Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγρια παζάρια για τον προϋπολογισμό
  • Αμετακίνητος ο Τ. Μπλερ όσον αφορά τις επιστροφές της χώρας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ
  • Συμβιβασμό επιδιώκουν Σρέντερ και Σιράκ

Κορυφώνονται τα παζάρια για το «δούναι και λαβείν» του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2007-2013, με τα αντιμαχόμενα μέρη να προβάλλουν τις θέσεις και απαιτήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ δείχνουν «συμβιβαστική διάθεση», η οποία όμως σκοντάφτει στην αδιαλλαξία του Τ. Μπλερ, ο οποίος μάλιστα επανήλθε δριμύτερος στη θέση του για την επ' αόριστον αναστολή επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος». Γενικότερα, πάντως, ο γαλλογερμανικός άξονας, η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 του μήνα, προκειμένου, εκτός των άλλων, να φανεί ότι η ΕΕ δε βρίσκεται σε κρίση και «δεν έχει παραλύσει». Ισως αυτό να εκμεταλλεύεται ο Τ. Μπλερ προκειμένου να αποσπάσει περισσότερα και να ενισχύσει γενικότερα το ρόλο του στο ευρωοικοδόμημα και τις συμμαχίες που διαρκώς αλλάζουν...

Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ χαρακτήρισε «δυσάρεστο» το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων πως δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την έκπτωση που απολαμβάνει από το 1984 η χώρα του επί των εισφορών που καταβάλλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Υπό την προϋπόθεση ότι ισχύει η πληροφορία πρόκειται για δυσάρεστο γεγονός», είπε ο Σρέντερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλ. Μπούτσκοφσκι. «Ολες οι χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να επιδείξουν ευελιξία, όπως είναι διατεθειμένη να επιδείξει και η Γερμανία ευελιξία, εξαντλώντας όλα τα υλικά περιθώρια που διαθέτει», πρόσθεσε.

«Θα λυπόμουν εξαιρετικά αν ορισμένες χώρες επιμείνουν σε μία αδιάλλακτη στάση», είπε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού «αποδεκτού από όλα τα κράτη - μέλη» στη Σύνοδο Κορυφής. Αύριο εξάλλου πραγματοποιείται στο Παρίσι η γνωστή γαλλογερμανική συνάντηση, η οποία θα διαμορφώσει και τις οριστικές θέσεις των δύο κυβερνήσεων.

«Δε διαπραγματεύεται» ο Μπλερ

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε χτες ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων πως η Βρετανία «δε θα διαπραγματευτεί» μια παραίτησή της από την έκπτωση που έχει στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η έκπτωση θα παραμείνει και δε θα διαπραγματευτούμε την εγκατάλειψή της, τελεία και παύλα», δήλωσε ωμά ο Μπλερ. Σημειώνεται ότι η βρετανική έκπτωση, που έχει ηλικία 20 ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο των δύσκολων συνομιλιών που διεξάγονται για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Παραχωρήθηκε στη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 για να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι οι Βρετανοί επωφελούνταν λίγο μόνο από τις αγροτικές δαπάνες της ΕΕ και το 2004 η έκπτωση αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολες οι χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, θέλουν την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του βρετανικού προνομίου, ενώ η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ προτείνει η έκπτωση αυτή να παγώσει το 2007 και να μειώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα όμως ο Τ. Μπλερ αναφέρθηκε και στο «ευρωσύνταγμα», λέγοντας ότι «όσο η κατάσταση στη Γαλλία και την Ολλανδία δεν αποσαφηνίζεται, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία». Εξηγώντας τη στάση του, είπε ότι «το σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη, αλλά δύο κράτη - μέλη δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να το επικυρώσουν και όσο αυτό δεν αλλάζει, το σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχίσει». Πρόσθεσε ακόμα «δεν έγκειται μόνο στη Βρετανία να κηρύξει τελειωμένο το σύνταγμα, αυτό πρέπει να είναι απόφαση ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ντόμινο «όχι»

Να σταματήσουν τα δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα για να αποφευχθεί ένα «φαινόμενο ντόμινο» στην απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι», ζήτησε χτες ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Είναι συνετό να διακοπεί προς το παρόν η διαδικασία των δημοψηφισμάτων μέχρι νεωτέρας εντολής την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής προς τη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, υπάρχει ο κίνδυνος να παρατηρηθεί το «φαινόμενο του ντόμινο», μετά το γαλλικό και το ολλανδικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η υποστήριξη των Πολωνών στη συνταγματική συνθήκη μειώθηκε στο 40% μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι», από 54% που ήταν πριν από τα δημοψηφίσματα στις δύο χώρες. Φαίνεται ότι «ακόμη και οι Λουξεμβούργιοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, τάσσονταν πάντα υπέρ του συντάγματος, λένε πλέον όχι στο κείμενο», πρόσθεσε ο Πέτερινγκ, ο οποίος υποστηρίζει την επικύρωση της συνταγματικής συνθήκης.

«Βλέπουμε λοιπόν πόσο μπορεί να επηρεαστεί η κοινή γνώμη», σημείωσε, καταλήγοντας: «Χρειαζόμαστε μια περίοδο για να παρουσιάσουμε με μεγάλη σαφήνεια το σύνταγμα» στους Ευρωπαίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμφιβολίες για το μέλλον του «ευρωσυντάγματος» (2005-07-02 00:00:00.0)
«Σωτήρας» εμφανίζεται ο Τ. Μπλερ! (2005-06-24 00:00:00.0)
Οι διαφορές (2005-06-24 00:00:00.0)
Αγριες κόντρες ενόψει της συνόδου κορυφής (2005-06-11 00:00:00.0)
«Διέξοδος» κόντρα στους λαούς (2005-06-08 00:00:00.0)
Συνταγή Μπλερ για απολύσεις (2004-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ