώτη στη συγκέντρωση μίλησε η εκτελεστική γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ιζάνα Λεσάντρο, η οποία τόνισε: "Είμαι πολύ συγκινημένη που παίρνω μέρος σ' αυτή την πορεία, γιατί αυτή η πορεία έχει μια ιστορία. Μια ιστορία γραμμένη από το λαό. Σαν κίνημα ειρήνης πιστεύουμε ότι ένας διάλογος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αναγκαίος. Σαν Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να οργανώσουμε τη δράση, να παλέψουμε για μια άλλη ασφάλεια στην Ευρώπη, όχι στρατιωτική. Ηδη σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ προσωπικότητες και κινήματα κινητοποιούνται ενάντια σ' όλα αυτά τα σχέδια και έχουν παρθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση για τις επόμενες βδομάδες. Εχουμε την τιμή να χαιρετίσουμε τον ηρωικό αγώνα του Λαμπράκη, του Ρίτσου και τόσων άλλων".

Χαιρετισμό απηύθυνε από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" η Αννα Σεχίδου, η οποία τόνισε ότι η πορεία είναι δύσκολη και κουραστική όπως δύσκολος, αλλά ωραίος, είναι ο δρόμος του αγώνα. "Η νεολαία - συνέχισε - διατράνωσε για μια ακόμα φορά τη θέλησή της να αγωνιστεί ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή της σηματοδοτεί την άνοδο του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που η ανάπτυξή του είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε".

Η κόρη του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα,Αλέιδα Γκεβάρα - Μαρς απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος, που δε σταμάτησε λεπτό να χειροκροτεί, τόνισε: "Αυτό που βλέπουν σήμερα τα μάτια μου είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα να ζούμε με ειρήνη στη δική μας γη. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στον πυρηνικό εξοπλισμό, για να μην υπάρχουν πια ξένες στρατιωτικές βάσεις στις χώρες μας, έτσι ώστε οι αλαζόνες να μην μπορούν πια να κυριαρχούν στις χώρες τις δικές μας. Θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας μόνο αν και εφόσον ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή κραυγή. Δεν έχει καμία σημασία σε ποια γλώσσα μιλάει ο καθένας μας και ποια θρησκεία έχει. Εχουμε μόνο μια δυνατότητα να ζήσουμε σ' αυτή τη γη, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε όταν έρθει η στιγμή να πεθάνουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν πιο αγνό, πιο καθαρό κόσμο για την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους".

"Να είστε σίγουροι πως οι στρατευμένοι της χώρας είναι υπέρ της ειρήνης", είπε ο φαντάρος Γιάννης Προτούλης που υπηρετεί στον Εβρο και από κάτω οι νεολαίοι φώναζαν: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"."Το φιλειρηνικό κίνημα - τόνισε - να στρέψει ακόμα περισσότερο την προσοχή του στην επικοινωνία με τους στρατευμένους, να συμβάλει έτσι ώστε να δυναμώσουν οι φωνές αντίστασης στις Ενοπλες Δυνάμεις".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕΕ. Μαχαίρας υπογράμμισε: "Πορευτήκαμε και σήμερα διπλάσιοι από πέρσι και από άλλα χρόνια στα βήματα του ηγέτη μας και μάρτυρα της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη. Για να τιμήσουμε όλους εκείνους που μαρτύρησαν σε εξορίες και φυλακές, γιατί ήταν στο κίνημα της ειρήνης. Για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη "νέα τάξη πραγμάτων", προς το ΝΑΤΟ, τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, να αγωνιστούμε για την ελευθερία όλων των λαών, για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την πρόοδο. Η σημερινή πορεία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί συνέπεσε με τη Συνδιάσκεψη όλων των κινημάτων ειρήνης εδώ στην Αθήνα. Σήμερα συμπορευτήκαμε με πολλούς ξένους αγωνιστές της ειρήνης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να κάνουμε πιο ισχυρό το φιλειρηνικό κίνημα στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο και του χρόνου θα είμαστε διπλάσιοι".

Η μεγαλειώδη συγκέντρωση έκλεισε με τον Γ. Θωμόπουλο, που ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια του. Οι νεολαίοι που δεν το έβαζαν κάτω σκορπισμένοι γύρω από την πλατεία, πιασμένοι αγκαλιά χόρευαν ασταμάτητα και τραγουδούσαν τον "δρόμο", "το χελιδόνι", προκαλώντας συγκίνηση στους μεγαλύτερους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα,αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Ν. Σοφιανό,ο γραμματέας της Πρεσβείας της Κούβας, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Νίκανδρο Κεπέση και άλλοι πολλοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ