Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Αέρας» από τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα της δεδομένης συναίνεσης και υποστήριξης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις δρομολογημένες «διαρθρωτικές αλλαγές» θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Κ. Καραμανλής από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, για να ενισχύσει την αντεργατική καταιγίδα των επόμενων μηνών.

Ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», θα επιχειρήσει να προβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ως «μονόδρομο», που συναντά μάλιστα την αποδοχή της πλειοψηφίας του λαού. Μάλιστα, επειδή αισθάνεται ενισχυμένος, θα στραφεί προς τους εργαζόμενους, εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας, ενώ θα παρουσιάσει και όσους αντιστέκονται ως υποστηρικτές της «συντήρησης», απλά και μόνο επειδή υπερασπίζονται κατακτήσεις με αγώνες και αίμα δεκαετιών.

Ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να επαναλάβει τα όσα προ ημερών είπε σε «διάγγελμά» του, ότι δηλαδή «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», χωρίς, τάχα, να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Επίσης, θα αναμασήσει το επικοινωνιακό εφεύρημα ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» δεν απορρέουν «από δόγματα και ιδεοληψίες», αλλά υπαγορεύονται από την πραγματικότητα. Και, φυσικά, γίνονται «προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου». Θα επικαλεστεί, άλλη μια φορά, την απαράδεκτη συμφωνία στον ΟΤΕ ως πρότυπο για την επιβολή των αντεργατικών αλλαγών με τη συναίνεση των συνδικάτων, ενώ θα αναφερθεί στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού των τραπεζών. Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και στις «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις, ενόψει της επικείμενης ρύθμισης για τον εργάσιμο χρόνο. Φυσικά, θα ζητήσει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, εννοώντας βέβαια το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας, όσο περνάει από το χέρι του, τη φραστική οξύτητα και πόλωση για να μη χαλάσει το κλίμα συναίνεσης, που θέλει να μεταφερθεί «προς την κοινωνία».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναζητεί συμμαχίες στο χώρο των συγκροτημάτων του Τύπου και των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες επαφές με διευθυντές καναλιών και εφημερίδων, που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά δεν το διέψευσε, αλλά επιχείρησε να το υποβαθμίσει, υποστηρίζοντας ότι οι συναντήσεις αυτές «δεν αποτελούν είδηση».

Από την πλευρά του, ο Β. Μεϊμαράκης που έχει αναλάβει τον πειθαναγκασμό των γαλάζιων συνδικαλιστών, υποστήριξε χτες ότι το σενάριο περί διάσπασης της ΓΣΕΕ από τη ΔΑΚΕ διοχετεύτηκε, για να σταλεί μήνυμα προς την ΠΑΣΚΕ «να μη χρησιμοποιείται η σφραγίδα της ΓΣΕΕ για ανακοινώσεις που δεν έχουν περάσει από τη ΓΣΕΕ και δεν εκφράζουν το σύνολο των συμμετεχόντων τουλάχιστον στο ΔΣ». Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει διασπαστικές κινήσεις, γιατί όπως είπε «εμείς θέλουμε το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράζεται ενιαία και αυτόνομα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση(2007-11-14 00:00:00.0)
Κλίμα συναίνεσης στις αντεργατικές αλλαγές(2005-12-09 00:00:00.0)
«Ιερή συμμαχία» κατά του λαού(2005-07-17 00:00:00.0)
Πρώτο μέλημα οι «διαρθρωτικές αλλαγές»(2005-06-07 00:00:00.0)
Δίψα για... «διαρθρωτικές αλλαγές»(2005-04-08 00:00:00.0)
Πίεση για τις «διαρθρωτικές αλλαγές»(2000-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ