Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλίμα αστυνομοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η πλήρης κάλυψη που έδωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης στο «Ράμπο» του Λιμενικού Σώματος που την περασμένη Πέμπτη, 17 Φλεβάρη, επιχείρησε να βγάλει το περίστροφό του εναντίον ναυτεργατών της εταιρίας ROC και συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΥΕΝ, αλλά και το γεγονός ότι χτες οι διαπιστευμένοι συντάκτες του ΥΕΝ για να εισέλθουν στο υπουργείο πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, αποδεικνύει ότι το «σύστημα θωρακίζεται». Δείχνει ότι προωθείται η επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να «κάτσουν στ' αυγά τους», μήνυμα το οποίο δεν αφήνει απ' έξω ούτε τους δημοσιογράφους.

Θυμίζουμε, ότι στις 17 Φλεβάρη η είσοδος του ΥΕΝ ήταν «ζωσμένη» από λιμενικούς και άντρες των ειδικών δυνάμεων του Σώματος, που είχαν κληθεί για να... «υποδεχτούν» τους εργαζόμενους. Οταν οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν, «ανδρείκελο» του Λιμενικού προσπάθησε να «επιβάλει την τάξη», βγάζοντας το όπλο του. Χτες, οι ναυτιλιακοί συντάκτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους λιμενικούς που τους ζητούσαν πέρα από τη δημοσιογραφική και την πολιτική ταυτότητα, ενώ τους έγινε έλεγχος στις τσάντες, ακόμα και στις κάμερες! Παρόλ' αυτά και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συντακτών, για το προαναφερόμενο αίσχος, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα», ότι οι λιμενικοί «κάνουν άριστα τη δουλιά τους» και «χαίρουν της εμπιστοσύνης» του...

Υπερώριμο αίτημα

Αλλαγές «ψήνονται», απ' ό,τι φαίνεται, ακόμη και στο ύπατο αξίωμα της Εκκλησίας. «Στενεύει ο κλοιός για Χριστόδουλο» έλεγαν οι τίτλοι των σχετικών ρεπορτάζ αρκετών προχτεσινών εφημερίδων, ενώ, τις τελευταίες μέρες, κάποιες άλλες «αγιογραφούν» το πορτρέτο του μητροπολίτη Μεσογαίας. Σημειώνουμε το γεγονός, για δυο λόγους. Πρώτον, για λόγους ενημέρωσης. Και δεύτερον, για να σημειώσουμε, ότι η όποια αλλαγή προσώπου στην καρέκλα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δεν μπορεί να βάλει στην άκρη το υπερώριμο δημοκρατικό αίτημα για πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Ούτε, τη βαθύτερη ουσία και τις αιτίες της κρίσης, που μαστίζει τον καιρό αυτό την Εκκλησία και όχι μόνον...

Οι ανατροπές

Οι λέξεις «δημοκρατική ανατροπή» θα είναι το βασικό σύνθημα του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Κι αν αναρωτιέστε τι θέλουν να ανατρέψουν και προς ποια κατεύθυνση, τότε, οι απαντήσεις δε βρίσκονται στα συνήθη και επαναλαμβανόμενα δεκαετίες τώρα, «μεγάλα λόγια», περί «πίστης στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη» και «πατριωτικού σοσιαλιστικού κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς». Οι ανατροπές κρύβονται στις «αναγκαίες τομές και ρήξεις με το παρελθόν και τη μέχρι σήμερα πορεία», ώστε να προωθηθούν περισσότερο αποτελεσματικά και με γρηγορότερους ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξη κλπ, κλπ. Με άλλα λόγια, οι ανατροπές, οι αναγκαίες τομές και ρήξεις αφορούν στην προώθηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωενωσιακών κατευθύνσεων της στρατηγικής της Λισαβόνας, που ήδη προωθούνται. Αλλωστε, ορισμένες «πρώτες γεύσεις» των ανατροπών αυτών έχει δώσει ήδη ο Γ. Παπανδρέου, με τις προτάσεις του για την Παιδεία, την αμφισβήτηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων κλπ.

Κι όπως γίνεται δεκαετίες τώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνοδεύει τα παραπάνω μ' ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο». Αν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν την ακόμη μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας και ξαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τότε, θα..., θα..., θα...

Η συναίνεση της ΠΟΕΔΗΝ

Το πνεύμα της συναίνεσης ανάμεσα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία και την πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που είχε αναπτυχθεί και στην τελευταία συνάντηση των δυο στο υπουργείο (16.2.2004) επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης.

Ετσι, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας, ο Νικ. Κακλαμάνης ρώτησε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας γιατί διαμαρτύρεται, αφού στην προηγούμενη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα. Μάλιστα, ο υπουργός διαχώρισε τη στάση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) λέγοντας πως μόνον η συνδικαλίστρια της ΑΣΥ είχε διαφωνήσει.

Με άλλα λόγια, γίνεται και πάλι φανερό, ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τη βασική γραμμή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία και έρχεται σε αντίθεση με την αναγκαιότητα οργάνωσης ουσιαστικού αγώνα των υγειονομικών. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων τους και να συσπειρωθούν γύρω απ' τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Κοσσυφοπέδιο...

Η τρομοκρατία: «Αυτή τη φορά, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ζητούν προστασία απ' το Βελιγράδι και αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια»

Το «ψήσιμο» ή η διαμόρφωση κλίματος: «Η πρόοδος με στόχο την ανεξαρτησία εξαρτάται απ' την κατάσταση των Σέρβων και των άλλων μειονοτήτων, αφού ένα νέο έθνος θα πρέπει να προσφέρει ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Η κυνική ομολογία:«Είναι προφανές πως είναι δύσκολη η πλήρης υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εντός του ΟΗΕ, αφού η Ρωσία, προστάτης των Σέρβων, μπορεί να αντιταχθεί στη διαδικασία. Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους και να πείσουν τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με την ελπίδα η Ρωσία να αποδεχτεί τη στάση της πλειοψηφίας».

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί είναι δικοί μας αλλά όλα τα άλλα μέσα στα εισαγωγικά είναι από προχτεσινό άρθρο του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Φ. Καρλούτσι στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ουσιαστικά δηλαδή, ο «πρώην» ομολογεί ανεπίσημα αυτό, που οι «νυν» επιδιώκουν επίσημα. Δεν το ομολογούν ίσως ανοιχτά ακόμα, αφού για άλλη μια φορά βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα μερίδια με τους εταίρους - αντίπαλους της ΕΕ. Η γραμμή άμυνας - διαπραγμάτευσης της ΕΕ συμπυκνώνεται, από τοποθετήσεις διαφόρων εκπροσώπων, στο πολύ πονηρό «δε γίνεται επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση, αλλά δεν υπάρχουν και οι συνθήκες για να μιλήσουμε τώρα για ανεξαρτητοποίηση...». Δηλαδή σε πιο απλά ελληνικά «δεν έχουμε ψηθεί ακόμα αλλά μπορεί και να ψηθούμε ανάλογα με τη μοιρασιά και τα ταξίματα. Μπορεί βέβαια και να επιλέξουμε να το τρενάρουμε το πράγμα με ολίγη υπό ΝΑΤΟ "ανεξαρτησία" μέχρι να μας δώσετε αυτά που διεκδικούμε στην περιοχή των Βαλκανίων...».

Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεών τους διακρίνεται πως για άλλη μια φορά οι ιμπεριαλιστικοί γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα. Εκεί που κανείς δεν τους κάλεσε και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, όχι να διαπραγματεύονται και να σχεδιάζουν, αλλά ούτε να υπάρχουν. Υπάρχουν εκεί, γιατί αιματοκύλησαν απρόκλητα έναν ολόκληρο λαό και τώρα «παίζουν με τα σπίρτα» πάνω από τη λεγόμενη μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων...

Από κοντά και οι δικοί μας εκπρόσωποι των κυβερνήσεων (οι τέως και οι νυν). Πότε έναν τόνο με τον έναν ιμπεριαλιστή, πότε δύο τόνους με τον άλλο και πότε ψάχνοντας τη μέση... Λες και δεν είναι εδώ η γειτονιά μας. Λες και οι φλόγες του πολέμου με ό,τι συνεπάγονται δε θα έχουν συνέπειες σοβαρές για το λαό μας. Λες και...

Αλίμονο στους λαούς που ψάχνουν το δίκιο τους στους ιμπεριαλιστές και στους λογής εκπροσώπους τους. Το δίκιο κερδίζεται μόνο με αγώνες ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που θέλει μοιρασιές και γεννάει τους πολέμους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα φακελωμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΑΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ κάρτα θα είναι το νέο «ευρωπαϊκό δίπλωμα» οδήγησης, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να το προμηθευτούν όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι σύγχρονες ανάγκες και οι «νέες τεχνολογίες» υπαγορεύουν μια τέτοιου είδους αλλαγή για τη διευκόλυνση των οδηγών. Μόνο που δυστυχώς στην ΕΕ όσο περισσότερο ανοίγουν τα σύνορα τόσο περισσότερο περιορίζονται τα ατομικά δικαιώματα.

Αραγε, αυτά τα δεδομένα (δηλαδή το που ήταν κάποιος Ευρωπαίος πολίτης μια συγκεκριμένη στιγμή) ποιος θα τα ελέγχει και ποιος θα τα αξιοποιεί προς όφελός του; Μήπως οι ίδιες υπηρεσίες που ελέγχουν και τις ευρωπαϊκές πτήσεις, τους κάθε λογής «Τειρεσίες» και όλα τα σχετικά;

Βλέπετε και οι μεταφορές είναι μέρος της ζωής μας. Οπότε με τα σύγχρονα δεδομένα δεν είναι δυνατόν κάποιο μέρος της ζωής μας να μην ελέγχεται. Η φαντασία μας εξαιρείται για την ώρα, αλλά, φανταζόμαστε, πως οι αρμόδιοι θα εργάζονται και γι' αυτό.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ από φανερό ότι υπάρχει αισθητικό πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση! Εικόνες όπως αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μας μιλά για «άλλες κοινωνίες», «με ήθος» και άλλα τέτοια, μπροστά σε οπαδούς που υποστήριζαν ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», είναι μάλλον προβληματικές.

Τι ακριβώς είναι αυτά; Κακέκτυπα του παρελθόντος; Αστειότητες του παρόντος ή εφιάλτες του μέλλοντος;

Σε κάθε περίπτωση πάντως τη «δεξιά πολιτική» είναι σίγουρο ότι δεν την έχει ξεχάσει ο Ελληνας πολίτης, αφού ουδέποτε η τελευταία εγκαταλείφθηκε και την υπηρέτησε θαυμάσια ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως κάνει τώρα και ο Κώστας Καραμανλής.

Το μόνο που σίγουρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε να ανεχθούμε για καιρό είναι η ανούσια «πολιτική» αντιπαράθεσή τους. Μια μίζερη προσπάθεια διαφοροποίησης, που θα χρησιμοποιεί ό,τι πιο ανούσιο και γελοίο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι η πρώτη φορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιερή αγανάκτηση προκάλεσε σε μερίδα του Τύπου το γεγονός ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης πήγαν στις Βρυξέλλες να δώσουν εξηγήσεις σε υπάλληλο - έστω και υψηλόβαθμο - της Κομισιόν για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου».

Και μπορεί άλλα να κρύβει η αγανάκτησή τους, αλλά πρόβλημα υπάρχει και έχει τις ρίζες του στις ανισότιμες σχέσεις που υπάρχουν στα πλαίσια ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού, όπως είναι η ΕΕ. Αν στη θέση της Ελλάδας ήταν η Γερμανία ή η Γαλλία, δε νομίζουμε ότι υπουργοί των χωρών αυτών θα έδιναν εξηγήσεις στον κάθε υπάλληλο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, για νόμους που ψηφίστηκαν στα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι καινούριο. Το 1995, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα η Γερμανίδα Κοινοτική επίτροπος για θέματα διαρθρωτικών ταμείων Ρους Ματίες, η οποία είχε συναντηθεί - μεταξύ άλλων - και με τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Θέμα της συνάντησης, που είχε γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα κοινοτικά έργα. Επί μια και πλέον ώρα η Κοινοτική επίτροπος υπαγόρευε σ' έναν πρωθυπουργό ανεξάρτητου κράτους, ο οποίος είχε περιοριστεί σε ρόλο «μαθητή». Στο τέλος της συνάντησης ο τότε πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι δεσμεύεται προσωπικά να γίνουν πράξη όλες οι παρατηρήσεις της Κοινότητας.

Το κρίσιμο ερώτημα

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή τη θέση τους έναντι του κυβερνητικού τότε νομοσχεδίου και νυν νόμου περί «βασικού μετόχου». Ούτε την αντικειμενική ενημέρωση εξασφαλίζει, ούτε τη λεγόμενη διαπλοκή κράτους και κεφαλαιοκρατών εξολοθρεύει, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Η όλη κυβερνητική πρωτοβουλία στόχευε και στοχεύει σε μια αναδιανομή της «πίτας» και την επιβολή των νεοδημοκρατικών κανόνων μοιράσματος στη θέση αυτών του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως φύλλο συκής μια αυστηροποίηση των διατάξεων του αντίστοιχου προηγούμενου νόμου.

Τις μέρες αυτές, όμως, και με αφορμή την παρέμβαση των Βρυξελλών, προέκυψε μια φιλολογία - με πρωτεργάτες την κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ορισμένες εφημερίδες - σχετικά με τη συμβατότητα ή όχι του νόμου με την κοινοτική νομοθεσία, αν εξευτελίστηκε ή όχι η χώρα μας κλπ., κλπ. Ουσιαστικά, είτε το θέλουν είτε όχι οι φιλολογούντες, αναδείχτηκε το εξής κρίσιμο ερώτημα: Εχει δικαίωμα το Ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί ή, πρώτα, πρέπει να παίρνει την άδεια των όποιων καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών; Ας απαντήσουν, λοιπόν, με καθαρότητα και σαφήνεια στο ερώτημα αυτό και μετά ασχολούνται με τα υπόλοιπα...

Τα δύο σημεία

Από την ίδια ιστορία, βέβαια, προκύπτουν κι άλλα ζητήματα. Απ' όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί, μέχρι τώρα, οι ευρωενωσιακές ενστάσεις στο νόμο περί «βασικού μετόχου» αφορούν σε δυο σημεία του: Πρώτον, στην ονομαστικοποίηση των μετοχών όσων εταιριών συμμετέχουν σε προμήθειες και έργα του Δημοσίου και, δεύτερον, στη μη συμμετοχή όσων εταιριών κατέχουν πλέον του 1% μετοχές σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφορούν, δηλαδή, στα μοναδικά θετικά σημεία του σχετικού νόμου.

Θα προσθέταμε, επίσης, ότι όσοι φιλολογούντες κόπτονται για τον εξευτελισμό της χώρας μας, πρώτα και κύρια, ενδιαφέρονται και επιδιώκουν να μην ισχύσουν τελικά τα δύο αυτά σημεία. Η δική τους - και των «συνεταίρων» τους - ασυδοσία, δύναμη και κυριαρχία, πρώτα και κύρια, τους «καίει». Ολα τα υπόλοιπα είναι... φρου φρου και αρώματα. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή και με τον έναν ή άλλο τρόπο και με διάφορες δικαιολογίες είχαν ταχθεί ενάντια στα δυο αυτά σημεία.

Προσφορά και ζήτηση...

Οικονομικά προβλήματα έχουν οι άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, SAS! Γι' αυτό και, κατά δεκάδες, εγκαταλείπουν άρον - άρον το σώμα για να προσληφθούν στις ιδιωτικές εταιρίες «ασφαλείας», όπου είναι και περιζήτητοι...

Το ομολόγησε με σαφήνεια, τις προάλλες, ένα πρώην μέλος των SAS στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Είπε, συγκεκριμένα: «Σε μία ιδιωτική εταιρία "ασφάλειας και προστασίας", προσφέρονται μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 19.700 ευρώ, ενώ στις SAS ο μισθός δεν ξεπερνά τα 2.900 ευρώ!»...

Το πιο «ωραίο», όμως, γράφτηκε (σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες) σε πρόσφατο ηλεκτρονικό μήνυμα των SAS με αποδέκτες 300 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ: «Είναι προς το συμφέρον του κόσμου ολόκληρου να παραμείνετε στις δυνάμεις του στρατού...»! Προφανώς, το «συμφέρον του κόσμου» απαιτεί ...θυσίες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή υπόθεση η Παιδεία

Η δήθεν πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε «αναβάθμιση» της Παιδείας, και μάλιστα ως «πρώτη προτεραιότητά» της, κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται μια επιχείρηση πλήρους υποταγής της στις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτόν το ρόλο παίζει και ο λεγόμενος «εθνικός διάλογος» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το γεγονός αυτό αρχίζουν να το βλέπουν πλέον ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αφού, άλλωστε, η καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν βοά. Η εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και φτάνει μέχρι το πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ουσιαστική πλευρά της εντεινόμενης υποβάθμισης της παρεχόμενης γνώσης. Και μπορεί στην καταγραφή της ζοφερής πραγματικότητας να υπάρχει συμφωνία από όλο το πολιτικό φάσμα, εκεί, όμως, όπου μπαίνει η διαχωριστική γραμμή είναι στις αιτίες και στο «διά ταύτα»: Εκπαίδευση για ποιον και για ποιο σκοπό. Εκεί τα πράγματα διαφοροποιούνται και εμφανίζονται οι διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις και γραμμές.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την πολιτική της υποταγής της Παιδείας στις σύγχρονες απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών και πρωτοστατούν στην προώθηση όλων των αντιδραστικών συνθηκών της ΕΕ στη χώρα μας. Οι Συνθήκες της Λισαβόνας και της Μπολόνια, κατ' απαίτηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, είναι ο μπούσουλάς τους. Ο στόχος ένας: Να «επιστρατευτεί» η Παιδεία στον πόλεμο του ανταγωνισμού και της αύξησης της κερδοφορίας τους. Αυτό απαιτεί χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ανάθεση στους επιχειρηματίες - χορηγούς του περιεχομένου της μόρφωσης και της έρευνας με εκφυλισμό της γνώσης σε μια χαμηλού κόστους «κατάρτιση» για τους πολλούς. Ολες οι εξελίξεις σ' αυτό οδηγούν. Από τη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους με υποβάθμιση των σημερινών πτυχίων, δίδακτρα, μεταπτυχιακά, μέχρι την πιστοποίηση μέσω πιστωτικών μονάδων και την αξιολόγηση με κριτήρια υποταγής. Η ιστορία της ίδρυσης από τη ΓΣΕΕ «Ακαδημίας», πέρα από «θερμοκήπιο» του εργατοπατερισμού, ανοίγει επίσης το δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο ΣΥΝ, όπως και στην περίπτωση του «εθνικού διαλόγου», αφού πρώτα νομιμοποιεί τις συναινετικές διαδικασίες, μετά διαφοροποιείται, συμβάλλει, όμως, στον αποπροσανατολισμό του κινήματος και, με τη γνωστή τακτική του να «πατάει σε δύο βάρκες», γίνεται ανάχωμα για την ανάπτυξη αγώνων με προοπτική.

Η σημερινή κατάσταση, ωστόσο, στην Παιδεία δεν παίρνει από μερεμέτια. Το ΚΚΕ καταγγέλλοντας και το διάλογο - απάτη, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι οι αναδιαρθρώσεις που έρχονται δεν αφορούν μόνο τους νέους ανθρώπους, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικούς που βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη σε νέες διαδηλώσεις. Αφορούν τον εργαζόμενο λαό. Πρώτα και κύρια, την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό καλεί όλο το λαό να συσπειρωθεί στην πάλη για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνικής προόδου, με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ