Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αντιλαϊκή επίθεση «μέσα» και «έξω»
  • Η νεκρανάσταση του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» και η διεύρυνση προς την Τουρκία, βασικές επιδιώξεις των «25» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • Μ. Μπαρόζο: «Χρειαζόμαστε πάση θυσία το ευρωσύνταγμα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Τρόπους ενίσχυσης του ευρωοικοδομήματος των πολυεθνικών τόσο προς τα μέσα («ευρωσύνταγμα») όσο και προς τα έξω (διεύρυνση), θα επιχειρήσουν να βρουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών, κινούμενοι σταθερά απέναντι στους λαούς.

Η «αγωνία», οι «ανησυχίες» και οι οδυρμοί για τα «αδιέξοδα» που ακούγονταν κατά κόρον μέχρι και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, δεν έχουν καμία σχέση με την αγωνία των λαών για ειρήνη και προκοπή. Ολοφάνερη επιδίωξη των ιθυνόντων της ΕΕ είναι να εκμεταλλευτούν τα δήθεν αδιέξοδα, προκειμένου να δρομολογήσουν διεξόδους στην κατεύθυνση που επιθυμούν, δηλαδή στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης και της κατεδάφισης των δικαιωμάτων των λαών.

Η μεγάλη «αγωνία» των «25» σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι πώς θα νεκραναστήσουν το «ευρωσύνταγμα», κόντρα στη βούληση των λαών που το καταψήφισαν.

Ταυτόχρονα θέλουν να διευρύνουν την ΕΕ προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία, ώστε να επεκτείνουν το «πεδίο δράσης» των πολυεθνικών εξασφαλίζοντάς τους φτηνή εργασία και νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Ο «προβληματισμός» για τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος» φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται για την επιστροφή στο Μεσαίωνα.

Νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος»

Παρ' όλο που το «ευρωσύνταγμα», μετά το ηχηρό «όχι» του γαλλικού και ολλανδικού λαού, πριν από ένα χρόνο, θεωρείται κλινικά νεκρό, εντούτοις κάνουν τα πάντα για να το επαναφέρουν στη ζωή.

Επειδή γνωρίζουν όμως ότι είναι αδύνατο να επαναφέρουν το ίδιο ακριβώς, επιχειρούν είτε να το «μακιγιάρουν» είτε να εφαρμόσουν ορισμένες αντιδραστικές διατάξεις του στην πράξη.

Από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα επιδιώκεται να εκφραστεί η πολιτική βούληση ότι το «ευρωσύνταγμα» «είναι ζωντανό» και να υιοθετηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή του μέχρι το 2009.

Αυτό ακριβώς εξέφρασαν χτες τόσο η αυστριακή προεδρία όσο και η Κομισιόν. «Η φάση των δύσκολων συζητήσεων και της αναζήτησης αποτελέσματος (σ.σ. για το «ευρωσύνταγμα») ξεκίνησε από την αυστριακή προεδρία και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Ο ίδιος όμως παραδέχτηκε ότι «το ιδανικό σενάριο είναι αυτή η καινούρια διαδικασία να καταλήξει στη γαλλική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2008».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ισχυρή ώθηση στη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος» θα δοθεί από τη γερμανική προεδρία το α' εξάμηνο του 2007.

Διάφορα σενάρια νεκρανάστασης του «ευρωσυντάγματος» έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τα σενάρια αυτά ταυτόχρονα φέρνουν στην επιφάνεια τις αντιθέσεις τόσο μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σχετικά με το ρόλο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στη νέα τάξη πραγμάτων.

-- Μια ομάδα κρατών - μελών, κυρίως από αυτά που έχουν εγκρίνει ήδη τη «συνταγματική συνθήκη» τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας των επικυρώσεων μέχρι τέλους. Οι οπαδοί αυτής της άποψης - μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση - υποστηρίζουν ότι η Γαλλία και η Ολλανδία πρέπει να ξαναψηφίσουν, όπως έγινε στο παρελθόν με τη Δανία (για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) και την Ιρλανδία (για τη Συνθήκη της Νίκαιας). Σημειώνεται ότι το «ευρωσύνταγμα» το έχουν επικυρώσει 16 από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ η Βρετανία και ορισμένα από τα νέα κράτη - μέλη το έχουν «βάλει στην κατάψυξη».

-- Μια άλλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Βρετανία, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δε χρειάζεται τυπικά το «ευρωσύνταγμα», αλλά να εφαρμοστούν στην πράξη (ορισμένες) από τις αντιδραστικές διατάξεις του.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που επιδιώκεται είναι να διασωθεί το «πνεύμα» του «ευρωσυντάγματος», που είναι αληθινός εφιάλτης για τους λαούς. Αυτό ακριβώς το «πνεύμα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, ο οποίος μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πάση θυσία το ευρωσύνταγμα». Δε δίστασε μάλιστα να γίνει πιο συγκεκριμένος για τις «πτυχές» του «ευρωσυντάγματος» που είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε, είπε, την ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ. Επίσης χρειάζεται ένας υπουργός Εξωτερικών, ώστε να εκφράζει την ΕΕ «στον κόσμο», αλλά και «πιο αποτελεσματική δράση» σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια...

«Μάχες» με Τουρκία

Το άλλο βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η διεύρυνση προς την Τουρκία, αλλά οι αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα δεν αφήνουν περιθώρια αυταπατών για τη βούληση των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι «υποχρεώσεις» και οι «όροι» που έχουν τεθεί για να «προσαρμοστεί» δήθεν η Τουρκία στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αποδεικνύονται «φύκια»...

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στη Σύνοδο να στηθούν κάποιες εικονικές μάχες για τη διεύρυνση προς την Τουρκία, εξαιτίας της αντίθεσης των λαών.

Για το σκοπό αυτό έχει επινοηθεί το κριτήριο της ικανότητας της ΕΕ να «απορροφήσει» νέα κράτη - μέλη, ως επιπλέον κριτήριο για την ένταξη νέων κρατών - μελών.

Πάντως οι ΗΠΑ δεν έχασαν την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα στους «25» ενόψει της Συνόδου, αναφορικά με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αυτό αποτελεί «πάγια πολιτική». Μάλιστα σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεβάνς από τους λαούς για «ευρωσύνταγμα»(2006-06-18 00:00:00.0)
Σύνοδος υποκρισίας και κοροϊδίας για τους λαούς(2006-06-17 00:00:00.0)
«Διέξοδος» κόντρα στους λαούς(2005-06-08 00:00:00.0)
Να μείνει στα χαρτιά!(2005-02-25 00:00:00.0)
Διπλό «όχι»(2005-02-22 00:00:00.0)
Συμφωνίες, διαφωνίες στις πλάτες των λαών(2003-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ