Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου

Η πορεία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό αλλά και μείζονα διεθνή ζητήματα, με κυρίαρχο την κρίση στο Ιράκ, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς, με τον οποίο είχε συνάντηση σε διμερές επίπεδο χτες αμέσως μετά την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σε σύντομες δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Γιακίς είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για την περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς, πέραν αυτών που υπάρχουν σήμερα. «Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των δύο χώρων, αλλά και της σταθερότητας και της ανάπτυξης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Γιακίς και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ελληνα υπουργό διαπιστώθηκε η αμοιβαία πολιτική βούληση για «ένα λαμπρό μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε για άλλη μια φορά τη χαρά του που βρίσκεται στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την υποψηφιότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι στις αυριανές συνομιλίες θα συζητηθεί το πρόγραμμα στόχων της Ελληνικής Προεδρίας για τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, αφού επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, χαιρέτισε τη δήλωση της τουρκικής πλευράς «για μια νέα στρατηγική σχέση Ελλάδας - Τουρκίας». «Είμαστε σίγουροι ότι δύσκολα προβλήματα που ιστορικά μας έχουν διχάσει θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον κ. Γιακίς να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο εάν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι της 28 του Φλεβάρη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «όλοι επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού», ενός προβλήματος που έχει δυσκολέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ