Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας στο «διάλογο», όλοι στη μάχη

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να μεταθέσει για το φθινόπωρο την κατάθεση του νέου νόμου - πλαισίου δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Γιατί δεν είναι παρά μια κίνηση για να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει με καλύτερους όρους στην αντεπίθεσή της. Να κάμψει τη δυναμική του κινήματος και να πλασάρει το προκαθορισμένο αποτέλεσμα του «διαλόγου» ως προϊόν «κοινωνικής συναίνεσης».

Το γεγονός ότι, επί της ουσίας, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΝ, η κριτική περιορίζεται στα διαδικαστικά περί διαλόγου δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να βαφτίσει τον ελιγμό «ικανοποίηση των αιτημάτων». Οι ίδιες δυνάμεις μαζί με τα ΕΑΑΚ, στις γενικές συνελεύσεις της τελευταίας βδομάδας, προτάσσουν ως κεντρικό αίτημα την παραίτηση της υπουργού, αποπροσανατολίζοντας από την ανάγκη να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών που ομονοούν στην κατεύθυνση για μια Παιδεία αγκαλιά με την αγορά. Γιατί είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν το όνομα του υπουργού Παιδείας αλλάξει, ακόμα και αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης τη ΝΔ διαδεχτεί το ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για ανατροπές σε αντιδραστική κατεύθυνση παραμένει. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του νόμου δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο. Ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι ώριμο φρούτο των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που απαιτεί πλήρη πρόσδεση και προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Και ο όποιος παραπλανητικός διάλογος έρχεται απλά να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πολιτική του κεφαλαίου.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους δασκάλους και όλους τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τις εξαγγελίες. Να συνεχίσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα στο δρόμο της μαζικοποίησης και της κλιμάκωσης του κοινού αγώνα, με κεντρικό αίτημα «ο νέος νόμος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των ΑΕΙ δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται».

Το ίδιο το κίνημα, με το δυνάμωμά του, πρέπει να απαντήσει και στους ελιγμούς της κυβέρνησης, και στις πρακτικές των δυνάμεων που στηρίζουν την ίδια πολιτική. Με την οργάνωση και την περιφρούρηση των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων του από συκοφαντίες παντός είδους. Με επαγρύπνηση και ετοιμότητα να ορθώσει ανάστημα αγωνιστικό και αποφασιστικό απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάμψης της δυναμικής και της ενότητάς του.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με ασίγαστη αποφασιστικότητα, εντείνουν τον αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο. Για να δυναμώσει η πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Και δε σταματούν να καλούν στην πάλη όχι μόνο τους φοιτητές και σπουδαστές, όχι μόνο τους δασκάλους όλων των βαθμίδων, αλλά όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Να κλιμακώσουν τον κοινό αγώνα για την Παιδεία που έχουν ανάγκη η νεολαία και οι εργαζόμενοι, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Και από αυτήν τη σκοπιά, στα σημερινά συλλαλητήρια φοιτητές και σπουδαστές δεν πρέπει να είναι μόνοι τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ