Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΑΞΟΣ
Να φύγουν τώρα οι βάσεις και τα πυρηνικά

Την απαίτηση του λαού της Δυτικής Πελοποννήσου εξέφρασαν οι φιλειρηνιστές της περιοχής, που περικύκλωσαν τη ΝΑΤΟική βάση

Την απαίτηση του λαού της Δυτικής Πελοποννήσου για άμεση απομάκρυνση της ΝΑΤΟικής βάσης και των αμερικάνικων πυρηνικών από τον Αραξο, εξέφρασαν την Κυριακή οι φιλειρηνιστές που περικύκλωσαν τη βάση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Πάτρας, του Πύργου και του Αιγίου και των τοπικών παραρτημάτων της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Μέσα στη ζέστη του μεσημεριού τα Καραβάνια της Ειρήνης από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο, αλλά και τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά έφθασαν στον Αραξο και περικύκλωσαν τη ΝΑΤΟική βάση. Η συγκέντρωση διακρίθηκε για τη μαχητικότητά της, αλλά και για τη μαζικότητά της, καθώς η συμμετοχή των φιλειρηνιστών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών. Ηταν φίλοι της Ειρήνης από κάθε ηλικία. Ασπρομάλληδες αγωνιστές, αντιστασιακοί που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και γνωρίζουν στο πετσί τους την αξία της Ειρήνης, αντάμωναν με τους εργαζόμενους και τους αμέτρητους νέους, που έδιναν όγκο και παλμό στην εκδήλωση διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων φαντάρων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως αποτυπώνονταν στο σύνθημα που φώναζαν "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία". Ηταν εκεί πολλές γυναίκες, μάνες που δε θέλουν τα βλαστάρια τους να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, μαζί με μικρά παιδιά που κρατούσαν πλακάτ και με το σήμα της Ειρήνης και περιστέρια. Ηταν ακόμα εκεί εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, αλλά και ιερείς και πλήθος κόσμου.

Οταν οι φιλειρηνιστές περικύκλωσαν τη βάση - όπου Ελληνες αεροπόροι και αστυνομικοί παρατάχθηκαν μέσα κι έξω από την πύλη, για να "προφυλάξουν" τους Αμερικανούς από τον "εχθρό - λαό" - όλη η περιοχή δονήθηκε από το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Δε σας θέλει ο λαός. Πάρτε τις βάσεις σας και μπρος". Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Πάτρας Φάνης Μισιρλής.Ενθουσιασμό προκάλεσε η άφιξη των ποδηλατοδρόμων της Ειρήνης, που ξεκίνησαν από τα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας και τερμάτισαν στην πύλη της βάσης. Στη συνέχεια τα παιδιά της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" έκαψαν συμβολικά ένα χάρτινο "πύραυλο" μπροστά στην πύλη, ενώ η περιοχή δονούνταν από το σύνθημα "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά". Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας παρέδωσε στον εκπρόσωπο της βάσης ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο απαιτείται η άμεση απομάκρυνση της ΝΑΤΟικής βάσης από την Ελλάδα.

Στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές επιβιβάστηκαν στα πούλμαν και κατευθύνθηκαν προς την Κάτω Αχαγιά, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Πάτρας. Από εκεί τα πούλμαν τούς άφησαν έξω από την ΑΒΕΞ, όπου πραγματοποίησαν πορεία Ειρήνης μέσα στους δρόμους της Πάτρας και κατέληξαν στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών. Εκεί είχε ήδη συγκεντρωθεί κόσμος που υποδέχτηκε τους πεζοπόρους της Ειρήνης. Παρευρέθηκε και χαιρέτισε η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κατερίνα Κουμπουρλή,καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πάτρας, του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης,εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Πάτρας "Κ. Γουργουρίνης", του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλατερού και άλλων φορέων.

Η συγκέντρωση έστειλε ένα "μήνυμα δύναμης και θάρρους για μια συνεχή πορεία του φιλειρηνικού κινήματος στην περιοχή", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας,ο οποίος πρόσθεσε πως "τα κινήματα Ειρήνης μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση", καθώς "η αυτοκρατορία των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους μπορεί να διαλυθεί, όταν οι λαοί αποφασίσουν να βρουν τη λευτεριά τους". Ο Β. Ασπρούλιας σημείωσε πως "τα μηνύματα υπάρχουν και καθημερινά πολλαπλασιάζονται", καθώς "οι λαοί διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης κι όχι της υποταγής" και κάλεσε όλους τους φίλους της Ειρήνης να στρατευτούν στο φιλειρηνικό κίνημα για να γίνει αυτό πιο μαζικό, πιο ρωμαλέο, καταλύτης των διεθνών εξελίξεων. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του χορευτικού του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας και συναυλία από το συγκρότημα του Μάκη Παναγιωτόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ