Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Motion Team

Θυμόμαστε - διδασκόμαστε - προχωράμε

Στην Ξηρόβρυση, εκεί που το μετακατοχικό καθεστώς έδειξε την αγριότητά του, σκοτώνοντας 47 γυναικόπαιδα στις 20 Νοέμβρη του 1946, για να τιμωρήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ενίσχυσαν τα χρόνια της Κατοχής τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, βρέθηκε χτες το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα. (Οι Ξηροβρυσιώτες συμμετείχαν στη συνέχεια μαζικά και στο ΔΣΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους).

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι, αρχικά μπροστά στο μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και των συνεργατών του και στη συνέχεια στο χώρο της εκκλησίας του χωριού, όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος που φιλοξενεί τα λείψανα των αθώων.

Στη σύντομη ομιλία της σημείωσε πως η επέτειος της σφαγής της Ξηρόβρυσης θα ενταχθεί στους επίσημους γιορτασμούς του Κόμματος. Μιλώντας για την τακτική του μετακατοχικού καθεστώτος ανέφερε πως στόχο είχε να ξεριζώσει από τη συνείδηση του λαού ό,τι ριζοσπαστικό και επαναστατικό έφερε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. «Ηθελαν να νικήσουν ολοκληρωτικά την Εθνική Αντίσταση. Δεν το κατάφεραν», τόνισε. Και αναφερόμενη στον αγώνα του ΔΣΕ, σημείωσε πως «παρά την κατάληξή του, καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικούς και πολύτιμους για την πείρα του επαναστατικού κινήματος. Αφησε παρακαταθήκες που εμπνέουν μέχρι σήμερα το Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ