Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με το δίκαιο των ισχυρών τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Ενωση

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε:

«Εχουμε ήδη κάνει επίσημη ανακοίνωση. Να προσθέσω ένα σχόλιο. Αρχικά εμφανίστηκε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί κατά κάποιο τρόπο και η Κύπρος δικαιώθηκε, αλλά άνοιξε και η διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας και αυτή η ανοιχτή διαδικασία έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει ζητήματα που η Τουρκία ενδεχομένως δε θα τα υλοποιεί. Αρα, λοιπόν, άνοιξε η διαδικασία, αλλά υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν τέτοιες ισορροπίες στα πλαίσια της ΕΕ. Για να ξανανοίξουν θέματα διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι 25. Και είναι λίγο δύσκολο να συμφωνήσουν οι 24 με την Κύπρο.

Δεύτερο. Αυτό που είναι εντελώς φανερό είναι ότι η ΕΕ δεν κινείται βάσει ενός συγκεκριμένου δικαίου και κρίνει τα πράγματα με ένα δίκαιο. Θα έρθει στιγμή που μπορεί να "κολλήσει την Τουρκία στον τοίχο", είτε με βάση το Κυπριακό, είτε με άλλα ζητήματα, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, ακόμα και τη «γενοκτονία» των Ποντίων, των Αρμενίων, αλλά αυτό θα το κάνει για άλλους λόγους, για άλλα συμφέροντα, των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Και αν αυτά τα συμφέροντά τους ή κάποιες φιλοδοξίες και επιδιώξεις τους ικανοποιηθούν, θα ξεχάσουν και το Κυπριακό, θα ξεχάσουν και το Αιγαίο, θα ξεχάσουν τους Αρμενίους και τους Ποντίους. Επομένως είναι μια ένωση που δεν μπορείς να την εμπιστευτείς, διότι δεν κινείται βάσει ενός πνεύματος δικαίου, ισοτιμίας. Κερδοσκοπικά τοποθετείται, έτσι ή αλλιώς. Από αυτή την άποψη δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια νίκη. Είναι σε απόσταση το αποτέλεσμά της από αυτό που δικαιούται το Κυπριακό, για να μην επεκταθώ σε άλλα ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ