Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Μηνυτήρια Αναφορά - σταθμός για τη χρήση χημικών
  • Να απαγορευτεί η χρήση τους
  • Να τιμωρηθούν όσοι διατάζουν και «πνίγουν» διαδηλωτές
  • Να ερευνηθεί, να διαπιστωθεί και να αναδειχτεί η επικινδυνότητα αυτών των ουσιών

Ο ...ψεκασμός των εκπαιδευτικών στις 20/9/2006

ICON

Ο ...ψεκασμός των εκπαιδευτικών στις 20/9/2006
Μηνυτήρια Αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατέθεσε χτες αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Λόγος η χρήση χημικών και δακρυγόνων ενάντια στους διαδηλωτές και ιδιαίτερα το χτύπημα της διαδήλωσης φοιτητών και εργαζομένων στις 27/6/2006 στο Λαγονήσι, στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Παιδείας των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός του σπουδαστή Ν. Διακογεωργίου, που νοσηλεύτηκε αρκετές μέρες με σοβαρά εγκαύματα. Για τη σε βάρος του αξιόποινη πράξη, σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αριθμό πρωτ. 1046/2/1/21-7-06, εξετασθέντος του παθόντος και από ιατροδικαστή.

Οι μαζικές αγωνιστικές διαδηλώσεις γίνονταν (και) τότε προκειμένου να μην αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, να σταματήσει η υποβάθμιση της Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο «διοργανώθηκε - όπως σημειώνεται στη Μηνυτήρια Αναφορά - νόμιμη, ειρηνική, αγωνιστική και μαζική συγκέντρωση, από φοιτητές και εργαζόμενους, όπου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή αναφορικά και με την Παιδεία πολιτική, προβάλλοντας το αίτημα για δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία.

»Στη νόμιμη, ειρηνική, αγωνιστική και μαζική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές από όλες τις Σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μέλη και εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ξενοδοχοϋπάλληλοι εργαζόμενοι στο Λαγονήσι, αντιπροσωπεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέλη και εκπρόσωποι πολλών άλλων μαζικών φορέων, βουλευτές και πλήθος κόσμου».

Απρόκλητη επίθεση

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα, αναφέρει ότι ενώ οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Παιδείας, η Αστυνομία, με ισχυρότατες δυνάμεις και κλούβες, έκλεισε το δρόμο αποτρέποντας τη συνέχιση της νόμιμης ειρηνικής αγωνιστικής διαδήλωσης. Επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν ειρηνικά να συνεχίσουν την πορεία τους, προκειμένου να επιδώσουν στους υπουργούς έγγραφο με τα αιτήματά τους, «όταν όλως απρόκλητα, οι αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν βίαια και εγκληματικά κτυπώντας τους με τα γκλομπς βάναυσα και αδιακρίτως σημείου του σώματος και ρίχνοντας πάνω τους, εξ επαφής, χημικές ουσίες, άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας, τις οποίες εκτόξευαν, αδιάκοπα, με ειδικές συσκευές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που με βεβαιότητα θα προκαλούσαν στην υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των διαδηλωτών, τις οποίες συνέπειες γνώριζαν και επιδίωκαν, άλλως τις αποδέχονταν ως ενδεχόμενες να συμβούν».

Ψεκασμός εξ επαφής

Υπογραμμίζει ότι ακόμα και κατά την οπισθοχώρηση των διαδηλωτών, «οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν χωρίς λόγο και αιτία (...) να ρίχνουν χημικά στο πλήθος εξ επαφής και από μικρή σε κάθε περίπτωση απόσταση. Από την εγκληματική αυτή ενέργεια των αστυνομικών οργάνων και εκ της χρήσεως των χημικών ουσιών, οι οποίες είναι βέβαιο ότι εκτός από βαριές σωματικές βλάβες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο κάποιου, υπέστησαν σωματικές βλάβες πολλοί διαδηλωτές».

Αναφέρεται η βαριά σωματική βλάβη που υπέστη ο σπουδαστής των ΤΕΙ Πειραιά, Νίκος Διακογεωργίου, συνεπεία των χημικών ουσιών που δέχτηκε, «ψεκαζόμενος» από πολύ κοντινή απόσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, τη στιγμή της οπισθοχώρησης.

Ο Διακογεωργίου γυρίζοντας στο σπίτι του όλη εκείνη τη μέρα είχε τσούξιμο και κοκκινίλα σ' όλη του την πλάτη, κάτι που εντάθηκε την επομένη ημέρα, με αποτέλεσμα δυο μέρες αργότερα να έχει γεμίσει η μισή του πλάτη με φουσκάλες. Πήγε στο ΙΚΑ Περιστερίου προκειμένου να εξεταστεί, απ' όπου διακομίστηκε επειγόντως την ίδια μέρα (29/6/06) στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου, όπου και παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι 10/7/06, προς αντιμετώπιση της βαριάς σωματικής βλάβης που του είχε προξενηθεί από τις παραπάνω χημικές ουσίες και η οποία συνίστατο σε βαριά εγκαύματα «μερικού πάχους ράχεως», τα οποία εκάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης του.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι:

-- Τα γεγονότα αυτά σε βάρος μιας καθ' όλα νόμιμης, ειρηνικής και αγωνιστικής διαδήλωσης, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη βιαιότητα της επίθεσης της Αστυνομίας και των κατασταλτικών μηχανισμών της κρατικής εξουσίας, εις βάρος του λαϊκού κινήματος.

-- Οι προκληθείσες στους διαδηλωτές βαριές σωματικές βλάβες από τη σε βάρος των ανεπίτρεπτη και απρόκλητη χρήση των χημικών ουσιών, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά και επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές, οι οποίες εκ των ουσιών που περιέχουν εκτός από βαριά εγκαύματα, μπορούν μεταξύ των άλλων να προκαλέσουν πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα έως και το θάνατο.

-- Καίτοι είναι γνωστή στα όργανα της Αστυνομίας η επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που ψεκάζουν, γίνεται από τα όργανα αυτά κατά τρόπο εγκληματικό, αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των ουσιών και επιδιώκονται τα αποτελέσματα που αυτές προξενούν, όπως εν προκειμένω η βαριά σωματική βλάβη του προαναφερομένου.

-- Η μαζική χρήση χημικών έχει σαν συνέπεια όχι μόνο τη βλάβη της υγείας των διαδηλωτών, αλλά και των περιοίκων, των διερχομένων, των εργαζόμενων στην περιοχή και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

-- Υπέρτατο καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύεται η ελεύθερη σκέψη, έκφραση και διεκδίκηση του λαού της, όπως και οι δημοκρατικές του ελευθερίες και δικαιώματα.

-- Είναι βέβαιη η επικινδυνότητα των χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών και πρέπει να σταματήσει η παράνομη και αξιόποινη χρήση αυτών.

-- Οι τελεσθείσες από τα αστυνομικά όργανα και τους εντολείς τους, σε βάρος των διαδηλωτών, πράξεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η πρόκληση σ' αυτούς βαριάς σωματικής βλάβης, είναι αξιόποινες, προβλέπονται δε και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα.

-- Οι συγκεκριμένες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων και η χρήση από αυτές βίαιων, επικίνδυνων και θανατηφόρων μέσων και μεθόδων καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων και των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, είναι τρομοκρατικές. Καταργούν ή έστω παρεμποδίζουν την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων, διότι εκτός της σωματικής βλάβης και της corpore παρεμπόδισης αυτών που διαδηλώνουν, επιδρούν άμεσα και στο θυμικό, προκαλώντας φόβο, ανησυχία, τρόμο και εξ αυτού του λόγου αποτροπή και αναγκαστική αποχή από την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος και αυτών που προτίθενται να διαδηλώσουν. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες πράξεις είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

-- Στους χώρους όπου συναθροίζονται ειρηνικά οι διαδηλωτές, ακόμα και η απλή παρουσία (αλλά με πλήρη στρατιωτική - πολεμική εξάρτυση) ειδικών αστυνομικών δυνάμεων προκαλεί φόβο, ανησυχία και τρόμο για αιφνίδιες εγκληματικές αστυνομικές επιθέσεις. Ετσι αποτρέπει ή αναγκάζει τους εργαζόμενους σε αποχή από την άσκηση του άνω συνταγματικού δικαιώματος.

-- Η Μηνυτήρια Αναφορά πρέπει να συσχετιστεί με τη σχηματισθείσα ήδη και διαβιβασθείσα στην Εισαγγελία Αθηνών από την Υποδιοίκηση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής δικογραφία που αφορά στην ίδια περίπτωση και την προξενηθείσα στον σπουδαστή Νίκο Διακογεωργίου βαριά σωματική βλάβη.

Για τα παραπάνω η «Δημοκρατική Συσπείρωση» μηνύει «κάθε υπεύθυνο και υπαίτιο που προκάλεσε και τέλεσε τις προαναφερόμενες σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις, με την παράνομη εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων χρήση χημικών ουσιών, κατά των νομίμων διαδηλωτών». Ζητά δε την κατά νόμο τιμωρία των υπεύθυνων, ως και τη διεξαγωγή έρευνας με εντολή του εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί για μια ακόμη φορά η επικινδυνότητα των χημικών αυτών ουσιών και να σταματήσει αμέσως η παράνομη χρήση τους. Ως μάρτυρες υποστήριξης της μήνυσης υπογράφουν ήδη 18 προσωπικότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ