Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμώνει το κίνημα ειρήνης

Η μαζικότερη και μαχητικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων

Μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα περικύκλωσε το πρωί της Κυριακής το στρατόπεδο "Νταλίπη" στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η Μονάδα Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών πιασμένοι χέρι χέρι, λίγο πριν ξεκινήσουν για τη μεγάλη πορεία ειρήνης προς το μνημείο του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, έστειλαν μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τις πολεμικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο.

Η μαζικότερη και μαχητικότερη πορεία ειρήνης των τελευταίων χρόνων ξεκινούσε από το στρατόπεδο "Νταλίπη" λίγο μετά τις 10 το πρωί, με πρωτοπόρα στη γραμμή του αγώνα τη νέα γενιά και τα ταμπούρλα να ηχούν ρυθμικά, επαναστατικά, ορίζοντας την έναρξη της μάχης του λαού για την εδραίωση της ειρήνης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και παιδιά, φοιτητές, μαθητές και νέοι εργαζόμενοι, όλοι τους οδοιπόροι της ειρήνης, ξεκίνησαν συντεταγμένα και πορεύτηκαν στο δρόμο του Γρηγόρη Λαμπράκη και χιλιάδων άλλων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και της "Νεανικής Δράσης" πήραν μέρος εργατικά σωματεία, γυναικείοι σύλλογοι, αντιστασιακοί, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές κοινότητες. Τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος.

Απαίτησαν όλοι μαζί με μια φωνή την απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων". Τα συνθήματα καταδίκης αντηχούσαν σε όλη τη διαδρομή. "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία".

Οι χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν την Εθνικής Αντιστάσεως, μπήκαν στη Βασιλίσσης Ολγας και στη συνέχεια στη Λεωφ. Στρατού. Ανέβηκαν την Αγγελάκη, στη συνέχεια την Εγνατία και κατέληξαν στη Βενιζέλου, στο σημείο που πριν 34 χρόνια το επίσημο κράτος και οι παρακρατικοί μηχανισμοί του δολοφονούσαν τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στο πέρασμα των νέων αγωνιστών, των συνεχιστών, οι πολίτες χειροκροτούσαν και τους έραιναν με λουλούδια από τα μπαλκόνια. Γροθιές έσφιγγαν σαν επιβράβευση και ο κόσμος έπαιρνε το κουράγιο να συνεχίσει μες στο λιοπύρι. "Ηρθαμε, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλουμε κι εμείς σ' αυτό τον αγώνα. Η νεολαία πρέπει να ενεργοποιηθεί, για να δυναμώσει το κίνημα της ειρήνης", είπε η Τιτίκα Κουφοβασίλη,εκπροσωπώντας το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Εικαστικού.

Λίγο πιο πίσω οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, ακολουθούσαν τη νέα γενιά. Ο γραμματέας του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,δήλωνε: "Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ειρήνη, για κάθε χώρα και για την παγκόσμια κοινωνία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση του πολιτισμού. Σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Βαλκανική, αποχώρηση των ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας".

Εν μέσω συνθημάτων, "Ελλάδα, Κούβα, Σαλβαντόρ κι εδώ θα την πατήσετε, γιάνκις go home", "Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία",οι διαδηλωτές έβρισκαν το χρόνο και για ένα τραγούδι. Οι νέοι με τα πανό και τις πικέτες στα χέρια συνέχιζαν ακούραστοι, παίρνοντας το παράδειγμα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και τη μόρφωση. Το τραγούδι περνούσε από στόμα σε στόμα: "Γερμανικά καμιόνια στάθηκαν στη μάντρα και μια ριπή σταμάτησε τ' ακορντεόν... ". Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού, Νίκος Φρέγκογλου,σταμάτησε το τραγούδι για να μας πει πως "οι φοιτητές δεν είναι ξεκομμένοι από την υπόλοιπη νεολαία, ανησυχούν με τα όσα βλέπουν γύρω τους, με την αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία, με την ψήφιση κονδυλίων δισεκατομμυρίων για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Και όλα αυτά την ώρα που εμείς και άλλοι συνάδελφοί μας κάνουμε μάθημα σε προκάτ κτίρια. Απαιτούμε να δώσουν λεφτά για την παιδεία και όχι για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς".

Στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη

Στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη δεκάδες φίλοι της ειρήνης υποδέχτηκαν τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα. Εκεί κατατέθηκαν τα στεφάνια από τους εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ και όλων των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, του ΕΚΘ, της ΕΣΑΚ, των εργατικών σωματείων και τέλος από τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τον γραμματέα της Οργάνωσης της ΚΝΕ. Το μήνυμα δόθηκε με μεγαλύτερη σιγουριά. Τα συνθήματα "Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Λαμπράκης" και "Ενας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα", έβρισκαν και πάλι απήχηση στο λαό και τις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων. Το κίνημα ειρήνης μεγαλώνει, δυναμώνει και αντιστέκεται στα σχέδια των πολεμοκάπηλων να ξαναμοιράσουν τη Γη, χαράζοντας τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Λίγο μετά την απόδοση φόρου τιμής στο μνημείο του αγωνιστή, οι διαδηλωτές μπήκαν και πάλι στο δρόμο για την Πλατεία Αριστοτέλους, όπου εκατοντάδες συμπολίτες τους περίμεναν, για να ολοκληρώσουν μαζί και αυτή την ειρηνική μάχη. Στην εξέδρα μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα και τη σειρά πήραν ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, για να τραγουδήσουν συντροφιά με τους χιλιάδες οδοιπόρους τα τραγούδια του αγώνα και της αντίστασης, τα τραγούδια του "Αξιον Εστί". Η κούραση άφησε έντονα τα σημάδια της, όμως οι νέοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνέχισαν απτόητοι. Βρήκαν το κουράγιο για χορό και τραγούδι, εκεί στο κέντρο της πλατείας, κάτω από το δυνατό ήλιο να φωτίζει το δρόμο τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ