Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή μομφή στο δικομματισμό

Μια θεατρική παράσταση εξαπάτησης του λαού, αποπροσανατολισμού του και ενίσχυσης του δικομματικού σκηνικού, άρχισε να παίζεται χτες στη Βουλή, θα συνεχιστεί αύριο και η αυλαία της θα πέσει την Κυριακή, με την ολοκλήρωση της συζήτησης για παροχή «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση. Είναι μια διαδικασία, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά την «πρόταση δυσπιστίας», κατά του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Το έργο αυτό, που, εξάλλου, το έχουμε ξαναδεί παλαιότερα και συμβαδίζει με την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, «παίζεται» σε περίοδο έντασης της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης, σε σύμπνοια με το ΠΑΣΟΚ, κατά των εργαζομένων. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ ήρθαν χτες στη Βουλή σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό - με άμεσους και απώτερους στόχους. Αντικειμενικά, η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικευμένης προπαγανδιστικής επιχείρησης, στην οποία θα κυριαρχεί το κάλπικο δίλημμα, περί αμφισβήτησης ή όχι της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση όταν τα χαρτιά είναι σημαδεμένα...

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους, καθώς η ταύτισή τους είναι πλήρης σε όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές, που ενισχύουν το κεφάλαιο, χτυπώντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Συμφωνούν στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, στην ολοκληρωτική κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στην πλήρη ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εμπορευματοποίηση των τομέων Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.

Το θέατρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, ότι οι εργαζόμενοι τίποτα το θετικό για τη ζωή τους δεν μπορούν να περιμένουν από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα θεσμικά όργανα που υπηρετούν το αστικό πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό και η απάντηση του λαού πρέπει να δίνεται με όρους κινήματος. Χωρίς καμιά ανοχή σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η λαϊκή αντίσταση πρέπει να εκφραστεί με ένταση της ταξικής πάλης, με απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και συσπείρωσή τους στην πολιτική του ΚΚΕ, με προοπτική τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτό χρειάζεται ο λαός, αυτό απαιτούν οι αγωνίες και οι ανάγκες των απλών ανθρώπων του μόχθου.

Το σκηνικό της εξαπάτησης και της συσκότισης σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων μπορεί και πρέπει να γίνει μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του. Με την ανάπτυξη, όχι απλά μιας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης, αλλά μιας γενικευμένης πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Να γίνει το εφαλτήριο για μια συνολική λαϊκή αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές του. Το ΚΚΕ, ήδη, αναπτύσσει μια πολύμορφη μαζική πολιτική δράση πλατιά μέσα στο λαό, προκειμένου να συμβάλει μ' όλες του τις δυνάμεις στη δυνατότητα να απαντήσει ο λαός με όρους κινήματος στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, σε συνδυασμό με την προβολή της πολιτικής διεξόδου σε όφελός του, που, αν την κάνει κτήμα, μπορεί να την επιβάλει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ