Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Να μείνει στα χαρτιά!

Ευρεία σύσκεψη μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Κάλεσμα στα λαϊκά στρώματα, να συστρατευτούν στον αγώνα, να σπάσει το τείχος αποσιώπησης, αλλά και παραπληροφόρησης, πίσω από το οποίο οι αποδέκτες του ευρωμονόδρομου καλύπτουν το «ευρωσύνταγμα», απηύθυνε και χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Σε σύσκεψη εργασίας που διοργάνωσε το βράδυ, όπου συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων από μαζικούς φορείς Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, αναλύθηκε σημείο προς σημείο η παρουσιαζόμενη ως Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ό,τι αντιδραστικό και αντιλαϊκό εμπεριέχει, και τονίστηκε η άμεση ανάγκη ευρείας εκστρατείας για την ενημέρωση του λαού σχετικά με το τι προωθούν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, με στόχο φυσικά να μείνει στα χαρτιά.

Πέρα από διάφορες σκέψεις που αναπτύχθηκαν, σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο αγώνας, τι πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως και οι άλλοι φορείς, και τι εκδηλώσεις μπορεί να διοργανώσει, έγιναν ιδιαίτερα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις:

Ο δρ. νομικός Δ. Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι το λεγόμενο ευρωσύνταγμα συνοψίζει όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές συνθήκες, αλλά και παραπέρα ενισχύει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών ότι η ΕΕ θωρακίζεται και προετοιμάζει τους μηχανισμούς της καταστολής για να τους αξιοποιήσει όποτε τους χρειαστεί στο μέλλον. Οτι όλα αυτά αφορούν και βάζουν στο στόχαστρο όποιον αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Ο Ανδριανός Μπούκουρης, από την ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ στάθηκε στο γεγονός ότι με το κείμενο αυτό επιχειρείται ακόμα και η «συνταγματική» κατοχύρωση της ιμπεριαλιστικής φύσης της ΕΕ. Οτι με βάση το «ευρωσύνταγμα», μορφές πάλης των εργαζομένων όπως οι καταλήψεις χώρων εργασίας, εξομοιώνονται με «τρομοκρατική» ενέργεια και αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», κατήγγειλε τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τη σιωπή και την απραξία τους γύρω από το σημαντικότατο αυτό ζήτημα. Τόνισε ότι με εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη» και τον «902» κανένα άλλο ΜΜΕ δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος».

Ο (λαϊκός) Γιώργος Αδαμίδης από την Παγκληρική - Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο - ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης ιδίως κάποιων μεγάλων κρατών της ΕΕ και την καταστολή του εργατικού κινήματος.

Ο Χ. Παπαμάργαρης σημείωσε πως είναι αδύνατο να χτυπάς το «ευρωσύνταγμα» και να μη χτυπάς τη «γενεσιουργό αιτία του», την ΕΕ. Ο αγώνας ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» είναι και αγώνας ενάντια στην ΕΕ, υπογράμμισε.

Ο κ. Μυτιληνού, από το Συνδικάτο Μετάλλου, τόνισε ότι χρειάζονται περιοδείες, συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς, για να απλωθεί τούτη η γνώση σε όλους τους εργαζόμενους.

Η Ι. Καψάσκη, από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης του λαού, σχετικά με το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος» και ότι οπωσδήποτε πρέπει να ενημερωθεί, για να ρυθμίσει όπως ο ίδιος χρειάζεται τη στάση του.

Ο κ. Γεωργόπουλος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, είπε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ωθήσει όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό και όλα τα παράγωγά του, έως τα κείμενα που συντάσσει για να «κατοχυρώνει» τις δραστηριότητές του.

Ο κ. Σμπόνιας, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, μίλησε για τις προσπάθειες που διοργανώνονται για προπαγάνδα του «ευρωσυντάγματος» ακόμα και στις παιδικές ηλικίες. Οτι συνειδήσεις εκπαιδευτικών εξαγοράζονται και οι λειτουργοί της εκπαίδευσης καλούνται να παίξουν το ρόλο του «κράχτη» της «Συνταγματικής Συνθήκης» στα σχολεία όπου εργάζονται.

Ο Ν. Τσιούνης, από την ΠΟΛ, υπογράμμισε ότι η απεργία της 17ης Μάρτη και η δουλιά που γίνεται για την προώθησή της, μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με ενημέρωση για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος».

Δεν είναι όλα τα «όχι» ίδια

Ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα καταστολής. Οτι η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς καθημερινά παραβιάζεται και ότι τα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα, με το «ευρωσύνταγμα», συρρικνώνονται παραπέρα. Διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» δεν είναι όλες ίδιες. Οτι υπάρχουν δυνάμεις που επίτηδες αποσυνδέουν το «ευρωσύνταγμα» από τη γενικότερη πολιτική που ασκείται, καλλιεργώντας αυταπάτες για καλύτερα κείμενα που τάχα μπορούν να συνταχθούν.

Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι οι συντάκτες του «ευρωσυντάγματος», με το κείμενο αυτό, επιχειρούν να «δέσουν το γάιδαρό τους», να θωρακίσουν το σύστημά τους, την «οικονομία της ελεύθερης αγοράς» και προς τούτο στήνουν ακόμα και τον ευρωστρατό. Οτι προσπαθούν να οργανώσουν την υπεράσπισή τους απέναντι στη λαϊκή αντίδραση που με φόβο αναμένουν. Τόνισε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων πρέπει να κινητοποιηθούν σε πρώτη φάση να προχωρήσουν σε ψηφίσματα κόντρα στο «ευρωσύνταγμα». «Να τους κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολη τη βρωμοδουλιά που ετοιμάζουν», είπε δηκτικά.

Το ψήφισμα

Οι συμμετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη ενέκριναν ψήφισμα, όπου τονίζεται ότι το λεγόμενο ευρωσύνταγμα θα έχει βαριές συνέπειες για το λαό καθώς:

1. Συνοψίζει και ενισχύει τη λογική όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών συνθηκών (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κλπ). Επαναβεβαιώνει έτσι με συνεχείς και ποικίλες αναφορές σε διάφορα άρθρα (ιδίως άρθρα 3,4,13) ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία δηλαδή των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Επαναβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά όλη η πολιτική που σχετίζεται με την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ).

2. Κατοχυρώνονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, η εξάπλωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που περιλαμβάνεται στο «ευρωσύνταγμα», βρίσκεται πίσω από το επίπεδο κατοχύρωσης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων που χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950, τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 1948 ή ακόμη και εθνικά Συντάγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 28 προβλέπεται η εργοδοτική ανταπεργία (λοκ άουτ).

3. Αποδυναμώνονται παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων.

4. Ενισχύεται θεσμικά ο ρόλος των ισχυρών κρατών. Συγκεντρώνονται οι εξουσίες σε όφελός τους. Η κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών ανάμεσα στα κράτη και στην ΕΕ γίνεται με τρόπο που ευνοεί ολοένα και περισσότερο τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ.

5. Επισημοποιείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου, δηλαδή η επιδίωξη της ΕΕ να επεμβαίνει στρατιωτικά όπου Γης, για να επιβάλλονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών (άρθρο 41).

Επιπλέον, στο «ευρωσύνταγμα» τονίζεται ότι, το άρθρο 43 δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση, τάχα, της τρομοκρατίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης».

Εξάλλου, καλούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε συσπείρωση και δράση ενάντια στην πολιτική που αφαιρεί κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στις συνέπειες των Συνθηκών του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, της Σένγκεν κ.λπ.

«Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ταυτόχρονα πρέπει να απαντήσουν στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση, στην απόκρυψη του περιεχομένου του "ευρωσυντάγματος", στην άρνηση του δημοψηφίσματος. Το τείχος σιωπής και η παραπληροφόρηση πρέπει να σπάσουν, η αντιλαϊκή συνθήκη να μείνει στα χαρτιά», καταλήγει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Οικοδόμων, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΥΕ -ΠΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΕΚΙΔΕ, την Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Συνδικάτο Μετάλλου, την ΠΟΛ, άλλα συνδικάτα και μαζικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ