Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιάννης Δομνάκης

«Εφυγε» από τη ζωή χθες, σε ηλικία 87 χρόνων, ο επίτιμος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Δομνάκης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 10 Ιούνη και ώρα 5 το απόγευμα, στη Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας «Αγιοι Ανάργυροι» και η ταφή στο νεκροταφείο «Κόκκινος Μύλος» της Ν. Φιλαδέλφειας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας, η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία δημάρχου.

Ο Γιάννης Δομνάκης γεννήθηκε το 1918 στη Δαμασκό της Συρίας και το 1925 εγκαταστάθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Ν. Ιωνίας. Σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων έρχεται σε επαφή με τις κομμουνιστικές ιδέες και το ΚΚΕ, στην ιδεολογία του οποίου μένει πιστός έως το τέλος. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του '40 τον βρίσκει λοχία στο Αλβανικό Μέτωπο.

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1941-1944) γίνεται μέλος του ΚΚΕ και αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση στις συνοικίες Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ των Βορείων Συνοικιών της Αθήνας. Συνεργάζεται στενά με την παιδική του φίλη και συντρόφισσα από το Ν. Ηράκλειο, Ηλέκτρα Αποστόλου.

Από το Σεπτέμβρη του 1946 μέχρι και το 1956, διώκεται και εξορίζεται μετά από καταδικαστικές αποφάσεις στρατοδικείων για την παράνομη κομματική δράση του. Ικαρία, φυλακές Χατζηκώστα, Αβέρωφ, Ζακύνθου, Αϊ - Στράτης, φυλακές Βούρλων, Αίγινας και εξορία στη Γυάρο είναι οι τόποι όπου εξορίστηκε ή φυλακίστηκε ο Γιάννης Δομνάκης.

Το 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος στη Νέα Ιωνία με την ευρεία αποδοχή των εργαζομένων και του λαού της πόλης. Είχε μεγάλη συμβολή στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, ιδρύει το πρώτο λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Γ. Μιχαηλίδη. Το 1965, η Νομαρχία Αττικής του επιβάλλει τρίμηνη παύση, γιατί «παρενέβη τις αρμοδιότητές του», παρακινώντας τους δημότες Νέας Ιωνίας σε μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος του παλατιού.

Στις 21 Απρίλη του 1967, συλλαμβάνεται από τη χούντα των συνταγματαρχών και εξορίζεται στη Γυάρο. Από το 1975 μέχρι το 1986 εκλέγεται συνεχώς δήμαρχος Νέας Ιωνίας. Μέσα από την πλούσια δράση που ανέπτυξε, συνέβαλε στην ανάπτυξη κινήματος στην περιοχή, αντιστάθηκε σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνοντας σαν παρακαταθήκη σημαντικό έργο.

Το 1987, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας τον ανακηρύσσει επίτιμο δήμαρχο της πόλης. Εως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τα κοινά. Για τα προβλήματα των εργαζομένων, της ειρήνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας τη δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ).

  • Στη μνήμη του, η ΔΗΠΙ προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στερνό αντίο στο Γιάννη Δομνάκη (2005-06-11 00:00:00.0)
Ασυμβίβαστος στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων (2005-06-10 00:00:00.0)
Ψηφίστε Παν. Τσουκαλά (1998-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org