Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διέξοδος» κόντρα στους λαούς
  • Κοινός παρονομαστής όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών είναι η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, κόντρα στο «όχι» των λαών στο «ευρωσύνταγμα»
  • «Πολυφωνία» για την τύχη του «ευρωσυντάγματος»

Με «φυγή προς τα μπρος», δηλαδή με ένταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, επιχειρούν οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών να αντιμετωπίσουν τη «θεσμική κρίση», που προκάλεσε το βροντερό «όχι» του γαλλικού και του ολλανδικού λαού στο «ευρωσύνταγμα».

Ανεξάρτητα από την τύχη του «νεκρού» «ευρωσυντάγματος», που θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 του μήνα, αυτό που φαίνεται να ενώνει τις κυβερνήσεις είναι η επιτάχυνση των πολιτικών της Λισαβόνας, κινούμενοι κόντρα στους λαούς που αποδοκίμασαν και καταδίκασαν τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές».

Η διαχείριση της κρίσης με το «ευρωσύνταγμα» έχει φέρει στο προσκήνιο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που προκαλούν τριγμούς στο ευρω-οικοδόμημα των πολυεθνικών, αλλά καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για τον έλεγχο της κατάστασης. Καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά την περίοδο 2007-2013. Η συμφωνία αυτή όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ και των ισχυρών κρατών - μελών.

Την επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ζήτησε από τους «25» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνοντας ότι μόνον έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδείξει πως λειτουργεί.

«Χρειάζεται μία συμφωνία για τις οικονομικές προοπτικές, προκειμένου να αποδείξουμε πως η Ευρώπη δε σταματά, πως παραμένει εν κινήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Εναπόκειται σε εκείνους που ηγούνται της Ευρώπης να αποδείξουν πως είναι ικανοί να αποφασίζουν», υποστήριξε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο αδιέξοδο που έχει ανακύψει για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-13.

«Πολυφωνία» για το «ευρωσύνταγμα»

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση όσον αφορά στο «ευρωσύνταγμα» περιπλέκεται από τη βρετανική απόφασης αναστολής επ' αόριστον της διαδικασίας για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υπεραμύνθηκε του «ευρωσυντάγματος», τονίζοντας ότι αποτελεί ένα «συνετό βήμα προς τα εμπρός» για το μέλλον της Ευρώπης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν είναι εντελώς νεκρό, αλλά ορισμένα σημεία του πρέπει να διασωθούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε με νόημα ότι «κάποια στιγμή, η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει ορισμένους κανόνες για το μέλλον της. Δε θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά, εάν δεν το πράξει». Ο Μπλερ απευθύνει έκκληση στην ΕΕ για τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά παραδέχτηκε ότι οποιαδήποτε μελλοντική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να διαλύσει πλήρως το κράτος Πρόνοιας, που απολαμβάνουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.

Ταυτόχρονα, μετά τη Δανία, αλλαγή στάσης παρατηρείται σε Πολωνία και Τσεχία. Ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωσε χθες ότι είναι πιθανό να αναβληθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτώβρη, εάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής δε ληφθεί απόφαση για την τύχη του «ευρωσυντάγματος». «Αδύνατη» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα» ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γίρι Πάρουμπεκ, μετά την απόρριψη της συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά και την απόφαση της Βρετανίας να «παγώσει» τη διαδικασία.

ΕΚΤ: «Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις»

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, στο πλαίσιο συνάντησης κεντρικών τραπεζιτών στο Πεκίνο. Εν μέσω φημολογιών για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ τόνισε πως, παρά το ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών φρενάρουν την ανάπτυξη, το κλειδί είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι η ουσία, καθώς πρέπει να αυξήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό της αχανούς οικονομίας μας των 307 εκατομμυρίων κατοίκων, αναπτυξιακό δυναμικό το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, και το οποίο μπορεί να αυξηθεί ουσιαστικά, σημαντικά, εάν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο Τρισέ.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της διαδικασίας για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιταλίας. Το 2003 και το 2004, οι Βρυξέλλες ανέφεραν πως το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,1% του ιταλικού ΑΕΠ, πάνω δηλαδή από το όριο του προβλεπόμενου από το Σύμφωνο Σταθερότητας 3%. Απομένει η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών της ΕΕ. Η ιταλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2007-2013 και κατέστησε σαφές ότι «εφόσον δεν τροποποιηθεί, η Ρώμη θα ασκήσει βέτο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ