Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σήμερα και αύριο διενεργούνται οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Το σωματείο των δημοσιογράφων.

Από τη μια, οι επίδοξοι μνηστήρες για τις «καρέκλες» στα συνδικαλιστικά όργανα της ...«τέταρτης εξουσίας». Οι πολύχρωμοι σωτήρες, με σημαία τα «παχιά λόγια» και πρακτικό αποτέλεσμα τη «συναίνεση». Ζητούν την ψήφο, λειτουργώντας (κάποιοι), όπως οι πολιτικάντες - που υποτίθεται ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να τους «ελέγχουν» - υποσχόμενοι, τάζοντας, ορισμένοι εκβιάζοντας και επιχειρώντας να εξαγοράσουν συνειδήσεις.

Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Ηδη, κάποιοι, τους μετρούν και πάλι σαν «κουκιά», που θα τα βάλουν στο σακούλι της προσωπικής και πολιτικής τους ματαιοδοξίας, δίνοντας, παράλληλα, ως επιμελείς μαθητές τις καλύτερες εξετάσεις στα κάθε λογής αφεντικά. Αρνούμενοι προκλητικά να κάνουν έστω και - υποκριτικά - την αυτοκριτική τους για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

***

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ.

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, μελών και μη της ΕΣΗΕΑ, που πολλές φορές στα μάτια της κοινής γνώμης είναι οι «αλήτες - ρουφιάνοι»;

Και ας μην τα «έπιασαν» ποτέ από πουθενά.

Και ας μην έπαιξαν ποτέ κανένα βρώμικο πολιτικό ή οικονομικό παιχνίδι.

Και ας μην έγιναν ποτέ τα βαποράκια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τμήματος ή του συνόλου της οικονομικής ολιγαρχίας.

Κι ας μη βρέθηκαν ποτέ ούτε σε «μυστικές», ούτε σε φανερές «λίστες», που δεν μπουκώθηκαν με αργομισθίες, που δεν «τα παίρνουν» από περίεργες «παραδραστηριότητες», συμβατές ενδεχομένως με τους νόμους (της αγοράς), αλλά παντελώς ασυμβίβαστες με την ηθική.

***

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων ζουν με μισθούς πείνας, εργάζονται ανασφάλιστοι, όμηροι στα χέρια των εκδοτών, για να είναι πιο ευάλωτοι στις κάθε λογής πιέσεις, στους ωμούς εκβιασμούς.

Σ' αυτήν τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απευθυνόμαστε:

1. Στη σημερινή εκλογική διαδικασία δεν ψηφίζουμε μόνο για την πολιτική επίλυση ή όχι των προβλημάτων του κλάδου. Αλλά και για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση.

2. Η ψήφος στις σημερινές εκλογές έχει και μιαν ηθική διάσταση. Ο ρομαντισμός δε συνιστά αδυναμία, ούτε γραφικότητα, αποτελεί την ελπίδα. Και συνάμα αναπόσπαστο στοιχείο για ένα νικηφόρο πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα. Που δε θα τελειώσει τη μέρα των εκλογών.

*

Εμείς λέμε ότι η στήριξη του ψηφοδελτίου της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας, του ψηφοδελτίου της ενότητας και της συμπόρευσης μαχόμενων δημοσιογράφων, που ήρθαν από διαφορετικές διαδρομές για να συναντηθούν στον κοινό τόπο του χρέους, του αγώνα για μιαν άλλη πορεία του δημοσιογραφικού κλάδου, είναι μια νέα αφετηρία για τη δημιουργία ενός πόλου αριστερού, ταξικού, ριζοσπαστικού. Πόλου αντίστασης και νίκης.

***

Απευθυνόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων με τα λόγια του Μαρξ: «Ας κάνουμε το έγκλημα πιο ατιμωτικό, δημοσιοποιώντας το», έγραφε ο Μαρξ.

Αλλά για να δημοσιοποιείς τα εγκλήματα των ισχυρών, για να μην υποκύπτεις στους εκβιασμούς που σε ατιμάζουν, πρέπει να είσαι δυνατός. Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ μπορούν να γίνουν βήμα για πιο «δυνατούς» δημοσιογράφους. Αρκεί σ' αυτήν την εκλογική μάχη να είμαστε μαζί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ