Σταθερή πίεση της Αθήνας απέναντι στην αξιοπρεπή επιμονή της Λευκωσίας να διεκδικήσει τα αυτονόητα
Δυσκολεύονται να βρουν κοινό βηματισμό Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δε συμμερίζεται τη «σκληρή» τακτική που έχει υιοθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση.
Αν και η Αθήνα συντάχτηκε με το «όχι» της Λευκωσίας στο άνοιγμα της συζήτησης ΕΕ - Τουρκίας για το κεφάλαιο της βιομηχανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δε συμμερίζεται τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι της φόρμουλας που προωθεί η φινλανδική προεδρία. Προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που δημιουργείται λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια σε κυπριακά πλοία, η φινλανδική προεδρία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προτείνει:
Η κυπριακή πλευρά έχει σημειώσει με σαφήνεια ότι αποδέχεται μια τέτοια ρύθμιση μόνο στην περίπτωση που το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου συνοδευτεί με την επιστροφή των κατοίκων της που εκδιώχθηκαν το 1974, μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Η θέση αυτή, όπως υπογραμμίζουν στη Λευκωσία, αποτελεί την «κόκκινη γραμμή», από την οποία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Μια ακόμη σαφής τοποθέτηση της Λευκωσίας είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την έναρξη συζήτησης για κάποιο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με την τελωνειακή της σύνδεση με την ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Λευκωσία εμφανίζεται με υπερβολικές απαιτήσεις, οι οποίες δυσκολεύουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, που έχει χαρακτηριστεί και ως κοινός στρατηγικός στόχος Ελλάδας και Κύπρου. Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να πληρώσει η Κύπρος το μάρμαρο της ευρωτουρκικής προσέγγισης.
Παρά τις διαφωνίες, Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εμφανίζονται προς τα έξω με κοινό βήμα. Ωστόσο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκαν χτες αν συμμερίζονται την «κόκκινη γραμμή» που έχει περιγράψει η Λευκωσία, για την επιστροφή των Βαρωσίων πριν την υιοθέτηση της φινλανδικής πρότασης, υπογράμμισαν πως τέτοιου είδους τακτικές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Η Κύπρος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Σχολιάζοντας την προχτεσινή ενέργεια της Κύπρου και της Ελλάδας να μπλοκάρουν το άνοιγμα του κεφαλαίου για τη βιομηχανία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτή είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που η Λευκωσία είχε εξαγγείλει πολύ νωρίς και για την οποία είχε ενημερώσει έγκαιρα, τόσο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι τουλάχιστον μέχρι τις 8 του Νοέμβρη, που θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της Τουρκίας, η Κύπρος δε θα δεχτεί άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου.
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον το περιεχόμενο της έκθεσης θα καθορίσει τη μετέπειτα πολιτική της κυβέρνησης, ο Χ. Πασιαρδής είπε ότι ανάλογα με τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις, που θα περιλαμβάνει η έκθεση, θα εξεταστεί η στάση της κυβέρνησης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει σταθερή θέση ότι η Λευκωσία δε θα επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.