Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι Τούρκοι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία αν δεν αρθούν οι «περιορισμοί» σε βάρος του ψευδοκράτους. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «πολιτική σκιά» που επιδρά αρνητικά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το θέμα και αναρωτήθηκε και πάλι για τους λόγους που συνεχίζονται οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. «Τι είναι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"; Μήπως είναι χώρα τρομοκρατική ή κέντρο πώλησης ναρκωτικών; Ας μας πει κάποιος γιατί είναι απομονωμένη», τόνισε.

Εξάλλου στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ναμίκ Ταν, αναφέρθηκε στο Κυπριακό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τόνισε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία όπως είπε, έχει κάνει «σημαντικές θυσίες», μεταξύ των οποίων, σημείωσε, είναι οι προτάσεις της για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν μέχρι το τέλος του έτους η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «πρόκειται για διαδικασία στην οποία, ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές». Ο Ταν δήλωσε πως «είναι γνωστές οι θέσεις αμφότερων των πλευρών» και ότι το ζητούμενο είναι «να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, τα βήματα», για να προσθέσει τα εξής: «Το σημαντικότερο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι ο συμβιβασμός, πράγμα το οποίο υπογραμμίζουμε κι εμείς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τη διαδικασία σχετικά με την ΕΕ, με τον αναγκαίο ρυθμό και με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Μπορεί να υπάρξουν εμπόδια, πράγμα το οποίο ισχύει για κάθε χώρα. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά, με το συμβιβασμό που είναι μια από τις πιο σημαντικές αξίες της ΕΕ». Ο Ταν πάντως υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα, να συνδέουμε τη διαδικασία αυτή με το ζήτημα της Κύπρου».

Την ίδια ώρα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωνε ότι δεν υπάρχει σκιά στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας και συνέχιζε ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.

Η ΕΕ «προσπερνά» τη Λευκωσία;

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν, η ΕΕ αναζητεί τρόπους για να ξεπεραστεί το ζήτημα που δημιουργείται γύρω από το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα κυπριακά πλοία.

Η Τουρκία θα κάνει κάθε προσπάθεια να διευκολύνει την αναζήτηση αυτής της λύσης, είπε ο Μπαμπατζάν μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο. Επανέλαβε ότι δε θα πρέπει να συγχέεται η λύση του Κυπριακού με το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κύπρος δε θα μπορέσει να αντέξει το βάρος της κατάρρευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εξαιτίας της, είπε ο Τούρκος υπουργός και σχολίασε ότι «τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα υποστεί όλος ο κόσμος». «Γι' αυτό και καταβάλλονται έντονες προσπάθειες εντός της ΕΕ για να ξεπεραστεί το "εμπόδιο της Κύπρου"», κατέληξε ο Α. Μπαμπατζάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ