Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύννεφα «καλής θέλησης»

Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση κινήσεις της Αγκυρας, οι οποίες δε συνάδουν με το κλίμα «κατανόησης» που επιχείρησαν να οικοδομήσουν, με τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Η καθυστέρηση κατά δεκαπέντε μέρες της έναρξης της ισχύος του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, καθώς και η ενδεχόμενη προβολή απαιτήσεων για αποζημίωση από την Ελλάδα για το τουρκικό αεροσκάφος, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια του αιματηρού αεροπορικού επεισοδίου στην Κάρπαθο, είναι κάποιες από τις ειδήσεις που έρχονται από την Αγκυρα και απασχολούν την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του μνημονίου «Παπούλια - Γιλμάζ», θα αρχίσει, με καθυστέρηση, την 1η Ιούλη.

«Αυτό συμβαίνει, επειδή εφέτος καθυστέρησε η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και έτσι - ειδικά για εφέτος - δε θα ισχύσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος. Πάντως, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θεωρούν ότι αυτή η δεκαπενθήμερη αναβολή έχει να κάνει με την άρνηση του τουρκικού επιτελείου να ματαιώσει προγραμματισμένη άσκηση στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε λίγες μόλις μέρες πριν, το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε να υπάρχει μορατόριουμ στο Αιγαίο από 15 Ιούνη έως 15 Σεπτέμβρη, δηλαδή επί ένα τρίμηνο αντί του διμήνου που ήταν παλαιότερα.

Τουρκική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Στο μεταξύ με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιασάρ Γιακίς συναντήθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο Γιακίς βρίσκεται στην Ελλάδα επικεφαλής αντιπροσωπείας της τουρκικής επιτροπής και σήμερα θα επισκεφθεί τη Θράκη, από όπου θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη οδικώς το Σάββατο.

Σχετικά με την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Θράκη και την ενδεχόμενη συνάντησή της με ακραία στοιχεία της μειονότητας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα όρων. Αυτά που αναφέρθηκαν ήταν μια ενθάρρυνση, ένα σαφές μήνυμα σχετικώς με το σε ποια όρια πρέπει να πραγματοποιούνται αυτές οι επισκέψεις. Το πώς θα κινηθεί η τουρκική αντιπροσωπεία, τι δηλώσεις και τι συναντήσεις θα γίνουν, είναι θέματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκτιμήσει αφού αυτά συμβούν. Οπως κάθε επισκέπτης δημοκρατικής χώρας, ο κ. Γιακίς θα κινηθεί στη Θράκη σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κατόπιν τη δυνατότητα να κρίνει και να εκτιμήσει πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη επίσκεψη».

και ...αποζημίωση

Δεν αποκλείει η Τουρκία το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της κατά την πρόσφατη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού F-16 στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δηλώνει ότι θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που η έκθεση, σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ αεροσκαφών της ελληνικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δικαιώσει την τουρκική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν απάντησε, λέγοντας «ναι» στην ερώτηση, αν τίθεται θέμα να ζητήσει η Τουρκία αποζημίωση. Ο Ταν σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την έκθεση».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η σχετική έκθεση που ετοίμασαν οι τουρκικές αρχές βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής της. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ελληνικό F-16 χτύπησε το τουρκικό από κάτω και για το λόγο αυτό το λάθος βαρύνει τον Ελληνα πιλότο, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα το αντίτιμο του αεροσκάφους της που συνετρίβη μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει «δράκος»(2005-04-24 00:00:00.0)
...και τα εύλογα ερωτήματα(2004-11-12 00:00:00.0)
«Ζωτικά συμφέροντα» επικαλείται η Αγκυρα(2003-02-11 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου(2003-01-31 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα αναμένεται το τουρκικό διάβημα(2000-02-19 00:00:00.0)
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αθήνα(1999-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ