Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφος για να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έδωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Motion Team

Να πάνε στην κάλπη με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και με κριτήριο τις ανάγκες τους, τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός, ό,τι ανακουφίζει τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Να καταδικάσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους τους, να δυναμώσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, γνωρίζοντας πως η ψήφος τους θα χρησιμοποιηθεί για να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στο λαό η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι από το εκλογικό κέντρο της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», πλαισιωμένη από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Αγάπιο Σαχίνη, και τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Γιάννη Ζιώγα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και των εκπαιδευτικών και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση για την απουσία έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν το αγγίζει η λάσπη περί δήθεν υπόγειων συνεργασιών και κάλεσε το λαό όπου οι αγωνιστικοί συνδυασμοί δε βρεθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών να επιλέξει το λευκό και το άκυρο, δηλώνοντας χωρίς υπαναχωρήσεις την καταδίκη του στους εκπροσώπους του δικομματισμού με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται.

Τι είδους νομάρχες και δήμαρχοι

Απαντώντας στο ερώτημα τι νομάρχες και τι δήμαρχοι πρέπει να αναδειχτούν από τις εκλογές της Κυριακής, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Τι χρειάζεται σήμερα σε αυτόν τον τόπο; Τι θέλουν οι εργαζόμενοι; Δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές ή διαχειριστές; Πίσω από αυτούς τους όρους κρύβονται τα πάντα. Εργα κάνουν όλοι οι δήμαρχοι κι οι νομάρχες. Δε νομίζω να υπάρχει δήμαρχος και νομάρχης, όπου κι αν ανήκει, που να μην κάνει κανένα έργο. Το θέμα είναι τι έργο. Απορρίπτουμε όλους εκείνους οι οποίοι επικαλούνται το επιχείρημα, "τόσο αντέχει η οικονομία" ή "τόσο μου έδωσε ο τάδε υπουργός, τι να κάνω;". Εμείς, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, κι άλλες δυνάμεις, που τοπικά συνεργαζόμαστε, υποστηρίζουμε το εξής πράγμα: Το Α και το Ω είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι σηκώνει η οικονομία, αν είναι αναπτυγμένη ή λιγότερο αναπτυγμένη, πλούσια ή φτωχή - δεν ανοίγω μία τέτοια συζήτηση επί της ουσίας - το πρώτο πράγμα, που πρέπει να σηκώσει κανείς, είναι αυτό που συμφέρει τα λαϊκά συμφέροντα, αυτό που ευνοεί το λαό».

Κριτήριο ψήφου και η Παιδεία

Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει στις εκλογές της Κυριακής και το θέμα της Παιδείας. «Το θεωρούμε κριτήριο ψήφου, είτε γίνονταν, είτε δε γίνονταν οι αγώνες, με την έννοια την εξής: Οχι μόνο γιατί η Παιδεία κοστίζει βαριά στη λαϊκή οικογένεια - και γι' αυτό - αλλά και για άλλους δύο λόγους: Πρώτον, γιατί χρόνο με το χρόνο η μόρφωση υποβαθμίζεται, γιατί χρόνο με το χρόνο απαξιώνεται η μόρφωση, που δέχονται τα παιδιά κι όχι η έννοια της μόρφωσης. Και γιατί, βεβαίως, οι εκπαιδευτικοί, ακριβώς για να επιτελούν ένα σωστό έργο, ένα καλό έργο, πρέπει να έχουν καλές αμοιβές, και να μην κάνουν δεύτερη δουλιά, ούτε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρέπει να έχουν κι έναν ελεύθερο χρόνο να προετοιμάζονται. Γιατί η μόρφωση της νέας γενιάς - για διάφορους λόγους, που δε θέλω να τους συζητήσω τώρα λόγω χρόνου - είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο γεγονός. Και θα έλεγα ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ένα εξαιρετικά βαρύ επάγγελμα, αν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί να μάθει να σκέπτεται, να μάθει να κρίνει και να μη μάθει σκέτες και αποσπασματικές γνώσεις.

Σήμερα, αποτελούν μεγάλη τραγωδία τα βιβλία του δημοτικού, που δόθηκαν. Πέρα από τον αντιδραστικό χαρακτήρα τους, που ίσως αυτό μπορεί να το δει κανείς από πολιτική σκοπιά, είναι βιβλία ανορθολογικά, είναι αντιεπιστημονικά. Δε στέκομαι στο ιδεολογικό, γιατί μπορεί κανείς να έχει ένσταση για το δικό μας ιδεολογικό φορτίο. Είναι αντιεπιστημονικά, είναι αντιπαιδαγωγικά, τα παιδιά δε θα μάθουνε τίποτα. Και γι' αυτό το λόγο, θα έλεγα, αξίζει ένας παρατεταμένος αγώνας για την Παιδεία, και να τον στηρίξουμε για να αντέξουμε όλοι.

Με την ευκαιρία, ζητάμε από την κυβέρνηση, σαν ένδειξη καλής θέλησης, να καταργήσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία είχαμε "μαθητοδικεία". Με "μαθητοδικεία" δε λύνονται τα προβλήματα της Παιδείας. Δε λύνονται ούτε με πείσματα ούτε με το "δεν κάνω υποχώρηση", ούτε με άλλα τέτοια. Είναι έκθετη η κυβέρνηση. Στη δική της ευθύνη είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τέλος, ας ξεκαθαρίσει εν πάση περιπτώσει το ΠΑΣΟΚ, τι υποστηρίζει γύρω από τους αγώνες της Παιδείας. Ιδιαίτερα, πάνω στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Να το έχουμε καθαρό για να ξέρουμε και μέσα στα πλαίσια του κινήματος μέχρι πού θα είναι η υποστήριξη. Γιατί το κίνημα αυτό χρειάζεται υποστήριξη και πρέπει να είναι τα πράγματα πάρα πολύ σαφή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ