Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Αγώνας που εμπνέει για το σήμερα και το αύριο»

Στο ιστορικό και το σύγχρονο νόημα του αγώνα της Αντίστασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης

Δηλώσεις του Σπύρου Χαλβατζή υποψήφιου δημάρχου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας -Πειραιά με τη ΝΑΣ Γιώργου Μαυρίκου.

Από την εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας
Από την εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας
Παρόντες με τα τιμημένα λάβαρα της Αντίστασης πλήθος αντιστασιακών τίμησαν, χτες, καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, την επέτειο της Απελευθέρωσης της αδούλωτης Αθήνας, που έγινε στις 12 Οκτώβρη 1944.

Το νόημα της εκδήλωσης έδωσε ο Γιώργης Μωραίτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), που συσπειρώνει όλες τις ΕΑΜογενείς οργανώσεις της Αντίστασης, τονίζοντας ότι η 12 Οκτώβρη 1944 ήταν η μεγάλη μέρα της δικαίωσης ενός τιτάνιου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του απροσκύνητου λαού μας, της ανυπότακτης νεολαίας μας, που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, με την καθοδήγηση του ηρωικού ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, που ήταν η ψυχή, ο οργανωτής και αιμοδότης της ηρωικής Αντίστασης.

...Εάν δε γινόταν η αγγλοαμερικάνικη επέμβαση, που αιματοκύλησαν το λαό μας για να στηρίξουν την ξενόδουλη αστική τάξη, επισήμανε ο ομιλητής, καμιά δύναμη και κανένα δόγμα Τρούμαν δε θα μπορούσε να πισωγυρίσει το λαό μας και να μετατραπεί η χώρα μας σε εξάρτημα της πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σήμερα. Αλλά, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, η Εθνική μας Αντίσταση και ο ηρωικός αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Γιατί εμφορούνταν από μεγάλα ιδανικά και στόχους: Την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Κοινωνική Πρόοδο και την Ειρήνη. Ομως η απόλυτη δικαίωση είναι μπροστά, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, για να προσθέσει: Εχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας, στη νέα γενιά, στις πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας. Ο τροχός της ιστορίας δε γυρίζει πίσω.

Αναφερόμενος στο σήμερα, μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο ομιλητής απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα, ξεκαθαρίζοντας: «Εμείς οι Αντιστασιακοί καλούμε το λαό να ψηφίσει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που έχουν μ' εμάς τα ίδια ιδανικά, που τιμούν τις δικές μας αξίες και στοχεύουν στη ριζική αλλαγή». Ενώ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε «να πάψουν να μας περιφρονούν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας, να μπει η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία». Από το Δήμο της Αθήνας απαίτησε, για λογαριασμό των αντιστασιακών, να παραχωρήσει χώρο σε κεντρικό σημείο για να στηθεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι: Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ. Επίσης, παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Σοφός, υποψήφιος δήμαρχος στο Περιστέρι, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Πόλης της ΚΟΑ.

Με δήλωσή του ο Σπ. Χαλβατζής, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου Απελευθέρωσης της Αθήνας, τόνισε:

«...Εμείς συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από εκείνον τον αγώνα και από τον πρωτομάχο, τον κύριο αιμοδότη αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ. Πιστεύουμε ότι και την Κυριακή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οι εργαζόμενοι, ο λαός της Αθήνας και κυρίως οι νέοι θα δουν και θα συνδέσουν τη σημερινή μέρα με την ανάγκη για τους νέους αγώνες για το αύριο, καταψηφίζοντας τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους δήμους και τις νομαρχίες, προσπερνώντας τον ΣΥΝ και την πολιτική του».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε: «...Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο νόημα εκείνων των αγώνων και των θυσιών εκφράζεται σήμερα με την καταδίκη του δικομματισμού, με την καταδίκη των πολιτικών που εκφράζουν το σύγχρονο ραγιαδισμό, την αντίληψη της υποταγής στους ιμπεριαλιστές, στους ξένους αφεντάδες. Αρα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, για το λαό μας - στις εκλογές της Κυριακής - να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές, να καταδικάσει τους υποψήφιους των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να στηρίξει τους υποψήφιους που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ