Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται τα παζάρια με την Τουρκία

Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με ζητούμενο να μη διαταραχτούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται τα παζάρια όσον αφορά τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ, όπως τουλάχιστον συγκλίνουν οι περισσότερες πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χτες στις Βρυξέλλες απανωτές συναντήσεις με αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι εκείνη που μπλοκάρει τα περισσότερα από τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το βράδυ της Τετάρτης συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χτες, πριν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Είχαν προηγηθεί στη Λευκωσία οι επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Είναι ολοφάνερο πως το Κυπριακό και η «λύση» του ήδη ξεχωρίζουν στο πολυεπίπεδο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, με παλιά και νέα «ανταλλάγματα» να συζητιούνται έντονα. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και βδομάδες επανέρχονται σε όλα τα «τραπέζια» ζητήματα όπως το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν στα Κατεχόμενα (που μέχρι σήμερα επίσημα αναγνωρίζουν μόνο η Αγκυρα και το ψευδοκράτος), η «τύχη» της Αμμοχώστου και της Μόρφου (περιοχών με ειδική σημασία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης), το άνοιγμα του «φιλέτου» των Βαρωσίων (για το οποίο καραδοκούν ήδη τουριστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα).

Ακόμα, στα παζάρια τίθεται και το άνοιγμα των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών για κυπριακά αεροπλάνα και πλοία, κάτι που ουσιαστικά συγκαταλέγεται στις «υποχρεώσεις» της Τουρκίας απέναντι σε κράτος - μέλος της ΕΕ και αν προχωρήσει, θα επηρεάσει θετικά τα σχέδια διαφόρων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Συνολικά, τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί επανειλημμένα και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που ξεκίνησαν πιο εντατικά το Μάη του 2015, προβάλλονται ιδιαίτερα από εργοδοτικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πάνω απ' όλα εντάσσονται σε αυτό που ισχυροί διεθνείς μονοπωλιακοί κολοσσοί συνδέουν με τη «στήριξη της ανάπτυξης» και τη «διευκόλυνση των επενδύσεων», τη διασφάλιση «σταθερότητας» και «ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Το ενδιαφέρον αρκετών να συγκεραστούν διαφορετικά συμφέροντα και σχέδια καταγράφτηκε και χτες στα περισσότερα κυπριακά δημοσιεύματα γύρω από τις επαφές των τελευταίων ημερών. Για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος» επικαλούταν χτες «πηγή» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας να προστατεύσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί το άνοιγμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ως εργαλείο στήριξης της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού».

Ειδικό «βάρος» στο «πάρε - δώσε» που έχει στηθεί με την Τουρκία συνεχίζει να έχει σταθερά η Γερμανία. Ενδεικτική είναι η δήλωση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το ότι η Τουρκία εκφράζει τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει», χαρακτηρίζοντας «αποφασιστικό» το «εάν και πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τα συμφέροντα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας», αλλά και ότι «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων δεν είναι τόσο δύσκολο εξαιτίας μας, αλλά λόγω του άλυτου προβλήματος με την Κύπρο - αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας...».

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε ότι για να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας σταθερά τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ